5G & İLETİŞİMMakaleler

Blockchain ödeme endüstrisinin 5G’si olabilir

0

Geçtiğimiz günlerde IBM tarafından geliştirilen Blockchain tabanlı yeni bir finansal ağ, daha hızlı ve daha şeffaf uluslararası ödemeleri mümkün hale getirecek özelliklere sahip. Daha fazla Blockchain tabanlı ödeme ağı ve dijital para birimleri – en büyük ABD bankalarından biri de dahil olmak üzere – ortaya çıktıkça, uzmanlar ve analistler finansal hizmetler endüstrisi için bir dizi değişikliği öngörüyorlar.

New Jersey merkezli hukuk firması Lowenstein Sandler LLP’nin ortağı olan Matt Savare, “Giderek artan bir fikir birliği görmeye başladığınızı düşünüyorum. Çok fazla FinTech teknolojisi kullanıyorum ve müşterilerime söyleyebilirim ki … bankalar, doğal olarak geleneksel – en azından büyükler. Ama diğer bankaların yeni teknolojileri benimsediklerini gördüklerinde kartopu etkisini göreceksiniz. Diğer bankalar oldukça hızlı bir şekilde bu trendi takip edecek”

IBM geçen hafta bankaların gerçek zamanlı olarak jetonları ve kripto para birimlerini transfer etmelerini sağlayacak Blockchain World Wire’ı başlattı. Bu adımın amacı ise sermaye maliyetlerini ve takas ücretlerini düşürmekti.Dağıtılmış büyük defter teknoloji (DLT) ağı başlangıçta, kendi şifreleme para birimi olan Stellar Lümenlerini (XLM) kullanan merkezi olmayan bir ödeme ağı olan Stellar protokolünü temel alan, uluslararası ödemeleri mümkün hale getiriyor. IBM ağı XLM’yi desteklerken, temel olarak ABD doları ve diğer ulusal para birimleri tarafından birebir desteklenen istikrarlı jeton kullanıyor.

Başka bir deyişle, IBM blok zinciri altyapısını – bilgisayar düğümleri ve yazılımı – işletecek ve bankalar ağ üzerinden para birimine bağlı dijital belirteçleri iletiyor. Filipinler’in varlık bazında ilk 10 bankasından biri olan Rizal Ticari Bankacılık Şirketi (RCBC) havale ödeme hizmetleri için Blockchain World Wire’ı kullanan ilk dört şirket arasında olacak. Bu ödemeler, esas olarak, Western Union ve MoneyGram’ın bugün yaptığı gibi, kendi ülkelerine para gönderen yabancı işçiler tarafından yapılıyor.

Gartner Araştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Avivah Litan, finansal hizmetler de dahil olmak üzere çeşitli dikey endüstrilerin artık her katılımcının kendi alacağı akran ağ topolojisine dayanan Blockchain teknolojisinin faydalarını “görmeye” başladığını belirtiyor. Litan, Blockchain temelli ödeme, takas ve ödeme ağlarını iletişim pazarı için 5G ile karşılaştırarak, eski finansal sistemlerin bir gelişme nedeniyle çoktan geçmişte kaldığını söylüyor. Litan, “Gerçekten yavaş iletişim ağlarımız vardı. Video ve eğlence beklentilerinden dolayı bunları sürekli geliştiriyoruz. Ödeme ağlarına ise asla dikkat etmiyoruz ve artık buna ihtiyacımız var.” dedi.

Fakat Blockchain bunu değiştiriyor

Bir IBM sözcüsü, şirketin, World Wire ağında kullanılmak üzere istikrarlı bir para çıkarmayı düşünen iki büyük ABD bankası ile görüşmeler yaptığını doğruladı. Bu, JPMorgan’ın bu yılın başlarında yaptığı, ödeme ağı için kendi fiat destekli tokenı başlattığında yaptığı gibi yankı uyandıracak.

Bloomberg, geçen hafta IBM’de Blockchain’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Jesse Lund’la iki banka ile “ilk görüşmeler” yapıldığını söyleyen bir röportaj yayınladı. Bankaların isimlerini vermeyi reddeden Lund, “JPM Coin ile ilgilendik” dedi.

“IBM World Wire, blok zinciri üzerinde çalıştığından, düşük ücret ve düşük işletme maliyetlerine sahiptir. Toplam işlem maliyeti iki bileşenden oluşur – işlem başına ücret ve toplam ödeme değerine uygulanan temel puan ücreti. Toplamda maliyet, bugün piyasada uygulananlardan hala çok daha düşük.”

IBM Finansman CTO’su Stanley Yong’a göre, IBM operasyonel likidite yönetiminde yüzde 10 ila yüzde 20 arasında bir tasarruf ve potansiyel olarak toplam işlem maliyetinde yüzde 50’den fazla bir azalma bekliyor.

JPMorgan ile birlikte IBM ve bankacılık ortakları Visa, Mastercard ve New York merkezli küresel yerleşim hizmeti CLS Bankası da Blockchain bazlı ödeme ağları kullanıyor. CLS, küresel çapta günde yaklaşık 5 trilyon dolar tutarında işlem yapıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up