Haberler

Boeing CST-100 Starliner Mürettebat Kapsülü uçuş testinden geçti

0

Boeing, uzaya astronotları göndermek üzerine geliştirdiği CST-100 Starliner’ın testlerinin başarıyla tamamlandığını bildirerek, aracın Cuma günü yaptığı çalışma sırasında uzayda güvenilirlik kabiliyeti olduğunu kanıtladığını ortaya koydu. Test, NASA’nın New Mexico’daki White Sands Test Tesisi’nde yapıldı ve Boeing ekipleri taşıyıcı kapsülün iticilerini başarıyla ateşledi.

Boeing CST-100 Starliner Mürettebat Kapsülü uçuş testinden geçti

Testlerle ilgili yapılan bir açıklamada Boeing, aracının uzayda yapması gereken manevraları simüle etmek için CST-100 Starliner’ın iticilerini 19 kez ateşlendiğini açıkladı. Ayrıca Starliner’ın iticileri kritik yüksek irtifa iptal sistemini simüle etmek için 12 kez ateşlendi. Bu testlerin tamamı yakıt ve helyum tankları, irtifa ve yörünge manevra kontrol iticilerine ek, diğer gerekli bileşenleri ile donatılmış bir ‘uçuş benzeri’ Starliner servis modülünü içeriyordu.

Boeing’in Ticari Ekip Programı Başkan Yardımcısı John Mulholland, “Yaptığımız her çalışmada astronotlarımızın güvenliği ön planda tutuyoruz. Bu başarılı test, sistemin doğru çalışacağını, Starliner ve mürettebatın tüm uçuş aşamalarında güvende olacağını kanıtlıyor.” şeklinde konuşutu.

NASA Ticari Ekip Programı’nın bir parçası olan Starliner projesi, hem SpaceX’i hem de Boeing’i uzaya astronotlar gönderebilecek sistemler geliştirmekle görevlendirdi. Her iki şirket de geçmiş yıllarda birçok gerilemeler yaşa da önümüzdeki aylarda beklenen lansmanlarla projenin tamamlanmasına yaklaşılıyor.

 

Kaynak: Slash Gear

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up