5G & İLETİŞİMHaberler

5G teknolojisine geçerken bilinmesi gerekenler

0

5G yalnızca saniyede gigabit’ler seviyesine çıkacak indirme hızı değil, bundan daha fazlasını vaat ediyor. Sürücüsüz araçlar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, uzaktan ameliyat ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojiler, 5G ile hayatımıza daha fazla entegre olacak. Bunların nasıl farklılık göstereceğini daha detaylı anlamak için bazı 5G temellerinin farkında olmak gerekiyor.

5G’nin temelleri

5G şebekeleri, cep telefonlarından veya diğer vericilerden veri ve ses sinyallerini telefona veya başka bir geniş bant kablosuz bağlı cihaza iletmek için çeşitli frekanslardaki analog radyo sinyallerini kullanır. Tüm bu cihazların içinde bulunan ve modem adı verilen bir bileşen, sinyali tümleşik antenler ve diğer öğeler aracılığıyla alır ve bu sinyali dijital forma dönüştürür. Buna karşılık modemler akıllı telefonlar ve diğer cihazlar için kesinlikle gerekli cihazlardır. Apple’ın Intel’in 5G modem işini satın almasının nedeni de budur.

5G ile ana farklılıklardan biri, bu sinyalleri aktarmak ve hücresel ağlardan iletmek için kullanılan frekanslardır. Farklı frekanslardaki radyo sinyalleri çok farklı şekillerde çalıştığı için frekanslar son derece önemlidir. Hücresel ağların kısa dalga boylarına sahip olması, verileri daha hızlı oranlarda aktarabilmesi açısından en önemli avantajlarından birisidir.

Cihazların 5G uyumluluğu

5G teknolojisinden tam performans elde etmek için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, tüm cihazların tüm frekansları destekliyor olmasıdır. Örneğin bir milimetre dalga özelliğine sahip 5G akıllı telefonunuz varsa ve bir milimetre dalga üreten vericinin yeterince yakınındaysanız yüksek düzeyde bir performans elde edebilirsiniz.

5G hızdan daha fazlasıdır

Dürüst olmak gerekirse 5G, daha hızlı indirme hızından çok daha fazlasıdır. Örneğin daha az gecikmeye sahip olma yeteneği, gelecekteki bulut tabanlı oyun uygulamaları için son derece önemlidir. Ek olarak “ağ dilimleri” kavramı, şirketlerin ve hatta kişilerin bile web tabanlı uygulamalarını daha tutarlı bir şekilde yürütmek için kendilerine özel bir bant genişliği payına sahip olmasını sağlayacaktır.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up