HaberlerYAPAY ZEKA

Teknoloji firmaları, korona virüsle savaşmaya yardımcı olmak için büyük CORD-19 veri seti yayınladı

0

Amerika’nın önde gelen teknoloji firmaları ve kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, hastalıkla ilgili araştırmayı kolaylaştırmak için koronavirüs üzerinde yeni bir yapay zeka destekli veri kümesi oluşturmak için bir araya geldi.

Teknoloji firmaları, korona virüsle savaşmaya yardımcı olmak için büyük CORD-19 veri seti yayınladı

CORD-19 olarak adlandırılan COVID-19 Açık Araştırma Veri Kümesi, araştırmacılara korona virüs üzerindeki en popüler bilimsel kaynaklara nasıl durduracaklarına yardımcı olmak için daha hızlı erişim sağlama amacı taşıyor. Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Ofisi’nin talebi üzerine oluşturulan veri seti, COVID-19 hastalığı hakkında bugüne kadar yazılan 24.000’den fazla makaleyi bir araya getiriyor.

Veri kümesine katkıda bulunanlardan biri, AI2 olarak da bilinen ve içeriğini iyileştirmede önemli bir rol oynayan Allen Yapay Zeka Enstitüsü oldu. CORD-19 veri seti Semantic Scholar web sitesinde yer alıyor ve herkesin indirmesi için hazır durumda. Fikir, tıp araştırmacılarının şu anda dünya çapında ağa dağılmış olan korona virüs üzerindeki zengin bilgilere erişmesini kolaylaştırıyor.

AI2, bilimsel araştırma literatüründen önemli noktaları çıkarmak için kullanılabilecek doğal dil işleme ve diğer makine öğrenimi araçları geliştirdi ve akademisyenlerin çözmeye çalıştıkları sorunlar için en yararlı olan çalışmaları veya diğer belgeleri bulmasına yardımcı oldu.

Microsoft, CORD-19 veri kümesine önemli katkıda bulunan bir başka şirket oldu. Microsoft yetkilileri bir basın açıklamasında “Şirketler, hükümetler ve bilim insanları olarak bir araya gelmeli ve biyomedikal, epidemiyoloji, yapay zeka ve diğer bilimler arasında en iyi teknolojilerimizi sunmak için çalışmalıyız.” söylemlerinde bulundu.

Ayrıca, koronavirüs ile ilgili 10.000’den fazla bilimsel makaleye erişim sağlayan Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tıp Kütüphanesi de yer aldı. Bu içerik AI2 tarafından makine tarafından okunabilir bir formata dönüştürüldü ve kullanıcıları en çok ilgilendikleri araştırma alanlarında güncel tutmak için uyarlanabilir bir feed oluşturuldu.

Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi ve Chan Zuckerberg Girişimi de bu çalışmaya katıldı.

Korona virüs hakkında yeni araştırmalar yayınlandıkça CORD-19 veri seti sürekli güncellenecek. Buna ek olarak veri kümesi klinik çalışmalardan, GitHub veri arşivlerinden ve diğer akademik olmayan araştırmalardan gelen verileri de bağlayacak.

Analistler ise ilgili teknoloji şirketlerine destek vererek bu girişimin iyi bir amaç için kullanılan teknolojinin sadece bir başka örneği olduğunu belirttiler.

Veritabanını kullanan araştırmacılar, kullandıkları veri madenciliği araçlarını ve elde ettikleri bilgileri, çevrimiçi veri bilimcileri ve makine öğrenimi uygulayıcıları topluluğu olan Google’ın yan kuruluşu Kaggle aracılığıyla paylaşarak katılabiliyor.

Beyaz Saray’ın baş teknoloji sorumlusu Michael Kratsios ise bilimsel topluluğun, korona virüsün durmasında çok önemli bir rol oynayacağına inandığını ifade etti. Araştırmacıları veri kümesini olabildiğince benimsemeye çağırdı. Kratsios, “Beyaz Saray bu güvertedeki yaklaşımda güçlü bir ortak olmaya devam edecek.” dedi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up