DİJİTAL ŞİRKETLER

Turkcell IoT Platform araçları sayesinde ek geliştirmelere ihtiyaç duymuyoruz!

0

Turkcell IoT Platform ile çözümlerini uçtan uca Turkcell altyapısıyla müşterilerine sunduklarını söyleyen TrendOPeak CTO’su ve IoT Çözüm Baş Mimarı Fatih Altunel, “Müşterilerimiz, farklı altyapı yatırımları yapmadan tek platform üzerinden birçok sürecini kolayca entegre edebiliyor.” dedi.

TrendOPeak CTO’su ve IoT Çözüm Baş Mimarı Fatih Altunel, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği lisansını 2004 yılında, yüksek lisansını ise 2009 yılında tamamladı. 2019 yılında da Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olan Altunel, 2004-2014 yılları arasında farklı firmalarda ve pozisyonlarda nesnelerin interneti (IoT) sistemlerinin temelini oluşturan sensör teknolojileri, veri analizi, ürün geliştirme vb. konularında uzmanlaştı. Uzmanlık alanı olan IoT teknolojisinin geleceğine güvendiğini dile getiren Fatih Altunel, 2014-2020 yılları arasında sensör teknolojileri, test sistemleri, öngörücü bakım, online izleme sistemleri, endüstriyel IoT yapay zekâ sistemleri, bulut tabanlı öneri sistemleri vb. konularına odaklanan farklı girişimlerin kurucu ortağı olarak da yer aldı.

TrendOPeak’i ve faaliyet alanlarınızı dinleyerek başlamak isteriz…

DATARAPHIC Ltd. firması, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Teknogirişim Sermayesi desteği ile 2015 yılında kuruldu ve kurulduğu günden beri büyük veri, nesnelerin interneti, online izleme sistemleri ve yapay zekâ konularına odaklanarak farklı çözümler geliştirdi. Uzun geliştirme çalışmalarından sonra, 2019 yılı başında her türlü makine sağlığının online takibine yönelik uçtan uca bir çözüm olarak TrendOPeak’i müşterilerimize sunmaya başladık.

TrendOPeak’i kısaca, bulut tabanlı ve akıllı makine sağlığı izleme çözümü olarak tanımlayabiliriz. Çözüm, Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeye yönelim doğrultusunda fabrikaların ve şehirlerin akıllandırılmasına yönelik izleme, takip, uzaktan ölçüm ve bunlarla bağlantılı akıllı entegre uygulamalar sunuyor. TrendOPeak’in sağladığı çözüm ile herhangi bir sistemi izlemeye başlamak için tüm donanımın ve ayarlamaların yapılması dahil beş dakikadan daha kısa bir süre yeterli oluyor.

Özellikle son dönemde hem bizler hem de gelecek nesiller için önemi gittikçe artan enerji kaynaklarının doğru kullanılması gündemin en üst sırasında yer alıyor. Global olarak bakıldığında endüstride pompa, fan, kompresör gibi motor kaynaklı sistemler tüm elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 65’ini tüketiyor. Bu tüketimi azaltmak için yeni motorlar, pompalar almak yerine var olan sistemlerimizin sağlıklarını takip ederek yüzde 20’ye yakın enerji tasarrufu sağlanabileceği öngörülüyor. TrendOPeak, bu anlamda firmaların duyduğu ihtiyacı ek bir donanıma ve yazılıma gerek kalmadan sağlıyor. TrendOPeak’in sağladığı birçok faydanın yanı sıra, müşterilerimize yüksek izlenebilirlik, kalite ve verim artışını sağlayarak hem yurt içinde hem de yurt dışında rekabetçi olmalarına yardımcı oluyoruz. TrendOPeak müşterilerinin geri bildirimlerine göre en fayda gördüğü üç nokta; artırılmış güvenilirlik, daha iyi operasyonel kararlar ve toplam maliyetlerde düşüş oluyor.

Çözümlerinizde önde gelen hangi teknolojilerden yararlanıyorsunuz?

Çözümlerimizde kurumların dijitalleşme süreçlerine uygun olarak yazılımdan donanıma kadar bütün alt sistemlerde yeni nesil teknolojiler kullanılıyor. Kendi alanlarında en az 20 yıllık tecrübeye sahip uzmanlaşmış geliştirme ekiplerimiz ile sürekli olarak yeni teknolojiye yatırım yapıyoruz.

