Haberler

Yapay zeka projelerinin yüzde 85’i neden başarısız oluyor?

0

Üst yönetimler, yapay zekânın benimsenmesine ve uygulanmasına engel teşkil ediyor. Pactera Technologies’in raporuna göre kurumsalda yapay zekâya (AI) olan ilginin artması ve benimsenmesine rağmen, AI projelerinin yüzde 85’i nihayetinde iş hedeflerine yönelik taahhütlerini yerine getirmede başarısız oluyor.

Yapay zeka projelerinin yüzde 85’i neden başarısız oluyor?

Yapay Zeka Lokalizasyonu, Kazananlar, Kaybedenler, Kahramanlar, Seyirciler ve Siz başlıklı raporda üst düzey liderlikte AI zorluklarının ana kaynağını görmek mümkün. Ankete katılanların yüzde 77’si, üst yönetimin gelişmekte olan teknolojiye değer göstermediği ya da yatırım yapmak istemediği için birtakım engellerle karşılaştıklarını söyledi.

Bu bulgular, AI ve makine öğrenimi ile ilgili 10 kuruluştan sekizinin bu projelerin durduğunu söyleyen bir Boyutlu Araştırma raporundan elde edilen verilerle oldukça paralellik gösteriyor. Raporda yüzde 96 oranında veri kalitesi, veri etiketleme ve güven modeli oluşturma ile ilgili sorunlar yaşandığı sonucuna varılıyor.

Pactera, hazırladığı raporu Seattle’da düzenlenen özel bir etkinlikte Facebook, Adobe, Amazon ve Microsoft’un bulunduğu bir grup teknoloji endüstrisi liderine sundu.

Etkinlikte liderlerin yüzde 100’ü en az 72 dilde içeriği hızlı bir şekilde saptamasına izin vereceği için AI ile çalışan Yapay Sinir Makinesi Çevirisi (NMT) gibi araçları kullanmak istediklerini söyledi. Ancak rapordaki verilere göre şirketlerin yalnızca yüzde 23’ü şu anda yapay zeka teknolojisini kullanmalarına rağmen kuruluşların AI ile ilgili yeni teknolojileri benimseme konusunda hala temkinli oldukları verilerine ulaşılıyor.

Pactera’nın dijital yenilikler ve çözümler başkan yardımcısı Jose Martinez konuya ilişkin “İlginçtir ki insan vizyonu, rehberlik ve veri girişi sonuçta AI projesinin başarısının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Yapay Sinir Makinesi Çevirisi gibi AI’nın kolayca ulaşabileceği iş hedeflerini belirlemek ve verileri inceleyen ekipleri yönetmek, bir işletmenin AI’dan yararlanmasını artıran şeylerdir.” açıklamalarında bulundu.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up