Haberler

Amazon, Apple ve Google akıllı ev için bir ağ standardı oluşturmak üzere bir araya geldi

0

 – MURAT YILDIZ

Teknoloji devleri, IP üzerinden bir ağ standardı olan Connected Home adlı ortak bir girişim duyurdu. Ortak hedef ise donanım üreticileri için cihaz geliştirmeyi kolaylaştırırken tüketicilere daha fazla satın alma seçeneği sunmak.

Amazon, Apple ve Google akıllı ev için bir ağ standardı oluşturmak üzere bir araya geldi

Günümüzde akıllı ev cihazı sektörüne Amazon’un Echo serisi sesli asistan destekli hoparlörler, Google Home ve Apple HomePod hakimdir. Üç şirketin smart speaker ürünleri genellikle kullanıcıların evlerindeki diğer tüm akıllı cihazları kontrol ettiği bir arayüz görevi görüyor. Akıllı hoparlörlere bağlanma yeteneğinin sağlanması, gadget üreticileri için en büyük öncelik olarak ortaya çıkıyor.

Buradadaki esas sorun, pratikte bu bağlantının mükemmel veya evrensel olmamasıdır. Akıllı ev aletleri genellikle Echo veya Google Home gibi yalnızca tek bir platformla uyumludur ve sonuç olarak tüketiciler sadece evlerinde belirli akıllı hoparlör markasını destekleyen cihazlar satın almakla sınırlıdır. Birden fazla akıllı hoparlör markasıyla uyumluluk sağlamak isteyen üreticilerin, her biri için ayrı ayrı kaynak olabilen ağ desteği uygulamaları gerekiyor.

IP üzerinden  Connected Home bir çözüm sağlamayı amaçlıyor. Proje amacına ulaşırsa üreticiler, cihazlarını önde gelen tüm akıllı hoparlörlerin yanı sıra desteklenebilecek diğer ses hizmetleriyle uyumlu hale getirmek için sadece tek bir ağ standardında destek ekleme yeteneği kazanacaklar.

Bu tek ağ standardı geliştiriciler için ürün geliştirilmesini kolaylaştırıyor ve ürünleri oluşturmak için bir standart vererek maliyetleri düşürüyor. Ek olarak kullanıcılar da hangi akıllı ev teknolojisini kullanırsa kullansın bağımsız olarak evlerini nasıl kontrol etmek istediğini seçme gücüne sahip olacak.

IP üzerinden Connected Home standardı, Wi-Fi ve Bluetooth Düşük Enerji dahil olmak üzere mevcut protokolleri kullanacak. Buna ek olarak proje Amazon, Apple ve Google tarafından geliştirilen ve Weave cihaz iletişim protokolü gibi teknolojilere dayanacak.

Çalışma grubunun dördüncü kurucu üyesi olan Zigbee Alliance da Dotdot geliştirme aracına katkıda bulunuyor. 

Zigbee Alliance, başlatıldığında IP üzerinden Connected Home için güçlü ekosistem desteğine dönüşebilen Samsung Electronics Co. Ltd. gibi büyük donanım üreticileri de dahil olmak üzere 80’den fazla üyesi olan bir endüstri standartları grubudur.

Standardın ilk taslağının 2020’nin sonlarında gelmesi bekleniyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up