Makaleler

Game of Thrones’dan alınacak liderlik dersleri

0

Game of Thrones’un destansı hikayesinde fanteziden çok daha fazlası var aslında. Şayet bir şirketinizin teknoloji yöneticisi iseniz, diziden çıkaracağınız birçok ders var. Bu dersler sayesinde firmanızda çok daha başarılı ve kalıcı olursunuz.

İhanet, dolandırıcılık, politik komplolar, güç mücadeleleri; bunlar Game of Thrones’un istikrarlı temalarından bazıları fakat birçoğumuz için bu ofisteki sıradan bir gün. Bu mitolojik hikayeden aslında çıkartılacak bazı dersler bulunuyor. Yetenekli ama inatçı bir çalışan veya diktatör gibi bir CEO ile nasıl baş ederdiniz?  İtibarınızı bozmaksızın ofis politikalarını nasıl başarılı bir biçimde idare edersiniz?

HBO’nun destansı dizisi Game of Thrones liderlik anlamında sayısız değerli ders veriyor; sizi olumsuz kararlardan tutabilecek nüktedan bir danışman, firmanızın en kontrol edilemez problemlerini muhtemelen düzeltecek utangaç bir anti- sosyalı cesaretlendiren ve yaklaşan tehditlere dair sizi uyaran insanlara daha fazla dikkat çeken.

IT liderlerinin Game of Thrones’dan alması gereken kıymetli derslerden bazıları şöyle:

  1. Diktatör patronu idare etmek

O kibirlidir, zalimdir, etrafındaki herkese işçi olarak davranır ve ona karşı gelenlere kötü davranmaktan keyif alır. Joffrey Baratheon, berbat bir genç, ve onun Iron Throne varisi CEO olarak bir teknoloji firmasında tamamen olmaz değil.

Joffrey ile karşılaştıklarında çoğu insan hemen hızlı bir gemiye atlar ve olabildiğince hızlı bir biçimde Narrow Sea’yi geçer, diye konuşuyor Amerika’nın önde gelen bir bankasının teknoloji istihdam sorumlusu Elizabeth Becker.

“Şu yaygın bir kanıdır ki insanlar işlerini değiş kötü patronlarını terk eder,” şeklinde konuşuyor. “Teknoloji tarafında sevmediği bir patron olan herhangi bir kişi genellikle çok sayıda firmadan birden fazla teklif alabilir.”

Neyse ki gaddar eğilimleri olan çoğu lider Joffrey gibi tümden narsis psikopatlar değil, diye konuşuyor  Kazan ya da Öl: Game of Thrones Liderlik Sırları kitabının yazarı ve Columbia Business School akademisyenlerinden Bruce Craven. Onlar daha çok onun büyükbabası Yywin Lannister gibiler;  güç kullanmayla ve insanlara arbaletle saldırmak yerine hakimiyetini kurmakla daha fazla ilgilenen otokratlar.

“Joffrey gibi gaddar bir lider ise oradan ayrılır,” diyor Craven. “Tywin gibi gaddar bir lider değilse ve onun nelere önem verdiğini anlayabiliyorsanız, hedeflerine ulaşmada ona nasıl yardımcı olacağınızı ona açıkça söylemeyi seçebilirsiniz. Fakat ahlaki değerlerimizi paylaşmayan insanlar için çalıştığımızda, kendimizi savunmasız bir pozisyona sokuyoruz. İdeal olarak despot olmayan ve daha büyük bir amaç hissiyle çalışan bir lider bulun,” diye ekliyor Craven.

  1. Parlak isyancıdan yararlanın

Herkes onun inanılmaz olduğunu kabul edecektir. Westeros sakinlerinden pek az kişi kollarında bebek ejderlerle alevlerin arasından çıkabilir, ardından köleleri özgürleştirmek için ilerleyebilir ve Unsillied’in sadakati kazanıp Dothraki atlılarını birleştirebilir.

Karşı konulmaz derecede etkileyici olsa da Daenerys Targaryen aynı zamanda kendini beğenmiş, inatçı ve eleştirilmek istemez. Onunla yüzleşecek kadar cesur olan herhangi bir kişi muhtemelen ateşlerde yanacaktır(mübalağasız).

