Haberler

Bulut oyun sektörünü kızıştırdı: Microsoft ve Sony el ele 

0

Bulut tabanlı oyun hizmetlerinin gündemi daha çok meşgul ettiği günümüzde, dünyanın en büyük iki konsol üreticisi aynı masaya oturdu. Bundan birkaç ay önce Google’ın ABD’nin Florida eyaletinde düzenlediği GDC etkinliği, oyun dünyasında bir devrime sahne oldu. Google, Stadia ile oyunculara “artık bir donanım satın almanıza gerek yok, her şey bulutta!” dedi.

Bulut oyun sektörünü kızıştırdı: Microsoft ve Sony el ele

Akıllı telefonlarımızdaki fotoğraflar, rehberimiz belki de iş evraklarımız bir buluta taşınmaya başladı. Pekçok altyapı ve bulut hizmetleri sağlayıcısı gerek açık (public) gerek özel (private) bulut çözümleri üzerinde çalışırken triple A oyunları bulut üzerinden oynamak neredeyse imkansız görünüyordu.

Google fitili ateşledi ve oyun sektörü için yeni bir dönem başladı. Google I/O 19’da da katılımcıların kullanımına sunulan Stadia’dan sonra bu kez başka bir işbirliği tüm dünyada heyecan uyandıracak gibi görünüyor. Bulut tabanlı oyun servislerinden belki de en çok zarar göreceği tahmin edilen Microsoft(Xbox) ve Sony(PlayStation) şu an sadece sözlü olarak işletilecek stratejik bir ortaklıkta anlaştı. Bulut ve yapay zeka teknolojilerini temel alan oyun ve içerik akış hizmetlerinin karşılıklı olarak paylaşılması, bu anlaşmanın temel maddesini oluşturuyor. Yine bu anlaşmayla Azure yetenekleri, Sony’nin kullanımına açılacak.

Microsoft yaptığı açıklama ile tüm geliştirici araçlarını pc’deki ilk oyun akışı girişimi olan Project xCloud’un da barındırıldığı tek bir Azure çatısı altında toplayacağını açıkladı. Bu ortaklıkla birlikte kişisel bilgisayarlarda olduğu gibi konsol oyunları için de bulut tabanlı bir hizmetin sunulması mümkün hale geldi.

Microsoft’u bir süredir yönünü PC platformuna döneceği teknoloji ve oyun kulislerinin gündemini oluşturuyordu. Yapılan yeni anlaşmaya göre konsol platformundaki tüm oyunların ve işlevlerin PC’ye getirilmesi, Google’a ciddi bir rakip geleceğinin habercisi gibi görünüyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up