Haberler

Cerebras, dünyanın en büyük bilgisayar çipini duyurdu

0

Boyutu standart bir iPad’ten biraz daha büyük olan The Wafer Scale Engine 1.2 trilyon transistör içeriyor. Cerebras Systems, tek bir çipin sürücüsüz araçlardan gözetleme yazılımına kadar her şeyde karmaşık yapay zeka (AI) sistemlerini çalıştırabileceğini belirtiyor.

1.2 trilyon transistör içeren 400.000 çekirdekli AI çipi

Bilgisayar çipleri yıllar içinde daha küçük ve daha hızlı hale geldi. Cerebras Systems tarafından tasarlanan yeni yonga, tümü yüksek bant genişliğine sahip bağlantılarla birbirine bağlanmış 400.000 çekirdeğe sahip. Cerebras bunun karmaşık makine öğrenme zorluklarını diğer seçeneklerin kombinasyonlarından daha az gecikme ve daha düşük güç gereksinimi ile karşılama konusunda avantaj sağladığını öne sürüyor. Cihazın özellikleri ise şu şekilde:

1.2 trilyon transistör
46,225 mm² silikon
400.000 AI programlanabilir çekirdek
18 GB süper hızlı kalıp içi belleği (SRAM)
9 Petabayt/sn hafıza bant genişliği

Cerebras, The Wafer Scale Engine’nin bazı karmaşık verilerin işlemden geçirilmesi için gereken süreyi aylardan dakikalara düşüreceğini belirtiyor. Girişim firması, donanımı az sayıdaki müşterilere göndermeye başladı ancak çiplerin maliyeti hakkında henüz bir açıklama bulunmuyor.

The Wafer Scale Engine ilk AI çipi mi?

Kaliforniya merkezli Cerebras, AI sistemlerini güçlendirmek için çip geliştiren ilk şirket değil. 2016’da Google, dil çeviri uygulaması da dahil olmak üzere güç yazılımına yönelik TPU (tensör işleme ünitesi) yongaları geliştirdi ve şimdi teknolojiyi üçüncü taraflara satıyor.

Takip eden yıl Çinli Huawei de akıllı telefonu Kirin çiplerinin, AI görevlerinde yaygın olarak kullanılan bir tür matematik olan matris çarpmalarının hesaplanmasını hızlandırmaya yardımcı olmak için bir NPU (sinir işleme birimi) elde ettiğini duyurmuştu.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up