HaberlerYAPAY ZEKA

Google’ın yeni yapay zekası meme kanserini tespit ediyor

0

Google Health ekibi Cancer Research UK Imperial Centre, Northwestern Üniversitesi, Royal Surrey County Hastanesi ve Alphabet’in AI geliştirme birimi olan DeepMind ile birlikte çalıştı.

Google’ın yeni yapay zekası meme kanserini tespit ediyor

Arama devi, makine öğrenme modeline kanserli dokuyu ABD ve İngiltere’deki 91 binden fazla kadından anonimleştirilmiş mamogramlarda eğiterek tanımlamayı öğretti. Daha sonra Google, 28 binden farklı bir tarama veri kümesini analiz ettirerek sinir ağını test etti.

Model, çalışmaya katılan altı radyolog panelinden daha düşük hata oranına sahip tümörleri tespit etmeyi başardı. ABD’de yapılan taramaları değerlendirirken Google’ın yapay zekası, insan ekibinden yüzde 5.7 daha az yanlış pozitif üretirken yüzde 9.4 daha az yanlış negatif veya kanserli büyümenin sağlıklı doku ile karıştırıldığı durumlar kaydetti. Model, İngiltere’deki uzmanları sırasıyla yüzde 1.2 daha az yanlış pozitif ve yüzde 2.7 daha az yanlış negatif ile yendi.

Google Health araştırmacılarına göre model kararlarını verirken, insan uzmanlardan daha az bilgi aldı. İnsanlardan oluşan uzmanlar hasta geçmişlerine ve önceki mamogramlara erişirken, model sadece en son anonimleştirilmiş mamografiyi ekstra bilgi olmadan işledi. Sadece bu röntgen görüntüleri üzerinde çalışmasına rağmen model, meme kanserini doğru bir şekilde tanımlamak için uzmanlardan daha başarılı oldu.

Google, yapay zekasının erken tıbbi tespiti kolaylaştırma ve aynı zamanda insan tıbbi personeline zaman kazandırarak hastalar için bekleme sürelerini azaltma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Şirket, teknolojiyi gerçek dünyada uygulama yollarını şimdiden araştırdı. Çalışma sırasında Google, AI’ın çift okumaya katıldığını gören bir simülasyon gerçekleştirdi. Bu işlem, mamografinin algılama doğruluğunu artırmak için iki radyolog tarafından değerlendirildiği bir işlemdir. Araştırma devinin araştırmadaki Nature belgesine göre Google’ın modeli ilk okuyucunun bir bölümünü oynadı ve ikinci uzmanın iş yükünü yüzde 88 azalttı.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up