Haberler

ABD, Huawei yasağına ilişkin geri adım attı

0

ABD hükümeti tarafından verilen kararla ilgili Huawei’yi son günlerde gündemde sıklıkla yer alıyor. Verilen bu kararın ardından Android, Intel, Qualcomm gibi şirketlerin de iş süreçlerini askıya alması Huawei’ni şoke etmişti. Ancak son bilgilere göre ABD tarafından bu yasakla ilgili 90 gün erteleme kararı alındı.

ABD, Huawei yasağına ilişkin geri adım attı

Amerika Devleti Başkanı Donald Trump geçtiğimiz hafta ulusal güvenlik riski teşkil edebilecek yabancı telekomünikasyon şirketlerinin Amerikalı firmaların teknolojilerini kullanmasını yasaklayan kararname imzalamıştı. Bu kararın arından Google, Huawei cihazlarındaki Android desteğine sınırlamalar getirmişti. Sınırlamaya ilişkin şu an piyasadaki telefonların Google Play Store ve diğer servislerin sorunsuz çalışmaya devam edeceği ancak yeni güncellemelerle Gmail, YouTube gibi uygulamalara dahi erişimin kısıtlanacağı söylentiler arasındaydı. Bu konuda Huawei kendi yazılımları üzerinde çalışarak önlemler alıyor bir yandan da en büyük ikinci pazarı olan Avrupa’ daki etkiler üzerine düşünüyordu.

ABD Ticaret Bakanlığı bugün Huawei yasağı için 90 gün erteleme kararı aldı. Bu, Huawei’nin piyasadaki telefonlarına güncelleme sağlamak için üç ay daha Google ile çalışmaya devam edebileceği anlamına geliyor. Honor 20 ve Honor 20 Pro daha öncesinde onay aldığı için bu bu karardan faydalanabilecek. Ancak hala ABD’nin kara listesinde yer alan Huawei’nin diğer Amerikalı firmalarla iş yapabilmesi için ABD hükümetinin izni gerekiyor.

Bu erteleme kararı sonrasında en merak edilen konu şüphesiz Android’in yeni çıkacak sürümü olan Android Q. Huawei’nin Android Q sertifikalarını alması durumunda cihazları yeni işletim sistemi sürümünde güncellenebilecek. Ancak Huawei’nin yeni telefonları için durum hala karışık. Zira yeni telefonları için Google onayı olmadan Android işletim sistemi ve diğer Google servislerini kullanamayacak.

 

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up