HaberlerYAPAY ZEKA

Akciğer kanserini teşhis eden yapay zeka

0

ABD’de yapılan bir çalışmada, geliştirilen yapay zekanın akciğer kanseri teşhisinde uzman
doktorlardan daha iyi olduğu öne sürülüyor.

Akciğer kanserini teşhis eden yapay zeka

Illinois’deki Northwestern Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ve Google, geliştirilen yapay zeka teknolojisinin kanser taramasındaki etkinliğini artırabileceğini umuyor. Bu sayede yapay zekanın tümörleri daha erken bir aşamada tespit ederek tedaviyi kolaylaştırması hedefleniyor. Yapay zeka üzerinde çalışan ekip, AI’ın tıbbın geleceğinde devasa bir rolü olacağını söylüyor fakat mevcut yazılım henüz kliniklerde kullanmak için hazır değil.

Çalışmada, geliştirilen yazılımın önemini vurgulamak için diğer kanser türlerine göre daha fazla insanın akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirmesi üzerinde duruldu. Mevcut taramalar sırasında kanser olmamasına rağmen biyopsi yapılan veya bazı tümörlerin gözden kaçırıldığı durumları yaşanabiliyor. Yapılan bu araştırmada, tarama analizlerini geliştirilmenin mümkün olup olmadığını tespit etmek için yapay zekay kullanıldı.

İlk adımda bilgisayar yazılımı, yaklaşık 15.000 hastanın 42.290 BT akciğer taraması ile eğitildi. Araştırmacılar yapay zekaya ne araması gerektiğini söylemeden sadece hangi hastaların kansere yakalandığını ve hangilerinin kanser olmadığını bulmasını istedi. AI daha sonra BT taramalarını analiz etme konusunda eğitimli olan altı kişilik radyolog ekibine karşı test edildi. Yapay zeka tek bir BT taramasını incelerken radyologlara göre daha efektifti. Diğer aşamalarda yapay zeka, hasta verilerine göre bir analiz yaptı. Elde edilen sonuçlar, AI’ın kanser tespitini yüzde 5 artırabileceğini aynı zamanda yanlış tanıları yüzde 11 oranında azaltabildiğini gösterdi.

İngiltere Kanser Araştırması’ından Rebecca Campbell geliştirilen teknoloji hakkında “Tedavinin daha başarılı olması için erken teşhis oldukça mühim ve bu gibi teknolojileri geliştirmek tedavi için önemli bir rol oynuyor.” ifadelerini kullandı. Campbell, sonraki adımların bu teknolojiyi çok sayıda insana doğru bir şekilde uygulanıp uygulanamayacağını görmek için daha fazla test etmek gerektiğini ekledi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up