BÜYÜK VERİMakaleler

Enerji tüketimi nasıl daha etkin ve tasarruflu kullanılır?

0

Çok uzaklarda bize dokunmaz dediğimiz ve hiç kimsenin öngöremediği bir şekilde Çin’den başlayarak tüm dünyayı ve ülkemizi de bir anda saran COVID-19 virüsü ile tanıştık ve hiçbir şeyin bir daha eskisi gibi olmayacağını düşündüğümüz bir döneme girdik. 

Virüsün günlük yaşamlarımıza ilk etkisi 11 Mart’ta evlere kapanma sürecimizle başladı.  Bu süreçte dünyada ve ülkemizde birçok değişiklikler ve bu değişikliklerin yaşantımıza çokça etkileri oldu. Bu yazımızda da pandeminin elektrik tüketimine olan etkilerini ve elektriğin verimli kullanma yollarını paylaşacağız. 

Enerji zekası olarak adlandırılan 3 bin adet noktanın izlemesinin yapıldığı bir enerji yönetimi platformundan alınan elektrik tüketimi değerleri, bu platformlar aracılığıyla anlık izlenerek, kullanıcılar için karar vermeyi kolaylaştıracak bilgiye çevriliyor.  Böylece kullanıcı enerji yönetimini kendi kontrolü altına alırken aynı zamanda enerji maliyetlerinde ciddi oranda tasarruf sağlayabiliyor. 

Evlerde enerji tüketimi arttı

Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte evlerde artık daha uzun zaman geçiriyoruz. Bu süreçte tüm aile bireylerinin de evde olması, özellikle beyaz yakalının uzaktan çalışma modeli ve çocukların da eğitimlerine online olarak devam etmesi ile birlikte her zaman açık olan buzdolabı gibi tüketim kalemlerine uzun süre kullanılmaya başlayan bilgisayarlar ve televizyon da eklendi. Tost makinesi gibi bazı küçük ev aletlerinin ise kullanımı arttı.  Bu da toplamda evlerdeki elektrik tüketimini yaklaşık yüzde 25 oranında artırdı. 

Enerji tüketimi artan iş yeri de oldu, azalan da… 

Korona döneminde birçok iş evlerden yapılmaya başlayınca ofisler kapandı, ofislerde elektrik kullanımı azaldı. Restoran, otel, okul gibi yerlerde elektrik tüketimi en alt seviyeye inerken, bu dönem iş yoğunluğu artan süpermarket gibi perakendeye yönelik sektörlerde enerji tüketimi arttı. 

Enerji tüketimi artan sektörler: 

Süpermarketlerde, özellikle yerleşik nüfusun yoğun olduğu yerlerde, uzun saatler çalışılması, buzdolaplarının daha uzun açık kalması, klimaların daha fazla çalışması gibi nedenlerle elektrik tüketiminde yüzde 32’ye varan bir artış gözlemlendi. 

Enerji tüketimi düşen sektörler: 

  • Restoranlar – %75.30 
  • Oteller – % 72.27
  • Ofis olan işyerleri – %67.27 (100 personelli) 
  • Parekende – % 41.27 
  • Alışveriş Merkezleri – %38.05 azalma gözlemlendi. 

Bu anlamda genel elektrik tüketimine baktığımızda, iş yerleri ve sanayideki azalmanın etkisiyle toplamda yüzde 10 azalma yaşandı. 

Bu dönem, yoğun enerji tüketimi ve paralelinde artan faturalarla enerji yönetimi, verimliliği ve tasarruflu kullanımı daha da önemli hale geldi. Sadece bu dönem değil, COVID-19 sonrası dönemi de düşündüğümüzde enerji verimliliğinin, tasarruf etmek isteyen iş yerlerinin öncelikli konusu olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle şimdi, enerji tüketimini daha etkin ve tasarruflu kullanmanın yollarına bakalım… 

10 maddede daha verimli enerji yönetimi 
  1. Mümkün olduğunca gün ışığından faydalanmak
  2. Aydınlatmayı LED ampullerle yapmak
  3. Kullanılmadığı zaman ışıkları kapatmak. (Bir mekanın enerjisinin ortalama %12’si aydınlatmadan gelmektedir) 
  4. Kullanmadığınız elektronik cihazları prizden çıkartmak. Telefon ve bilgisayarları gece boyunca prizde tutmamak.
  5. Klimaların gerekmediğinde çalıştırmamak ve havalandırma filtrelerini temizlemek. 
  6. Fırın kullanımlarında yemeğin pişmesine 5 dakika kala, fırını kapatmak ve kendi ısısıyla pişmeye devam etmesini sağlamak
  7. Buzdolapları dolu olduğunda daha verimli çalışır. Mümkün olduğunca içlerini dolu tutmak 
  8. Gece boyunca soğukta beklemesi gerekmeyen içeceklerin buzdolaplarını kapatmak. 
  9. Bulaşık makinelerinde ısıtmalı kurutma sistemleri yerine kapağını açarak hava ile kurutmayı sağlamak. Çamaşırları da benzer şekilde açık havada kurutmak.
  10. Enerji zekası platformları ile enerjiyi takip etmek, kullanım açısından doğru kararlar almak

Bu zor dönemlerde salgın geçene kadar evlerimizde kalmaya devam edelim, hem sürdürülebilir bir dünya hem de bütçemiz için enerjimizin farkına varalım, onu etkin kullanalım.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up