O tepe yönetimin sevdiği ama diğer herkesin bıktığı ekibinizin arayüz tasarımcısı veya kod yazarı. “Targaryen çalışanların yetenekli, doğru oldukları ve en başarılısının kendileri olduğunu dair içsel bir inanışa sahiptir,” şeklinde konuşuyor insan yönetimi çözümü Kazoo’nun insan ve kültürler başkanı Erica Denner. “Onlar haklıysalar, haklıdırlar ama sıra işe geldiğinde önemli bir firma kararlarında rehberlik etmesi için paydaşların özgüvenden daha fazlasına ihtiyacı vardır.”

Yetenekli ama inatçı kişileri idare etmenin en iyi yolu, iyi yaptıkları her şeyi kabul etmekle başlamaktır, önerisinde bulunuyor Harvard Business Review editörlerinden Amy Gallo. Ardından bu kişinin neyi başarmak istediğini (tüm krallıkları kendi egemenliği altında toplamak veya kullanıcı arayüzünü üçüncü kez yeniden yazmak gibi ) ve daha diplomatik bir yolun onun bunu başarmasına nasıl yardımcı olabileceğini belirleyin.

“Korkutucu ve güçlü olan birisiyle savaşa girmek istemezsiniz çünkü kaybedeceksiniz,” diyor Gallo. “O kişinin sizin de aynı fikirde olduğunuzu, aynı düşmanlara karşı savaştığınızı hissetmesini sağlamalısınız. Bir kez sizi dinlemeye başladığında, onar diğerleriyle iyi geçinmenin kendisinin hedeflerine ulaşmasına aslında yardımcı olabileceğini önerebilirsiniz.”

  1. Ofis dedikodularından korunun

O sır saklıyor ve her şeyden haberi var zira her yerde casusluk yapıyor. Arkadaşlarının sadakatini ve düşmanlarının zayıf düşmesini sağlamak için bilginin akışını manipüle eder.

İngiltere’deki Salford Üniversitesi araştırmacılarının gerçekleştirdiği bir çalışma, iş yeri dedikodularını paylaşan insanların işleri hakkında daha şüpheci ve toplamda daha verimsiz olduklarını ortaya çıkardı.

Bununla birlikte önemli bilgileri toplamak ve yaymak için kullandıkları takdirde dedikodu olumlu bir şey olabilir, diyor Gallo. Ve nihayetinde Lord Varys yedi krallığı yüce gönüllü bir hükümdar altında birleştirmek için kendi güçlerini kullanmaya çalışıyor.

Lakin insanlar dedikoduyu iş arkadaşlarının kuyusunu kazmak için kullandığında olumsuz yanlar ortaya çıkıyor. Yönetim çalışmaları da öyle gösteriyor ki söz konusu dedikodu hiç şüphesiz bilgiyi paylaşan kişiyi kötü yansıtıyor.

“insanlar sır paylaşmanın kendilerini güçlü gösterdiğini zannediyor oysa tam aksine sonunda kendileri küçük düşüyor,” diye konuşuyor. “Onlar fazla güvenilmez olarak görülür, işlerinde daha verimsizdir ve promosyon ya da terfi alma ihtimalleri daha zayıftır. Bazı insanlar uslanmaz dedikoducudurlar ve kendilerine mani olamazlar ama sizin de buna katılmanız için bir neden yok. Artık lisede değilsiniz, zaman zaman öyle hissedebilseniz de.”

  1. Kalleş iş arkadaşına dikkat

Sizden ihtiyacı olanı alana dek en yakın müttefikinizdir. Sonrasında zamanınızın kalanını sırtınıza saplanan Valyrian çelik hançerini çıkarmak için harcayacaksınız.

Kariyerlerinin bir noktasına muhtemelen herkes bir Petry Baelish (Littlefinder) ile karşılaşmıştır. Ona güvenmenizi sağlar, bir toplantıda aklınızdakileri konuşmaya cesaretlendirir ve sonra patronun karşısında döneklik yapar.

