DİJİTAL ŞİRKETLER

Turkcell IoT Platform ile kurumsal müşterilere uçtan uca hizmet sunabiliyoruz!

0

Ulusal ve uluslararası pazarlarda sundukları çözümler ile firmaların dünya pazarında daha rekabetçi olmasına katkı sağladıklarını söyleyen SADE TEKNOLOJİ A.Ş.’nin CEO’su ve Kurucu Ortağı Mehmet İlem, “Turkcell IoT Platform ihtiyaç duyulan tüm yenilikçi araçları bünyesinde barındırarak entegre hizmetler sunuyor.” dedi.

Mehmet İLEM’i ve SADELABS’ı yakından tanımak isteriz…

Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliğinden 2007 yılında mezun oldum. Aynı yıl İzmir Teknopark’ta yer almaya hak kazanarak SADE Teknoloji’yi bir kuluçka girişimi olarak kurduk. Takip eden yıllarda IoT çözümleri özelinde patentli çözümler geliştirdik. Startup Boothcamp Barselona, Endeavor ScaleUp TİM TEB Girişim Evi Level Up programlarında yer aldım. SADETEK A.Ş. ve UNIVERASADE EUROPE BV firmalarında da kurucu ortak olarak bulundum. 

SADELABS yenilikçi ürün ve hizmetler oluşturmak için kablosuz ağ teknolojilerini kullanarak makineler arası iletişim (M2M) ve nesnelerin interneti (IoT) uygulamaları ile müşterilerin dijital dönüşümlerine destek oluyor. İş süreçlerinin her anında “sade” likten ilham alan interaktif teknolojiyi kullanarak akıllı ürünler, sensörler, ekipmanlar, hizmetler ve çözümler üretiyoruz. SADELABS’ın temellerinin atıldığı 2007 yılından günümüze kadar geçen süreçte, ulusal ve uluslararası arenada kurduğumuz her ilişki; sade, yenilikçi ve dijital bir fikir alışverişine dayanıyor. 

SADELABS, geliştirdiği donanım ve yazılım çözümleri ile üretim, enerji, sağlık, perakende, otomotiv, hizmet, turizm başta olmak üzere farklı sektörler için izleme, takip, uzaktan ölçüm ve bunlarla bağlantılı entegre uygulamalar sunuyor. Bu uygulamalar, işletmelerin daha az enerji ile daha az zaman harcayarak, nitelikli iş yapabilme potansiyellerini artırıyor ve dijital, izlenebilirliği yüksek, kalite ve verim artışına olanak sağlayıp kâr maksimizasyonlarını üst düzeye çıkarmalarına yardımcı oluyor.

Geliştirdiğiniz çözümlerde ne tür yenilikçi teknolojileri kullanıyorsunuz?

SADE Teknoloji A.Ş.’nin DEPARK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki Ar-Ge biriminde geliştirilen, ulusal ve uluslararası pazarlarda yer alan çözümleri içerisinde hem yeni teknolojileri hem de uzmanlaştığı diğer teknolojiler kullanılıyor. Bunlar; Bluetooth 5, NB-IoT, LTE, LoRa, GSM, Wi-Fi, GPS, UWB gibi kablosuz bağlantı teknolojileri kapsıyor. Ayrıca geliştirdiğimiz çözümlerde yeni nesil kablosuz haberleşme ve sensör teknolojilerinin yanı sıra, Python, React, React Native, Angular, Node. js gibi teknolojileri kullanarak mobil ve bulut tabanlı çözümler üretiyoruz. Ayrıca makine öğrenmesi ve yapay zekâ tabanlı uygulamalar ile yenilikçi çözümler sunuyoruz.

Kullandığınız teknolojiler sayesinde başarı gösterdiğiniz projelerinizden bahseder misiniz?

2016 yılında Barselona’da düzenlenen IoT/M2M Heroes organizasyonunda Bluetooth Low Energy tabanlı modüler IoT çözümümüz ile Akıllı Şehirler kategorisinde yüzlerce çözüm arasından finalist olma başarısı gösterdik. SADELABS’ın Türkiye’de ve yurtdışında uzun yıllardır başarı ile kullanılmakta olan ve gelişen teknolojiye paralel olarak güncellenerek Bluetooth 5, NB-IoT, LTE gibi teknolojiler ile farklı sektörlerden kullanıcılarına hizmet vermeyi sürdüren Soğuk Zincir İzleme Sistemi, günümüzde 20’nin üzerinde ülkede kullanılıyor. Farkı bir kullanım alanı olarak da soğuk zincir izleme çözümümüz sayesinde bir beyaz eşya üreticisi, servis operasyonlarında arıza tespiti yapabilmek için gereken ziyaret sayısını yarı yarıya azalttı.

