DİJİTAL ŞİRKETLER

Turkcell SVM ile veri depolama sorununu ortadan kaldırdık

0

“Turkcell ile Sanal Veri Merkezi çalışmasından sonra kaynak ihtiyacımız varsa portaldan otomatik artırabiliyor ve Gebze’den İzmir’e veri merkezleri arası otomatik replikasyon yapabiliyoruz.” diyen Ebilgi Genel Müdürü Umut Ergün, sunucuların Türkiye’de olması ve bulut ortamından aldıkları hizmet ile çokça esneklik kazandıklarını belirtiyor.

Ebilgi Genel Müdürü Umut Ergün, 20 yılı aşkın süredir yazılım sektöründe görev alıyor. “Bilgisayarla ilk tanışmam 1994 yılında bilgisayar operatörlüğü kursu ile başladı.” diyor ve daha sonraki dönemde ise yazılım kursu ile sektöre giriş yaptığını anlatıyor. “Yazılım geliştirme süreçleri o kadar heyecan vericiydi ki o dönem, okulumda bölüm tercihi yaparken bilgi işlemi seçmeme ve bu seçimde aslında hayatımın değişmesine neden oldu.” diyerek eğitim hayatının lisede Bilgi İşlem ağırlıklı sonrasında ise Bilgisayar Programcılığı, İşletme ve Yönetim Bilişim Sistemleri olarak devam ettiğini paylaşıyor. Ergün, eğitim sürecine ek olarak zamanın getirdiği yeniliklerden uzak kalmamak adına birçok özel kursu da zaman içerisinde hayatına dahil ediyor. “Bursa’da yaşıyor olmamın da büyük etkisi ile otomotiv sektöründeki fabrikaların malzeme ihtiyaç planlaması, kurumsal kaynak planlaması, kalite yönetimi ve kalite belgelendirme gibi süreçlerinde yazılım desteği sağlayan grubun, yazılım ekibinde çeşitli görevler üstlendim. O dönemin yazılım geliştiricisine bugünkü kadar değer verilmemesinden kaynaklı olsa gerek, sadece yazılım geliştiricisi olarak devam edemedim. Yani hem yazdık hem yayınladık hem de güvenliğini sağladık. Bugün yaptığımız işin DevOps diye bir görev karşılığı da var aslında.” diyen Ergün, şimdi ise büyük bir keyif ve ilk günkü heyecan tazeliği ile Bursa Eczacılar Kooperatifi’nin kuruluşlarından biri olan BEK Ebilgi Teknoloji ve Danışmanlık firmasında şirket sorumluluğunu üstlenerek çalışmalarına devam ediyor. BEK Ebilgi’nin sektöre sunduğu hizmetleri ise Umut Ergün şöyle anlatıyor:

“BEK Ebilgi; yeni teknolojileri hem çatı kuruluşumuz olan Bursa Eczacılar Kooperatifi’ne hem kooperatifimizin ortaklarına hem de eczacılık sektörüne ulaştırmak üzere çalışmalar yürüten bir teknoloji firması. Eczacılık sektörü için eczanelerimize sunduğumuz ürünlerimizden en önemlisi ise Ebilgi Eczane Otomasyonu. Bu ürün ile eczane yönetimini olabildiği kadar kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Eczacılarımızın güvenliğini de göz önünde bulundurarak hazırladığımız ürün, eczacılarımızın bulunduğu ortak bir komisyon ile tüm yenilikleri takip ederek hayatına devam ediyor. İçerisinde eczacılık sektöründe bir ilk olan Talep Tahmin Projesi de yer almaktadır. Bu uygulama ile eczane stok yönetimi için oluşturulan karar destek mekanizmaları sayesinde eczane karlılığının arttırılmasını hedefliyoruz. Bunun dışında Dijital Nöbet Ekranlarını, CRM ve Mobil Uygulama Çözümlerini de yine BEK Ebilgi’nin geliştirdiği ürünlerden bazıları olarak sıralayabiliriz.”

Teknoloji sağlayan bir şirket olarak dijital dönüşümlerin merkezinde de yer alıyorsunuz. Bu konumdaki bir şirket olarak bulut teknolojileri, yerli hizmet sunucular ile çalışmanın faydaları konusunda yorumlarınızı almak isteriz.

Bizler şirket için kritik sayılacak kararları verirken mutlaka alternatif fikirlere de çokça önem veriyoruz. Ekip ile birlikte almış olduğumuz kritik kararlardan bir tanesi de fiziksel ortamda bulunan sunucularımızı Turkcell SVM sistemine taşımaktı. Turkcell ile SVM (Sanal Veri Merkezi) çalışmasından sonra artık kesinlikle fiziksel ortamlarda veri depolamanın gerekli olmadığı kanaatindeyim. Bu iş birliği ile ömrü veya destek süresi dolmuş ürünler gibi sorunlarımızı ortadan kaldırdık. Eğer kaynak ihtiyacımız varsa portaldan otomatik artırabiliyoruz. Gebze’den İzmir’e veri merkezleri arası otomatik replikasyon yapabiliyoruz. Sunucuların Türkiye’de olması ve bulut ortamında hizmet almamızdan dolayı çokça esneklik kazanmış durumdayız.

Peki Turkcell Bulut ve Turkcell Veri Merkezleri’ni tercih etmenizdeki temel etken ne oldu?

Turkcell’in proje geliştirmeden uygulama aşamasına kadar kurumun ihtiyaçlarına göre sunduğu destek ve çözümleri ve konuya olan uzman yaklaşımlarını bildiğimiz için tercih ettik. Bizimle ilgilenen müşteri temsilcisi uzman arkadaşımıza da ihtiyaçlarımızı aktardık. Kendisi de bizim için birkaç alternatif öneride bulundu. Sonuç olarak Sanal Veri Merkezi teknolojisinin bizim ihtiyaçlarımıza tam çözüm sunduğu konusunda ortak bir karar vererek süreci başlatmış olduk.

Turkcell ekibinden taşıma sürecinde uçtan uca aldığınız destek ve edindiğiniz faydalar neler oldu?

Bu konuda tüm Turkcell ekibine çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten taşıma sürecinde çok yardımcı oldular, her türlü desteği sağladılar. Yeri geldiğinde konferans üzerinden görüşmeler de gerçekleştirdik. En güzeli ise tüm ekip, istediğimiz şeyi hayata geçirmek için yoğun mücadele verdi.

Turkcell ile gerçekleştirmeyi planladığınız yeni projeler var mı?

Turkcell ile hali hazırda birçok ürün ile çalışmaktayız. Firmamıza katkı sağlayacağına inandığımız farklı ürünler için de çalışmaktan heyecan duyuyoruz. Örneğin şu anda sözleşmesini imzalamak üzere olduğumuz E-Fatura, E-Arşiv dönüşüm sürecini hayata geçirmek üzereyiz. Bu tür projelerle şirketimizde verimliliği en üst seviyeye taşıyacağımız için oldukça memnunuz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up