HaberlerİŞ ANALİTİĞİ

Cisco: liderler ağlarla AI ile birlikte gelişmeye hazır

0

Cisco, 2000’den fazla BT liderine ve ağ stratejistine, Küresel Ağ Trendleri Raporu ve Anketi ile yatırımlara ve ağlarının mevcut durumuna nasıl öncelik vermeyi planladıklarını sordu.

BT liderleri ağlarla AI ile birlikte gelişmeye hazır

Ağ bugünün dijital işleri için hayati öneme sahip. Çalışan verimliliğini en üst düzeye çıkarmak, müşteri deneyimini optimize etmek veya verileri korumalı ve güvende tutmak olsun, ağ iş başarısı için temeldir.

Küresel BT liderleri ve ağ stratejistleri için en büyük öncelik, BT’nin iş değerini en üst düzeye çıkarmak ve iş gereksinimlerine daha yakından uyum sağlamak.

BT liderleri yeni kablosuz teknolojiler, IoT ve AI özellikli işlemler, tehdit algılama ve iyileştirmenin önümüzdeki beş yıl içinde ağ stratejileri ve tasarımları üzerinde en büyük etkiye sahip olmasını bekliyor.

BT liderlerinin neredeyse yüzde 40’ı, BT’nin iş değerini maksimize etmeyi, operasyonları basitleştirmekten, çalışan verimliliğini optimize etmekten ve güvenlik olaylarını en aza indirmekten bir numaralı öncelik olarak belirledi.

Bunu başarmak için liderler ve stratejistler AI teknolojilerine yatırım yapmanın çok önemli olduğuna inanıyor. Ağ stratejistlerinin neredeyse yüzde 50’si analitik ve AI kullanımının arttırılmasının ideal ağın sağlanmasına yardımcı olacağına inanıyor.

Amaç tabanlı ağ oluşturma, kuruluşların yazılım tanımlı ağ temellerini geliştirmelerine olanak tanıyor.

Ankete katılanların yüzde 41’i, ağ etki alanlarından en az birinde en az bir SDN örneğine sahip olduğunu iddia ediyor.

Ankete katılanların sadece yüzde 4’ü ağlarının yazılım tarafından tanımlananların ötesine geçtiğine ve bugün kasıtlı olduğuna inanıyor. Bununla birlikte yüzde 35’i ağlarının iki yıl içinde tamamen amaç odaklı olacağına inanıyor.

BT liderleri ve stratejistleri AI ve otomasyonu benimsemeye hazır

BT liderlerinin sadece yüzde 18’i AI olgunluğunun yetersizliğini, cevaplarında belirtilen en düşük endişe düzeyi olan ağ modernleşmesine engel olarak görüyor.

Yanıtlayanların yüzde 72’si, önümüzdeki iki yıl içinde AI ile etkinleştirilmiş öngörücü içgörüler veya kuralcı iyileştirmeler yapmayı planlıyor.

Ankete katılanların yüzde 94’ü iki yıl içinde yazılım tanımlı bir geniş alan ağına (SD-WAN) sahip olacağına inanıyor. Ayrıca, SD-WAN sahiplerinin yüzde 47’si iki yıl içinde AI için optimize edilmiş bir WAN’a sahip olmayı planlıyor.

BT operasyonları reaktiflikten proaktifliğe geçmek için mücadele ediyor, işleriyle daha uyumlu olma yeteneklerini engelliyor. BT liderlerinin ve stratejistlerinin yüzde 75’inden fazlası, kuruluşlarının öngörücü ya da iş için optimize edilmediğine inanıyor.

BT ekiplerinin neden daha proaktif olmadığına dair olası bir açıklama, ağın statükoyu korumak için harcanan zamanın miktarıdır. Ekiplerin yüzde 73’ü burada zamanlarının yarısından fazlasını harcıyor.

Daha proaktif ve iş için optimize edilmiş operasyonlara ulaşmanın önündeki bir diğer engel ise operasyonel silolardır. Kuruluşların yüzde 29’u, diğer BT ekipleriyle koordine etmeyi en çok zaman alan operasyonel faaliyet olarak tanımladı. Yüzde 27’si ayrı ağ alanlarında sessiz bir tasarım ve operasyonel yaklaşımın, ağlarını modernize etmekten alıkoyduğunu tespit etti.

BT liderleri ve stratejistleri bir yetenek boşluğu konusunda endişeli değil

Liderler ve stratejistler, ekiplerinin gelecekteki ağ zorluklarını çözme yeteneklerine güvendiklerini belirtti. BT liderlerinin üçte biri, ekiplerinin gelişmiş bir ağın tüm gereksinimlerini karşılamak için son derece iyi hazır olduklarına, yüzde 40’ı iyi hazırlandıklarına ve yalnızca yüzde 7’si hiç hazırlıklı olmadıklarına inanıyor.

Ancak beceri açığı dörtte birinden fazla BT ekibinin önünde bir engel olarak duruyor. BT liderlerinin yüzde 27’si, gelişmiş bir ağa geçmenin önündeki temel bir engel olarak gerekli beceri eksikliğini belirledi.

BT liderlerinin yüzde 22’si beceri boşluğunu öncelikli olarak ele almak için yeniden beceri oluşturmayı ve beceri kazanmayı tanımladı.

Bugün BT ekipleri, zengin veri sağlama konusunda gittikçe artan karmaşık görev kritik ağlar kullanıyor. Ancak bu verileri ağın operasyonlarını, güvenliğini veya iş etkisini geliştirmek için kullanmak yeni araçlar gerektiriyor. Bu yüzden BT ekipleri kasıtlı olarak benimsiyorlar. Ağ kurma, AI ve makine öğrenmesi nedeniyle iş bunu gerektiriyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up