Araç takibi ile başlayan ve günümüzde endüstriyel alanlarda kullanılan tüm ekipmanlara uygulanmakta olan Mobil Takip Sistemleri, havalimanı yer hizmetlerinden şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma hizmetlerine, otomotiv üreticilerinin operasyonel süreçlerinden iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına kadar birçok alanda başarılı bir biçimde kullanılıyor. Bu noktada bir jant üreticisi, devreye aldığımız endüstriyel ekipman takip çözümümüz üzerinden ulaştığı anlık ve vardiya bazındaki kullanım istatistikleri sayesinde operasyonlarında ihtiyaç duyduğu forklift sayısını yüzde 20 oranında düşürmeyi başardı. 

Kapalı ya da açık alanlarda kullanılan personel ve/veya demirbaş için konum takibi, hareket/darbe tespiti ve verimlilik ölçümü gibi uygulamalar için Gerçek Zamanlı Konum Belirleme Sistemi (RTLS) çözümlerimiz tersaneler, fabrikalar, iş merkezleri gibi büyük tesislerin yönetiminde aktif olarak rol alıyor. Türkiye’nin en büyük tersanelerinden biri devreye aldığımız sistem sayesinde, 3 bin 500’ün üzerinde personelin anlık olarak tesis içerisindeki konumunu, verimlilik ölçümünü ve olası iş kazası durumlarının anlık tespitini yapıp alarm sistemini tetikleyerek süreçlerini dijitalleştirdi. 

Ayrıca, güncel konuların başında gelen, salgın sürecinde iş yaşamını kesintisiz bir biçimde sürdürebilmek için işletmelerde filyasyon çalışması yapmaya yarayan sosyal mesafe ihlal çözümü de bu süreçte hızla geliştirildi ve kullanıma sunuldu. Çözüm, giyilebilir cihaz sayesinde ihlal durumunda kişileri sesli, görsel ve titreşimle uyarırken etkileşim bilgilerini de kaydediyor ve bu kayıtları gateway yardımıyla bulut platformuna senkronize ediyor.

Turkcell IoT Platform ile SADELABS iş birliği kurumunuza ne gibi kolaylıklar sağladı? 

Turkcell IoT Platformu üzerinde geliştirilen çözümler ile kurumsal müşterilere uçtan uca Turkcell altyapısı ile hizmet sunabiliyoruz. SADELABS ve Turkcell gelişmiş IoT Platform uygulamaları sayesinde süreç iyileştirme, gelirleri artırma ve maliyetleri düşürme konularında müşterilerine değer oluşturuyor. Diğer taraftan, IoT uygulamaları alanında ihtiyaç duyulan tüm yenilikçi araçları bünyesinde barındırarak entegre hizmetler sunuyor.

Türkiye’nin uluslararası IoT şirketi olarak yenilikçi teknolojilerin paralelinde ürünler geliştiren SADELABS’ın Turkcell ile yaptığı bu değerli iş birliği, müşterilerimizin verimlilik ve büyüme stratejilerinde kilit rol oynuyor. Turkcell ile birincil önceliğimiz, her zaman müşterilerine değer katacak uygun çözüm ve ürünler sunmak. Turkcell ve SADELABS entegre IoT hizmetleri, bağlantılı tüm varlıkları altyapı yatırımı yapmadan tek noktadan yönetme, veri depolama, veri işleme, cihazlardan alınan verileri iş emirlerine dönüştürme, gerçek zamanlı olarak diğer uygulamalar ile entegre olma gibi özelliklere sahip. Bu temel özellikler sayesinde iş ve operasyonel süreçlerde avantajlı çözümler üretilebiliyor, kurumsal uygulamalar geliştirilebiliyor ve yeni teknolojilerle entegrasyona olanak sağlayabiliyoruz.

Turkcell IoT platform sayesinde geliştirdiğimiz uygulamanın görselleştirilmesi noktasında gruplama altyapısı, cihaz yönetimi, alarmlar gibi genel modüllerde halihazırda var olan modülleri kullandığımız için uygulama katmanına daha fazla odaklanma fırsatımız oldu. Platformun sunmuş olduğu hazır güvenlik bileşenleri sayesinde ekstra bir geliştirme yapmadan cihaz bulut haberleşmesi, uygulama barındırma ve uygulama kullanıcısı için ihtiyaç duyulan güvenlik katmanlarını doğrudan kullandık. Bu da geliştirme sürecini hızlandıran diğer bir etmen oldu. Kullanıcı oluşturma, yetkilendirme ve yönetme konusunda da platformun sağladığı altyapı sayesinde, kapsamlı bir kullanıcı yönetimi sağladık. Bunlara ek olarak, platform tarafından sağlanan “Smart Rules” modülü ile uygulamanın alarm etkileşimini son kullanıcı için kapsamlı bir biçimde sunabildik.

Turkcell Dijital İş Servisleri’nin ve SADELABS`ın iş ortaklığıyla, işletmelerin iş süreçlerinin dijitalleştirilmesi ve yeni iş modellerinin doğması mümkün oluyor ve bu da firmalarımızın dünya pazarında daha rekabetçi olmasına katkı sağlıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up