Haberler

Android 10, yeni özellikleriyle geliyor

0

Yakın zamanda diğer cihazlar için daha geniş bir ürün yelpazesi sunması beklenen Android Q bu hafta Google’ın kendi telefonları Pixel’lere geliyor. Peki Android Q kullanıcılara neler sunacak?

Yıllarca ve uzun zamandır devam eden bir gelenekten sonra Pie, Oreo, Marshmallow veya Jellybean gibi tatlı bir muamele ile kodlanmayan Android 10 ile bir dönemin sonuna gelindiği söylenebilir. Bununla birlikte Android Q, makine öğrenmesi, 5G ve katlanabilir cihazlar gibi bir sonraki gelişen ve yaklaşan teknolojiler ile birlikte geliyor. Ayrıca 50 değişiklik bulunan yeni gizlilik ve güvenlik ayarları, akıllı cevap, odak modu gibi Android kullanıcılarının faydalı bulacağı bazı daha temel araçlar da var.

İşte Android 10 hakkında bilmeniz gereken 10 özellik:

Google Android Q için daha basit, daha akıllı ve daha faydalı olduğunu söylüyor
  1. Akıllı Yanıt(smart reply), artık eylemler öneriyor. Fiziksel bir adres veya YouTube videosu olan bir mesaj alırsanız, kopyalayıp yapıştırma gereksinimini ortadan kaldırarak adresi doğrudan Google Haritalar’da veya YouTube’daki videoda açabilirsiniz. Smart Reply, tüm favori mesajlaşma uygulamalarında çalışacak.
  2. Cihazınız veya fotoğraflar ve takvim gibi belirli uygulamalar için Karanlık Tema özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Google, karanlık modun gözler ve cihaz bataryasında daha kolay hale geldiğini söylüyor.
  3. Hareket gezinme özelliği geriye gitmek, giriş ekranını yukarı çekmek ve görevler arasında akıcı bir şekilde hareket etmek için kaydırma düğmelerinin kullanılmasını sağlıyor.
  4. Canlı Altyazı, tek bir dokunuşla herhangi bir uygulamadaki videoları, podcast’leri ve sesli mesajları otomatik olarak altyazı yapar. Ayrıca, kullanıcının kaydettiği içerikle de çalışıyor.
Yeni gizlilik ve güvenlik özellikleriyle verilerinizi kontrol edin
  1. Konum verilerini yalnızca uygulamaları kullanırken uygulamalarla paylaşmanın yanı sıra Android 10 ayrıca etkin olmayan uygulamaların konum verilerine eriştiğini hatırlatıyor. Böylece paylaşmaya devam etmek isteyip istemediğinize ilişkin bir seçim yapabileceksiniz.
  2. Ayarlar’ın altında yeni bir Gizlilik bölümü ekleniyor. Bu bölüm Web ve Uygulama Etkinliği, Reklam Ayarları gibi kontroller sunuyor.
  3. Google Play sistem güncellemeleri, cihazınıza Google Play’in uygulamaları ile aynı şekilde güvenlik ve gizlilik düzeltmeleri sağlıyor. Düzeltmeler, Android işletim sisteminizin güncellenmesini beklemek yerine mümkün olan en kısa sürede uygulanıyor.
Dijital refah için daha fazla seçenek
  1. Bildirimlerin artık sizi ne zaman ve nerede uyaracaklarını kontrol edebilirsiniz. Bildirimler ‘sessiz’ olarak işaretlendiğinde, ses çıkarmaz veya kilit ekranında görünmeyecek.
  2. Family Link ile ebeveynler, günlük ekran zaman sınırları, cihazın yatma zamanı, belirli uygulamalardaki zaman sınırları ve diğer seçenekler gibi kuralları belirleyebilir. Ayrıca çocukların cihazlarına yükledikleri uygulamaları ve bunların kullanımlarını da inceleyebilir.
  3. Dijital Sağlık, odak modu da sunuyor. Böylece rahatsız edici bulduğunuz uygulamaları susturabilir ve hazır olduğunuzda yeniden etkinleştirebilirsiniz. Google bu özelliğin hala beta modunda olduğunu söylüyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up