Haberler

IDC: IT harcamaları daha da düşecek

0

Salgın, dünyadaki birçok kuruluşu kısa vadede beklenmedik durum planlaması ve harcama kesintilerine yanıt vermeye zorluyor.

IDC: IT harcamaları daha da düşecek

IDC, önceki ekonomik durgunluklara paralel olarak ticari BT alıcıları ve tüketicilerinin azalan gelirler, kârlar, piyasa değerlemeleri ve çalışan personel sayıları doğrultusunda sermaye harcamalarında hızlı kesintiler uyguladığından donanım, yazılım ve BT hizmetlerine yapılan BT harcamalarının genel olarak gerçek GSYİH’dan daha fazla düşmesinin muhtemel olduğunu dile getiriyor.

IDC’den bir yetkili, genel BT harcamalarının bireysel şirketler ve tüketiciler tarafından bazı teknolojiler ve hizmetler için artan talep ve kullanıma rağmen 2020’de azalacağını belirtiyor. 

IDC’ye göre bu yıl PC’lerde, tabletlerde, cep telefonlarında ve çevre birimlerinde genel harcamaların sabit para birimi cinsinden %8,8 oranında azalması bekleniyor.

IDC, PC pazarının 2019’da güçlü bir Windows güdümlü yenileme döngüsünün ardından düşmesini beklediğini ancak krizin 5G yükseltmelerinin bir sonucu olarak bu yıl daha güçlü geri dönüşler yayınlaması öngörülen akıllı telefon pazarının önemli ölçüde bozacağını belirtiyor.

IDC’ye göre kurumsal müşteriler, mevcut krizin ilk hızlı yanıt aşamasında satın alma işlemlerini geciktirdiğinden, bulut hizmetlerine yönelik güçlü talebe rağmen sunucu/depolama ve ağ donanımına yapılan harcamalar da genel olarak düşecektir. Toplam altyapı harcaması (bulut dahil) %5,3 artacaktır ancak bu büyümenin tümü, hizmet olarak altyapıya yapılan kurumsal harcamalardan (IaaS) ve sunucularda bulut sağlayıcı harcamasından kaynaklanacaktır. Bu esnada toplam sunucu/depolama donanımı harcamaları %3,3, kurumsal ağ ekipmanı harcamaları ise %1,7 azalacaktır.

Tahminlere göre BT hizmetleri harcamaları 2020’de %2 azalacak ve kuruluşlar, büyük yeni projelerde duraklatma düğmesine bastıkça proje odaklı hizmetlerde düşüş olacak. Yönetilen hizmetlere ve destek hizmetlerine yapılan harcamalar da genel BT faaliyetleri ve donanım/yazılım dağıtımları ile birlikte azalacak.

IDC, yazılımın büyük ölçüde bulut yatırımları ve belirli kategoriler için bazı esnek taleplerin yanısıra yanıt önlemlerinin bir bileşeni olacağını veya devam eden iş operasyonlarının ayrılmaz bir parçası olarak, yazılımın genel olarak %2’nin biraz altında pozitif bir büyüme göstereceğini söyledi.

IDC’ye göre telekom ve diğer harcamalar da dahil olmak üzere toplam BİT harcamaları %1.6 azalacak ve 4.1 trilyon doların biraz altına düşecek. Bu, BT harcamalarının neredeyse %5 arttığı geçen yılki %3,5’lik BİT büyümesiyle karşılaştırılıyor. Telekomünikasyon harcamaları ise genel olarak daha az etkilenecektir çünkü geniş bant talebi son derece güçlü kalmaktadır.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up