Haberler

Apple ve Google, koronavirüs izleme sistemi oluşturacak

0

Apple ve Google bir COVID-19 hastasıyla temasa geçmeleri durumunda sağlık yetkililerinin insanları bilgilendirmelerini sağlayacak merkezi olmayan bir koronavirüs izleme sistemi kurmayı hedeflediklerini duyurdu.

Apple ve Google, koronavirüs izleme sistemi oluşturacak

Şirketler projeyi, hükümetlerin ve sağlık kuruluşlarının virüsün yayılmasını azaltmasına yardımcı olmak için Bluetooth teknolojisinin kullanımını sağlamak adına ortak bir çaba ve kullanıcı gizliliği ve tasarımın merkezindeki bir güvenlik olarak nitelendiriyor.

Sistem, insanların temas ettiği kişiler tarafından hastalığa maruz kalıp kalmadığını belirlemek için iOS veya Android kullanıcılarının cihazlarını kullanır. Gizlilik ve güvenlik endişelerini öngörerek projenin gündeme getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Apple ve Google, yalnızca katılımı seçmeyi planladıklarını ve kullanıcılar hakkında kişisel olarak tanımlanabilir veriler toplamamayı veya konumlarını izlememeyi taahhüt ettiklerini söyledi.

Kullanıcılar tercih ettikleri takdirde telefonlarını, sisteme bağlı diğer cihazlar tarafından alınabilecek bir “anahtar” yayınlamak için Bluetooth’u kullanmaya başlar. Sistemi kullanan iki kişi birbirine yaklaşırsa, cihazların her biri, diğerinin anahtarını alır. Bu anahtarlar daha sonra söz konusu iki kişinin bir araya geldiğini doğrulamak için bir sunucuya gönderilir. Varsayımsal temastaki iki kişiden birine COVID-19 teşhisi konulursa hastalığı taşıyan kişi yerel sağlık yetkililerini bilgilendirebilir ve cihazlarının anahtarları ile temas ettikleri kişiyi bulmayı ve uyarmayı mümkün kılar. Uyarı gönderilen kişi, bir COVID-19 hastasıyla temasa geçtiklerini bildiren bir mesaj alır.

Sistem iki aşamada devreye girecek şekilde planlanmıştır. İlk olarak Apple ve Google, Mayıs ayı ortasında sağlık yetkililerinin koronavirüs izleme uygulamaları oluşturmasını sağlayacak bir uygulama programlama arayüzü başlatacaklar. Daha sonra iki teknoloji devi, sistemi doğrudan ilgili işletim sistemlerine entegre edecek iOS ve Android güncellemelerini yayınlayacak. Kullanıcılar sisteme katılmayı tercih ederse herhangi bir uygulama indirmeleri gerekmeyecek.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up