Sensör sistemlerinde çok düşük güç tüketimine sahip yeni nesil MEMS (Mikro-Elektro-Mekanik Sistem) tipi sensörler kullanılırken, çözüme özel olarak geliştirilen elektronik kartlarda ve cihazlarda Bluetooth 5, NB-IOT, GSM, Wi-Fi, LTE, LoRa gibi kablosuz bağlantı teknolojileri yer alıyor. Ayrıca, kullandığımız işlemcilerde de çok düşük güç tüketimi ve üst düzey güvenlik gereksinimleri sağlanıyor.
Sensörlerden alınan verilerin kablosuz olarak buluta gönderilme sürecinde de yeni nesil ve çok hafif paketlerde veri iletişimi sağlayan güvenli protokoller kullanılılıyor. Büyük veri mimarisine sahip bulut altyapısının verdiği avantaj sayesinde de müşterilerden yüzlerce/binlerce sensörden sürekli gelen veriler kaydediyor, yapay zekâ algoritmaları ile hızlı bir şekilde analiz ediyor ve doğru zamanda doğru çalışmanın yapılmasına yönelik müşteri yönlendirmeleri yapabiliyoruz.

TrendOPeak, kullanıcı arayüzü tarafında web tabanlı bir altyapı sunuyor. Bu sayede, kullanıcılar ister evden ister işten sistemlerinin sağlık durumlarını kolayca takip etmekle kalmıyor, detaylı değerlendirmeler de gerçekleştirebiliyor. En önemli özelliklerimizden biri de global sensör veri setleri ile test edilmiş ve onaylanmış yapay zeka algoritmalarımız. Derin öğrenme tabanlı yapay zekâ sistemlerimiz, belirli süre veri toplandıktan ve kendi kendini eğittikten sonra kullanıcıyı muhtemel hatalara dönük yönlendirebiliyor. Veriler arttıkça, yapay zeka performansı ve yönlendirme kabiliyeti de giderek yükseliyor.

Kullandığınız teknolojiler sayesinde yakın zamanda gerçekleştirdiğiniz başarılı projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Dünya çapında 60 binin üzerinde üyesi ve bundan çok daha fazla takipçisi bulunan Varlık Yönetimi Profesyonelleri Derneği’nin (Association of Asset Management Professionals) desteği ile 2020 başında “Bakım 4.0 – Bulut Tabanlı Varlık Durumu Yönetimi Keşif Turu” başlığında online bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik kapsamında da bu başlıkta öne çıkan firmalar tüm dünyadan katılımcılara paylaşıldı. Türkiye’den sadece TrendOpeak olarak ABB, Emerson, Fluke, PCB, SKF vb. global firmaların yanında yer almayı başardık.

Yine 2020 yılında TÜSİAD’ın düzenlediği “Sanayide Dijital Dönüşüm” etkinliği kapsamında TrendOPeak çözümü kısa listeye kalma başarısını gösterdi. Etkinlikte, dijital dönüşümü hedefleyen Türkiye’nin büyük kuruluşları ile TrendOPeak çözümlerinin entegrasyonuna yönelik görüşmeler gerçekleştirdik.

TrendOPeak çözümü üretim, çimento, otomotiv, tarım, tekstil, ulaşım, maden, enerji, gıda, akıllı şehir kapsamındaki belediye ve kamu kuruluşları başta olmak üzere farklı sektörlerdeki paydaşların dijitalleşme süreçlerinde de kullanılıyor. Örneğin, bir müşterimizin değirmen motor sistemindeki bir sıkıntı sebebi ile yedek parça problemi oluşmuş ve dengesizlikler başlamıştı. Yedek parça problemi nedeniyle sürekli kontrol ihtiyacı doğmuştu. Vardiyalı bir şekilde tüm gün personel takibi yapılması yerine, TrendOPeak takip çözümü ile sistemi izlemeye başladık. Bu sayede hem üretimde oluşabilecek ani duruşlar hem de önemli miktarda işçilik maliyetleri önlenmiş oldu.