Potansiyel Littlefinger’ları belirlemenin bir yolu arkadaşlarının kim olduğuna bakmaktır, diye tavsiye ediyor Craven. Şayet sadece sizinle ilişki kuruyor gibi görünüyorsalar, bu açık bir sakınma işaretidir.

Kalleş iş arkadaşları ise uğraşması en güç kişilik türlerinden biridir, diyor Gallo, çünkü ihaneti karşılığında sıklıkla daha büyük bir güçle ödüllendirilmiştir. Size destekleyen diğer iş arkadaşlarınızı bulmalı ve siz ihanet ettiğinde ona karşı göğüs germelisiniz.

“Topluluktaki diğer insanlarla bir araya gelip bu davranışı etiketlemelisiniz,” şeklinde konuşuyor. “Fakat güçlü ittifaklara ihtiyacınız var zira ona karşı durduğunuzda hemen birlik kuracak başkasını bulacaktır.”

Bu türden insanlarla fonksiyonel bir iş ilişkisi kurmak da olasıdır, diyor Craven, hiçbir zaman sırlarınızı ifşa etmemeniz kaydıyla.

“Littlefinger gibi insanlarla çalıştım,” diyor Craven. “Ne yapmaya çalıştıklarına dair bir fikriniz varsa, karşılıklı bir hedef tarafında birlikte çalışabilirsiniz, onların güvenilmez olduklarını unutmadığınız ve kendiniz hakkında neler paylaştığınıza dikkat ettiğiniz takdirde. Fakat bu itibarınızı zedeleyebilecek tehlikeli bir oyun olduğundan dikkatlice oynamalısınız.”

  1. Gizli yeteneği teşvik edin

Teknoloji kurdu ve akıllı ama özgüven eksikliği var, Samwell Tarley House of Stark’ın her şeyden çok istediği şeyi sonunda sağlıyor; White Walkers’ı nasıl yeneceklerine dair bilgiyi.

“Enformasyon teknolojisinin neredeyse tamamı Samwell Tarlys’lerden oluşuyor,” şeklinde konuşuyor siber güvenlik danışmanlığı firması secureHIM CEO’su Mike Meikle. “Onların gayretleri olmaksızın çoğu firma çökme noktasına gelebilir.”

Bu kişileri konfor alanlarından ortaya çıkartmak kolay değil, itirafında bulunuyor. Fakat iyi bir başlangıç noktası onlara yeteneklerini göstermek için fırsat sağlamaktır.

“Onları lider yapın, idarecilere göstermek üzere kavram ispatı yaratmaları için görevlendirin veya çeşitli komitelerde onları IT’nin temsilcisi yapın. Böylece hızla yükselebilirler,” şeklinde konuşuyor. “Sadece onlar Joffreys, Lord Varys’s ve Littlefingers’lardan uzak tutun. O tür karşılaşmalarda ayakta kalabilecek kadar kurumsal politikalarda uzman değiller.”

  1. İşlemsel liderlik tuzağından sakının

Tywin’in kızı ve Joffrey’in anası olarak Cersei’nin tek amacı House Lannister’ı ne olursa olsun güçlü tutmak. Etkileyici, işinin ehli ve merhametsiz olan Cersei işlemsel iş liderinin nihai noktası. Herhangi bir ilişki becerisi olmaksızın Cersei takipçilerinde sadakat hissi uyandırmıyor ama ona ihtiyacı olduğunda sadakatin karşılığını verir, diyor Craven.

“Cersei’nin IQ’su yüksek ama EQ’su (duygusal zeka) düşük,” diye konuşuyor. “Gücünü kendini tatmin etmek için kullanabiliyor ama onun için kendilerini feda edebilecek insanlarla ilişki kuramıyor. Babasından gücün paylaşılamaz bir emtia olduğunu öğrendi. İhanet edilmeyi bekliyor v ebu yüzden ilk ihaneti kendisi yapmak istiyor.”

Ancak Cersei gibi liderler her zaman anlık problemlerin çözümüne odaklandıklarından sıklıkla ufukta görünen daha büyük tehditleri fark etmezler; bu ister kuzey sınırlarına yaklaşan ölümsüzler ordusu olsun ister firmalarını uygunsuz duruma düşürebilecek teknoloji paradigmalarını değiştirerek.

