HaberlerYAPAY ZEKA

Kokuya ihtiyaç duymadan parfüm üreten Yapay Zeka: Philyra 

0

Lezzet ve koku üreticisi olan Symrise, dünya çapında pek çok ünlü markaları ve yaklaşık 1.7 milyon koku formülünü bünyesinde bulunduruyor. Philyra tarafından üretilen ilk koku Brezilya’da satışa sunuldu. Bu işbirliğiyle AI teknolojisi resmi olarak koku endüstrisine giriş yaptı.

Philyra nasıl çalışır?

Parfümeride mevcut olan 1300 kokunun temelinde çiçek, yosun, baharat ve meyvelerden elde edilen sentetik kokular ve özler bulunuyor. Symrise’ın veritabanı, bu maddelerin çeşitli kombinasyonlarından oluşan 1,7 milyon formülü içeriyor. Kozmetik devi, IBM Research ortaklığıyla geliştirilen Philyra ile kendi koku formüllerini paylaştı.

Philyra ile formüllerin paylaşılmasının yanı sıra yapay zekaya farklı cinsiyetler, yaş grupları ve ülkeler arasında hangi kokuların tercih edildiği hakkında bilgi verildi. Verileri derinlemesine bir öğrenme algoritmasıyla analiz ettikten sonra AI sistemi, bir hedef grup için iyi performans göstermesi gereken parfüm formüllerini çıkardı. Philyra, bir parfümör yardımıyla özel günler için üç farklı sürüm geliştirdi ve bir tanesi tamamen AI tarafından yaratıldı. Üstelik yeni bir koku geliştirmek yaklaşık altı ay ila dört yıl sürüyor ve AI bu süreyi önemli ölçüde kısaltıyor.

Philyra algoritmaları şunları öğrenebilir ve önerebilir:

  • Bir parfümün piyasadaki parfümlerle karşılaştırılması
  • Formüllerde kullanılacak hammadde ikameleri ve tamamlayıcılar
  • Hammadde dozu
  • İnsan cevabını tahmin etmek

Yapay zeka, insanlar ve makineler arasında bir işbirliği olarak görülüyor. Önyargısı olmayan bu makineler, insanların yaratıcılığın önündeki engelleri aşmasına ve yeni fikirler sunmasına yardımcı olabilir. 

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up