Haberler

ABD’li çip üreticileri Huawei yasağını hafifletmek için çabalıyor

0

Qualcomm ve Intel de dahil olmak üzere Huawei’nin Amerikan çip üreticileri, satış yasağı için ABD hükümetini ikna etmeye çalışıyor.

ABD’li çip üreticileri Huawei yasağını hafifletmek için çabalıyor

Gelen bilgilere göre Intel ve Xilinx gibi  üst düzey ABD’li çip üretici şirket yöneticilerinin mayıs sonlarında Ticaret Bakanlığı ile bir araya gelerek Huawei’nin durumu hakkında görüştüğü ve bu konuda bakanlığı ikna etmeye çalıştıkları söyleniyor.

İddiaya göre çip üreticileri, akıllı telefon ve bilgisayar gibi ürünler satan Huawei’nin yaygın olarak bulunan parçaları kullandığını savunuyor. Bu ikna çabasının Huawei’ye yardım etmekle ilgili olmadığı, Amerikan şirketlerine zarar vermemekle ilgili olduğu dile getiriliyor. Huawei, 2018’de parça satın almak için harcadığı 70 milyar dolardan 11 milyar dolarını Qualcomm, Intel ve Micron Technology Inc’in de dahil olduğu ABD’li şirketler için kasasından çıkarmıştı.

Qualcomm’a yakın kaynaklar, şirketin akıllı telefon ve akıllı saatler gibi yaygın cihazlar için Huawei’ye çip göndermeye devam etmek istediğini belirtiyor. Bu ayın başlarında Huawei Yönetim Kurulu Başkanı Liang Hua da Çin’deki gazetecilere, Huawei’ye donanım, yazılım ve teknik servisler satan Google’ın da Huawei’ne satış yapmaya devam edebileceği yönünde açıklamalar yapmıştı.

Huawei Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Andrew Williamson ise Meksika’daki yaptığı bir röportajda, Çin’li teknoloji devinin özellikle şirket adına lobi yapılmasını istemediğini söyledi. “Amerikalı şirketler kendi arzuları ile ABD hükümetini ikna etmeye çalışıyor çünkü Huawei, çoğunun büyük müşterilerinden biri.” şeklinde konuştu. Çip üreticilerinin Huawei ile ticari ilişkileri kesmenin ABD’li şirketler için kötü sonuçlar doğurabileceğini bildiklerini de sözlerine ekledi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up