Haberler

3D baskılı ev inşa etmek mümkün mü?

0

Cornell Üniversitesi, Purdue Üniversitesi ve Case Western Reserve Üniversitesi’nden bir ekip, kemiklerin iç yapısını inceleyerek evler ve binalar için daha güçlü inşaat malzemeleri basabileceklerini düşünüyor.

3D baskılı ev inşa etmek mümkün olabilir mi?

Purdue Üniversitesi profesörü Pablo Zavattieri, kemiği bir binaya benzeterek “Bu sütunlarda, yüklerin çoğunu taşıyan ve kolonları birbirine bağlayan kirişler var. Bu malzemelerden binalar ve diğer yapılar için daha sağlam 3D baskılı malzemeler oluşturmayı öğrenebiliriz.” diyor.

Araştırmacılar, kemiklerdeki “kirişlerin” daha önce anlaşılmadıklarından daha fazla sertlik ve güç sağladığını keşfettiler. Trabeküller olarak da bilinen kirişler, kemikte dikey plaka benzeri destekler ve yatay çubuk benzeri destekleri oluşturur. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan bir çalışmada kemiğin yorulma ömrünü artıran yatay dikmeler olduğunu öne sürüyorlar.

Benzer iç yapılara sahip 3D baskı yapı malzemelerinin daha dayanıklı binalara yol açabileceğine inanıyorlar. Teoriyi test etmek için Zavattieri’nin laboratuvarı, trabeküllere benzer mimarilere sahip 3D baskılı polimerler tasarladı.

Mekanik analiz simülasyonları, yatay dikmeler ne kadar kalınsa, polimer yük altında o kadar uzun sürdü. Çubukların kalınlaştırılması, polimerin kütlesini önemli ölçüde arttırmadığından ekip, benzer kemikten ilham alan polimerlerin esnek, hafif yapı malzemeleri oluşturmak için kullanılabileceğine ve bunların 3D baskılı evler ve binalar oluşturmak için anahtar olabileceğine inanıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up