DİJİTAL ŞİRKETLERSEKTÖREL ANALİZ

Turkcell altyapısıyla inşa edilen Wizmirnet, İzmirliler’e 7/24 kesintisiz internet sunuyor

0

Vatandaşa 7/24 hizmet eden internet altyapısının kesintisizliğini çok önemsediklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ahmet Ata Temiz, “Turkcell ekipleri sahada oluşan sorunlara hızlıca müdahale ederek hizmetin devamlılığını sağlıyor.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ahmet Ata Temiz, 1983 yılında Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenim dönemlerini Manisa’da geçiren Ata Temiz, lisans öğrenimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde, yüksek lisansını da Celal Bayar Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde tamamladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki görevine 2008’de başlayan Temiz, çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra 2020 Kasım itibarıyla Bilgi İşlem Daire Başkanı olarak görevine devam ediyor.

Ücretsiz internet hizmetinin kentin birçok noktasında hayata geçirildiği Wizmirnet projesini ve daha fazlasını İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ahmet Ata Temiz’den dinledik…

Teknolojinin hızlı gelişimi özellikle de geçtiğimiz dönemin getirisi erken dijitalleşme, kurumunuzun IT yönünü nasıl değiştirdi? Bu süreçte değişen iş yapış şekillerinden ve süreçlerden hangileri kalıcı olacak?

Teknolojinin hızlı gelişimi kente ait verilerin toplanması ile yapılan analizler sonucu daha verimli ve etkin iş modelleri ortaya çıkmasını sağladı. Yerel yönetimlerin yeni iş modelleri geliştirmesi, yeni uygulama ve hizmetlerin yaratılması ve kurumun tüm kaynaklarını etkin kullanılabilmesi sürecinde teknoloji ile entegrasyon gerekiyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak donanımlar, yazılımlar, vatandaşların kendi rızası ile kullanıma sunduğu veriler ve diğer kaynaklardan toplanan verilerin işlenmesi, analiz edilmesi, kullanıma sunulması ve erişilebilir olması için standartlara uygun veri merkezleri kurduk. Aynı zamanda erken dijitalleşme ile kentin kaynaklarını yönetmek için kullanılan tüm sunucular, kameralar, sensörler vb. donanımları bir araya getirerek iş yapış süreçlerinin kalıcı ve yönetilebilir olmasını sağladık.

Wizmirnet projesini sizden dinlemek isteriz. Fikrin ortaya çıkış hikayesinden ve proje geliştirmede izlediğiniz yol haritasından bahseder misiniz?

Gelişen teknoloji ile birlikte internet gibi derin bir bilgi kaynağının kullanımına hayatın her alanında ihtiyaç duyulduğunu öngördük. Sosyal hayat içerisinde geçirilen zaman süresince internete erişmenin farklı yolları var ancak ücretsiz ve sınırsız bir erişim sağlamanın herkesin ihtiyacını karşılayacağını düşündük. Bu fikirle yola çıkarak hazırladığımız Wizmirnet projemizi İzmir Kalkınma Ajansı’na yaptığımız proje başvurusu ile sunduk. Proje kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda projenin uygulanması kararı alındı ve kentimizin 8 noktasında hizmeti vermeye başladık.

Wizmirnet projesi kapsamında kentin birçok noktasında hizmet veriliyor, özellikle EBA noktaları, kent meydanları ve toplu taşıma alanlarında proje başladığından bu yana nasıl geri dönüşler aldınız? Bu projeyi ilerleyen dönemde daha da genişletmeyi ve geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Vatandaşlarımızın hizmete göstermiş olduğu yoğun ilgi ve aldığımız çok olumlu geri bildirimler sonrasında, yeni hizmet noktaları ve alanları oluşturduk. Şu an otobüslerimiz, gemilerimiz, tramvaylarımız ve metro istasyonlarımızda Wizmirnet hizmetini devreye almış bulunuyoruz. Hizmetimizin bu noktalarda verilmeye başlandığı kısa süre içerisinde bile çok beğenildiğini gördük. Bu beğeniyi, Wizmirnet hizmetini kullanan kullanıcı sayıları ile ilgili yaptığımız analizlerle de sık sık kontrol ediyoruz ve teyit ediyoruz. Tüm bu hususları üst üste koyduğumuzda, bu hizmetin çok daha geniş bir alanda yaygınlaşması gerektiği sonucuna rahatlıkla varabiliriz. Önceliğimiz, kentimizin en uzak köyleri ve mahallelerinden başlayarak Wizmirnet hizmetimize ihtiyaç duyan her alana bu hizmeti vermek.