Benzer şekilde, fan sistemleri orta ve büyük ölçekli fabrikalarda yoğunlukla kullanılıyor. Üretim sektöründeki bir müşterimizde TrendOPeak takip sistemi, bir fan motorundaki mekanik parça problemini önceden tespit etti. Bu sayede doğru zamanda yedek parça tedariğini yaparak planlı duruş ile operasyonların sürekliliği sağlanmış oldu. Gıda, otomotiv vb. firmalar için de kompresör sistemleri önemli bileşenlerdendir.
Bu sistemlerdeki arızalanma veya duruşlar tüm fabrikada duruşlara sebebiyet verir. TrendOPeak çözümleri kompresörlerde kullanılmaya başlandıktan sonra, arıza tespit amaçlı yapılan ziyaret sayıları dörtte bir oranında düşüş gösterdi.

TrendOPeak çözümleri ile akıllı şehirleşme projelerinde de büyük başarılara imza attık. Ülkemizde su ve kanalizasyon şebekesinde kullanılan pompaların sağlıklarının takibine yönelik yapılan karşılaştırmalı testlerde TrendOPeak çözümü takip edilebilirlik, muhtemel arızaların tahmin edilmesi, operasyonel durumun ve çalışma veriminin izlenmesi vb. alanlarda fark yarattık. TrendOPeak’in sunduğu çözümlerle kritik sistemlerini takibe başlayan firmalar, izlenebilirlik ve güvenilirlik faydasını gördükten sonra takip sistemi sayılarını hızla artırmaya başladı. Müşterilerimizin bu memnuniyetini ve daha fazla takip sistemi kullanımına yönelmelerini ayrı bir başarı olarak görüyoruz.

Turkcell IoT Platform bu noktada kurumunuza ve çözüme ne gibi katkılar sağladı?

Dijitalleşmenin en önemli ve göz önünde olan parçası, müşterilere ihtiyacı olan bilgileri doğru zamanda ve doğru araçlarla sunan yazılım ve arayüz platformudur. Bu kapsamda da TrendOPeak, çözümlerinde yüksek güvenilirliğe, modüler müşteri arayüzlerine, katmanlı kullanıcı yapısına, entegre farklı uygulama seçeneklerine sahip Turkcell IoT Platform’u kullanıyor.

Turkcell IoT Platform, kurumsal müşterilere geliştirmiş olduğumuz çözümleri uçtan uca Turkcell altyapısı ile sunmamızı sağlıyor. Bu sayede, tek bir platform altında sağlanan farklı seçenekler ile müşterilerimizin verimliliklerinin arttırılması, süreçlerinin iyileştirilmesi, gelirlerinin artarak maliyetlerinin düşürülmesi için katmanlı bir hizmet ortaya koyuyoruz. Müşterilerimiz farklı altyapı yatırımları yapmadan, tek platformdan depolama, izleme, işleme, yönetme ve diğer uygulamalar ile kolayca entegre olabilme özelliklerine sahip oluyor.

Turkcell IoT Platform’un var olan kabiliyetleri sayesinde arayüz görselleştirme, cihaz yönetimi, alarm/uyarı işlemleri için hazır modülleri kullanıyoruz. Bunun yanında, müşterilerimizin büyük önem verdiği veri güvenliği için platformun sunduğu araçları sayesinde ek bir geliştirmeye ihtiyaç duymuyoruz. Bu sayede de müşterilerimize daha fazla değer katacak uygulamaların geliştirilmesine odaklanma fırsatı elde ediyoruz.
Verilerin aktarımında Turkcell IoT Platform’un sunduğu farklı protokol seçenekleri sayesinde, farklı donanımlarımız kolayca ve güvenle veri aktarabiliyor. Ayrıca, cihazların platform üzerinden yönetilmesine yönelik kabiliyetler de TrendOPeak’in süreçlerini hızlandırıyor.

Sanayi alanında dijitalleşme, özellikle son dönemde büyük ivme gösterdi. Fabrikalar, enerji/personel/malzeme/ekipman verimliliğini üst seviyede tutmayı talep ediyor. Bu sebeple de kendi iç sistemleri ile kolay entegre edebilecekleri ve ihtiyaçlarına uyan platformları tercih ediyorlar. Turkcell IoT Platform da TrendOPeak’in sağladığı verilerin izlenmesi, sağlık değerlendirmelerin ve yönlendirmelerin yapılması, farklı uyarı/alarm gönderim seçenekleri vb. sayesinde müşterilerin kendi süreçlerinde büyük kolaylık sağlıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up