Haberler

Polonya, Avrupa Birliği’nin telif yasasından şikayetçi

0

Polonya, sansüre neden olacağını öne sürerek Avrupa Birliği’nin telif yasasına resmen itiraz etti. Ülke, şikayetini Avrupa Birliği Adalet Divanı’na sundu.

Polonya, Avrupa Birliği’nin telif yasasından şikayetçi

AB Parlamentosu Nisan ayında, yeni telif yasasını onaylamıştı. Oylamada yasaya red oyu veren ülkelerden Polonya, verilen kararın sansüre sebep olacağı gerekçesiyle AB Adalet Divanı’na şikayetini bildirdi. Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Konrad Szymanski, sistemin yalnızca Polonya anayasasında değil aynı zamanda AB anlaşmalarındaki yasaklanan önleyici sansüre benzer düzenlemelerin kabul edilmesine de neden olabileceğini söyledi.

Onaylanan AB telif yasası 7 Haziran 2019’da yürürlüğe girdi. Bu kararın ardından AB üye ülkelerinin 7 Haziran 2021’e kadar kararı uygulamak için kendi yasalarını çıkarmaları gerekiyor. Mevzuat, eskiyen telif hakkı yasasını güncellemek ve dijital çağın gerekliliklerine uygun olması için tasarlandı. Yasanın tartışılan 11. Maddesi, Google News gibi haber platformlarının haberleri yayınlamaları için yayıncılara ödeme yapılmasını içeriyor. İlgili maddede, hak sahiplerinin telif hakkı ihlal edildiğinde platformların sorumlu olacağı belirtiliyor.

Facebook, Google, YouTube, Wikipedia ve diğer platform kullanıcıları, yönergenin site kullanımına zarar verebileceğinden endişe ediyor. Öte yandan içerik platformları müzik veya film gibi kişilerin telif hakkını ihlal eden herhangi bir şeyi kaldırması koşuluyla, sitede yer alan içerikten sorumlu tutulmuyor. Bu kapsamda sitelerin telif hakkı korunan içeriklerin sitede bulunmadığından proaktif bir şekilde emin olmak zorunda.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up