“Cersei’nin yaklaşımı, “ilk olarak beni tehdit eden herkesi öldürmeliyim ve ardından diğer şeyler hakkında düşüneceğim,” diyor Craven. “Bu gibi tehlikeli yaklaşımlara sahip liderlere karşı sorumlu olduğumuzda, EQ ile yürümeliyiz, sonumuza götürebilecek durumlardaki bağlama yakında dikkat göstermeli ve öğrenmeyi sürdürmeliyiz.”

  1. Yetenekli vekile kılavuz olun.

O muhtemelen herkesin göz ardı ettiği en akıllı adam. İlkin bir alkolik ve aptal olarak değerlendirildi, kendisini parlak bir stratejik düşünür ve yönetimde bir uzman olarak meydana çıkardı.

Tyrion Lannister gibi güvenilir bir danışmana sahip olmak CIO’lar ya da diğer herhangi bir tepe yönetici için akıllı bir hamle ama bunun doğru bir uyum olması gerekiyor.

Tyrion Joffre’yin karşısına çok sık çıktıktan sonra (ve onu öldürmeyi denemişti) Narrow Sea’yi geçerek ölümden kaçtı. Orada, büyük tutkulara sahip olan ama rehberliğe gereksinim duyan deneyimsiz bir lideri, Daenerys Targaryen’i buldu.

“Bu Snapchat’e benziyor,” diyor Becker. “Birisi firma kuruyor ve çok başarılı oluyorlar ama bir CEO nasıl olunur bilmiyorlar. İşte o noktada Tyrion gibi birisi devreye giriyor.”

Tyrion ilk etapta onun güvenini kazanmak zorundaydı ve yol boyunca ciddi hatalar yaptı. Fakat onun fikirlerini dinledi ve onun vizyonunu uygulanabilir bir plana tercüme edebildi.

Tyrion sürekli hayatta kalıyor zira vaka yönetiminde oldukça iyi, şeklinde konuşuyor ITSM çözüm sağlayıcısı Samanage’in teknik operasyonlar kıdemli direktörü Matt Cox.

“Blackwater savaşı, Stone Men, Sons of the Harpy’den kaçış ve kendi denemeleri Tyrion her gününü sarstı ama o bunları idare edebilmenin yollarını buldu; Bronn’u destek ve daha sonra koruması olarak seçerek,” diyor Cox. “Aynı şekilde organizasyonların da beklenmedik güçlükleri yönetmek ve gelecekteki engelleri kısıtlamak için vaka yönetimine yatırım yapması gerekiyor.”

  1. Gıcırdayan tekeri dinleyin

Ned Stark, önlerindeki karanlık zamanlara hazırlanmaları için yedi krallığı uyarmaya çalıştı: Kış yaklaşıyor. Fakat hava halen iyiydi ve insanlar White Walkers hakkında endişelenmek yerine Iron Throne ile olan savaşla fazlasıyla meşguldü.

“Tüm siber güvenlik profesyonelleri Ned Stark’tır,” diye konuşuyor Meikle. “Onlar her zaman eli kulağındaki felaket için ciddi uyarılar yapar ama Dragon kapıya dayanana dek nadiren kulak asılır. Aynı şekilde, aktör Sean Bean gibi, çoğu bilgi güvenliği profesyoneli de bıyıklı.”

“Ned gibi insanların göz ardı edilmesindeki nedenlerden bir tanesi aynı şeyi tekrar tekrar söylüyor olmalarıdır,” diyor Meikle. “bunu yaptığınızda insanlar sizi dinlemeyi bırakır.”

“Şunu demelisiniz, ‘Biliyorum Ned bunu sürekli söylüyor ama ya haklıysa?” şeklinde konuşuyor Gallo. “şayet kış yaklaşıyorsa, farklı olarak ne yapmalıyız? Kış gelmiyorsa ne yapmalıyız? Aksi takdirde insanlar taraflarını seçer ve en fazla güce kim sahipse o konuşmayı kazanır.”

Elbette, nihayetinde, Ned kellesini kaybetti, Wall aşıldı, ve hmm sonrasında ne oluyor bilmiyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up