HaberlerYAPAY ZEKA

Google’ın yeni TensorFlow Quantum aracıyla artık kuantum AI modelleri oluşturulabilir

0

TFQ kütüphanesi, kuantum verilerindeki korelasyonları çözen ve genelleştiren, mevcut kuantum algoritmalarını geliştirme veya yeni kuantum algoritmalarını keşfetme fırsatları sunan modellerin geliştirilmesi için ilkel unsurlar sağlıyor.

Google’ın yeni TensorFlow Quantum aracıyla artık kuantum AI modelleri oluşturulabilir

Kuantum hesaplama hala erken bir aşamada ancak teknoloji hızla olgunlaşıyor. Öyle ki IBM, kuantum yongalarının işlem gücünü her yıl ikiye katlarken, Honeywell International kısa süre önce önümüzdeki beş yıl içinde 100.000 faktör hızlanmasını beklediği bir sistemi açıklamıştı.

Yarının ultra hızlı kuantum makinelerinden yararlanmak için araştırmacılar, ikili bitlerin aksine aynı anda 1s, 0s veya her iki durum olarak temsil edilebilecek qubitler üzerinde çalışabilen özel algoritmalar yazmak zorunda kalacaklar ve eşit derecede uzmanlaşmış geliştirme araçlarına ihtiyaç duyacaklar. İşte burada TensorFlow Quantum devreye giriyor. Açık kaynaklı Google TensorFlow Quantum, geliştiricilerin kuantum bilgisayarlar için yapay zeka modelleri oluşturmalarını sağlayan TensorFlow’un bir uzantısıdır.

Qubitler, kuantum mantık geçitleri ve kuantum devreleri ile çalışan AI modelleri oluşturmak için bir dizi operatör, düşük seviyeli programlama yapı taşları sağlar. Bu operatörler, araştırmacıların yazması gereken kod miktarını azaltmak için temeldeki karmaşıklığın bir kısmını soyutlamaktadır.

TensorFlow Quantum için potansiyel bir uygulama, kuantum veri yorumlamasıdır. Bir qubit aynı anda hem 1 hem de 0 olarak ayarlanabildiğinden, bir kuantum işlemci tarafından gerçekleştirilen bir hesaplamanın sonuçlarını bulmak kendi başına büyük bir sorundur. Google araştırmacılarının verilerine göre TensorFlow Quantum, mühendislerin kuantum verilerini otomatik olarak ayıran AI modelleri geliştirmelerini sağlayabilir. Araştırmacıları aynı zamanda TFQ’nun, araştırmacıların tek bir hesaplama grafiğinde kuantum veri kümeleri, kuantum modelleri ve klasik kontrol parametrelerini tensörler olarak oluşturmalarına izin verdiğini belirtiyor.

TensorFlow Quantum, şu an için simüle edilmiş kuantum bilgisayarlarda kullanımla sınırlı ancak Google, TFQ’yu gerçek bilgisayarlarla uyumlu hale getirmeyi hedefliyor. Arama devi ek olarak geçen yıl ortaya çıkardığı dahili olarak geliştirilen Sycamore kuantum sistemine de destek eklemeyi planlıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up