Bu projedeki Turkcell iş birliğine de değinmek istiyoruz. Turkcell hizmetlerini tercih etmenizdeki etkenleri ve Turkcell’in projeye katkılarını anlatır mısınız?

Kamu İhale Kanunu kapsamında, hizmet olarak satın alınması için yıllık hizmet alımı ihalelerimizi gerçekleştiriyoruz. Kamuoyunun da bildiği üzere teknik ve idari şartları yerine getiren istekliler arasından en uygun fiyat teklifini veren firma ile sözleşme yapıyoruz. Bu noktada Turkcell bu hizmeti istediğimiz standartlarda sunmayı taahhüt etmekle birlikte en uygun fiyatla sağladı. Tabi ki teknik olarak böyle büyük bir ağın yönetilmesi ve bu hizmetin sağlanması için ayrı bir özen ve dikkat gerekiyor. Vatandaşa 7/24 hizmet eden bu altyapının kesintisizliği bizim için çok önemli. 

Turkcell hizmet kalitesi ile ilgili sözleşme gerekliliklerini yerine getirdiği gibi sahada oluşan sorunlar ile ilgili hiç vakit kaybetmeden müdahalede bulunarak hizmetin devamlılığını sağlıyor. Özetle, Turkcell ile yapılan bu iş birliği neticesinde alınan hizmetten oldukça memnunuz.

Akıllı şehir/akıllı belediyecilik konusunda çalışmalarınız bulunuyor mu? İlerleyen dönemde İzmir’e sunmayı planladığınız yeni teknolojik hizmetler neler olacak?

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen İZMİRNET projesinde, 1000 km uzunluğunda fiber optik altyapısı, 300 km uzunluğunda aktif fiber optik kablo işletmesi, 1 Gbps’dan 10 Gbps’a kadar hız imkanı ile Türkiye’nin en uzun Kamu Yerel Ağı’nı oluşturduk. 

Ulaşım projeleri kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Tam Adaptif Trafik Yönetimi, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi ve bu proje kapsamında çok sayıda alt proje ürettik. 

Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji elde etmeye yönelik, ESHOT Genel Müdürlüğü Buca Gediz Ağır Bakım Tesisleri Güneş Enerji Santrali ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekrem Akurgal Rekreasyon Alanı’nda da güneş santrali kurduk. Akıllı Enerji İzleme ve Yönetim Sistemi ile proje kapsamında elektrik tüketiminin saatlik, günlük, haftalık ve aylık olarak izlenmesi, gereksiz enerji kullanımlarının takip edilebilmesi, gerekli aksiyonların alınabilmesi ve tek merkezden izlenmesini sağladık.

İZSU Scada projesi ile su dağıtım ağının tek merkezden yönetimi, su depolarının kontrolü ve arızların minimuma indirilmesini amaçladık. Bunun için şehrin belirli merkezlerine Hava Kalitesi İzleme İstasyonları kurduk.

Geri dönüşüm ve atıklardan enerji üretimi için Katı Atık Yönetim Tesisleri ile depolama, yönetim, mekanik ayırma, biyometanizasyon ve kompost işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Kurulan tesislerle elektrik enerjisi üretimi de sağlıyoruz.

2 ve 3 boyutlu kent rehberlerini de uygulamalara dahil ettik. Yönetici Mobil Kent Rehberi uygulaması hazırlanarak; taşınmaz sorgulama görüntüleme, meclis takip sistemi, “Fen İşleri bugün ne yapıyor?” başlıklarını içeren bilgilendirmeleri vatandaşların kullanımına sunduk.

Açık Veri İzmir platformunu açarak şehir ile ilgili verileri de İzmirlilerle paylaşıyoruz. Enkaz altında hayat kurtaracak “Acil İzmir Mobil ” uygulamasıyla da doğal afetlerde vatandaşlarımızla iletişim halinde olmayı ve hayatlarını kurtarmak için ekiplerimizi doğru yönlendirmeyi hedefliyoruz.

İzmir’e sunmayı planladığımız diğer projelerimiz ise Bizizmir, Akıllı Çöp Toplama Sistemi ve Tarım İzmir projeleri olacak.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up