HaberlerYAPAY ZEKA

Sanal asistanlar yakında zihinsel hastalığı olanlara yardım edebilir

0

Waterloo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, sanal asistanların doğal dil ve kullanma şekline göre değişerek duygusal ipuçlarını kullanmalarına izin verdiği bir yöntem olan SMERTI’yi geliştirdi. Araştırmacılar, zihinsel hastalığı olan insanlara yardım etmek için tasarlan SMERTI’nin daha iyi bağlantı sağlayan sanal asistanlar geliştirmeye yardımcı olacağını umuyor.

SMERTI, benzerlik maskeleme (SM), varlık değiştirme (ER) ve metin doldurma (TI) kullanan çeşitli yapay zeka tabanlı araçlardan oluşuyor

Waterloo Üniversitesi’nde lisans öğrencisi olan Steven Feng, SMERTI sanal asistanın içindeki bazı kişiliklerin veya duyguların belirli kişilere daha fazla hitap ettiğini söylüyor. Giderek daha fazla insanın zihinsel sağlık desteğine ihtiyaç duyduğunu ancak yardımcı olacak yeterli terapistin olmadığını da ekliyor.

Steven Feng ayrıca zihinsel hastalıklardaki tedavinin bazı yönlerini otomatikleştirebilmenin, bekleme süresini azaltacağı ve süreci daha uygun hale getireceği için faydalı olacağını söylüyor. Ancak zihinsel sağlığın duygusal yönlerinin, sanal asistanlar için büyük bir zorluk olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar SMERTI de dahil olmak üzere birden fazla araçtan yapılan değişikliklere ek olarak, farklı sekiz araştırmacı tarafından yazılmış orijinal metinlerle SMERTI’yi test etti.

Katılımcılardan cümleleri gözden geçirmeleri ve üç faktöre dayanarak bunları bir ila beş arasında derecelendirmeleri istendi: Akıcılık, duyarlılık koruması ve içerik değişimi. Araştırmacılar böylelikle yeni metnin, insan tarafından yazılmış metne göre nasıl bir sonuç verdiğini inceleyebiliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up