HaberlerYAPAY ZEKA

AI ile birkaç gün içerisinde yeni ilaçlar tasarlamak mümkün!

0

Johns Hopkins Üniversitesi’nin Gelişmekte Olan Teknoloji Merkezleri’nde Rockville’de bulunan şirket, genomik, büyük veri analizi ve derin öğrenmeyi bir araya getirerek dünyayı değiştiren ilacı, potansiyel olarak keşfetmek için yapay zeka algoritmalarını kullanıyor. Şu andaki popüler AI teknikleri, ilaç moleküllerini sadece normalden çok daha ucuz değil, aynı zamanda çok daha hızlı keşfetmenin bir yolunu buldu.

Birkaç gün içerisinde AI ile yeni ilaçlar tasarlamak mümkün hale geliyor

GAN (Generative Adversarial Network) iki farklı sinir ağından oluşuyor: bir jeneratör ve bir ayrımcı. Jeneratörün görevi, ayrımcıyı kandırabilecek sahte sinyaller veya veriler oluşturmak. Bu arada, ayrımcı gerçek ve sahte sinyaller arasındaki farkı denemek ve tespit etmek için var. GAN, jeneratörün ayrımcıyı aşmaya çalıştığı gibi daha iyi ve daha iyi sonuçlar üretir. Sonunda ayrımcı artık gerçek olanla sahte olan arasındaki farkı söyleyemez, jeneratörün benzersiz kalitede yeni sinyaller oluşturmasını sağlar.

2016’dan beri Insilico Medicine araştırmacıları GAN’ların ilaç benzeri özelliklere sahip yeni molekülleri hayal etmelerini sağlamak için çalışıyor. 2017’de bunu, pekiştirmeli öğrenme (Reinforcement Learning) şeklinde bir başka çığır açan AI ile birleştirdiler.

Pekiştirmeli öğrenme, bir çeşit ödülü en üst düzeye çıkarmak için deneme yanılma yöntemini kullanan AI aracı kavramı üzerine inşa edildi. 

Insilico, DDR1 adı verilen bilinen bir fibroz (kanser) hedefi için yeni moleküller üretmek üzere bu AI yaklaşımları kombinasyonunu kullanmak için yola çıktı. Bu işlem genellikle birkaç yıl alıyor ve çok pahalı.Ama geliştirilen AI 21 gün içinde bunu başardı. “Hayal edilen” moleküller daha sonra sentezlendi ve fareler dahil birçok deneyde test edildi.

Ekibin ‘Doğa Biyoteknolojisi’ makalesinde AI belirtilen proteini hedef alan moleküller için 30.000 tasarım oluşturabildi. Bunlardan altı tanesi laboratuvarda sentezlendi ve en umut verici olanı farelerde başarıyla test edildi. İşlem toplam 46 gün sürdü.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up