IoT - NESNELERİN İNTERNETİMakaleler

IoT Platformu Nedir?

0

Ömer Gazimihal

Nesnelerin İnterneti Platformu ve Ekosistem

Yerel ekosistem için yerel IoT Platformu’nun gerekliliği, avantajları ve iş modellerine değinmeden önce, hepimizin terimleri aynı şekilde algılaması gerekiyor. IoT Analytics’in tüm bunları efektif olarak açıkladığı “IoT Ekosisteminde Bilmeniz Gereken 5 Madde” makalesini baz alarak kendimize uyarlayalım… Nesnelerin interneti ve bulut tabanlı çözüm ekosistemi konularını önceki yazılarımızda detaylı olarak ele almıştık. İŞTE Teknoloji’de bu ay cevap aradığımız soru ise “IoT Platform nedir ve ne değildir?” olacak.

Her IoT Platformu gerçek bir IoT Platformu değildir!

“IoT Platformu”ndan bahsedildiğinde terimleri hepimiz aynı şekilde anlarsak işlerimizi daha hızlı ilerletecek ve strateji toplantılarında daha kısa sürede aynı noktada olacağız. Sektöre tam hakimiyeti olmayan ya da IoT iş birimlerine yeni başlamış kişiler için IoT Platformu’nun tanımını bilmek ve anlamak bu noktada biraz zor olabiliyor. Özellikle partner/iş ortağı yönetimi yapıyorsanız, partneriniz/ iş ortağınızla terimleri aynı şekilde algılamamak birtakım karışıklıklara neden olabilir. Uygulama ya da çözümünüze IoT Platformu demeden ya da öyle lanse etmeden önce IoT Platformlarının temel ayrıştırıcı özelliği olan ‘bağımlılık’ durumunu ortadan kaldırması ve Çapraz Yönetim imkanı sunduğunu bilmek gerekiyor.

Nesnelerin İnterneti Uygulaması diyebileceğimiz yazılım çözümleri, pazarlama taktikleri ile “IoT Platformu” adı altında servis edilebiliyor. Sensörlerden veri alarak Sensör Verisi Analizleri yapan bir şirketler, aslında Tüketim Verimliliği Uygulaması olan çözümü “Tüketim IoT Platformu” olarak nitelendirebiliyor. Terimlerin bu şekilde farklı algılanması, beraber iş yapma noktasında bazı sorunları doğurabiliyor. Öte yandan, çözümünü doğru tanımlayamayan firmalar kendilerini Microsoft Azure IoT Suite, SAP, Salesforce IoT, ThingWorx IoT Platform, Oracle Internet of Things, Cisco IoT Cloud Connect, Bosch IoT Suite, IBM Watson Internet of Things, Google Cloud IoT, Amazon Web Services ve Software AG Cumulocity IoT Platformu ile kendini aynı noktada konumlandırmış oluyor.

IoT Platformu olduğu düşünülen bazı platformlar;

· Bağlantı Yönetimi/M2M Platformları: Bağlantı Yönetimi ya da M2M Platformları, IoT cihazlarındaki bağlantıları yönetmeyi ve basitçe, farklı sensör verisi setlerinin işlenmesi ve zenginleştirilmesi üzerine geliştirilmiş platformlardır. M2M aslında SIM Kart yönetim platformlarıdır. M2M Platformları teknik olarak telekom operatörlerinde konumlandırılır. Uygulama tedarikçileri, QoS (Quality of Service) anlamında Ericsson M2M Platformu, Sierra Wireless’ AirVantage gibi bir çözüm geliştiremez.

· IaaS Backends (Masaüstü ve Mobil Uygulamalar Altyapısı): Servis olarak altyapı desteği platformlarına örnek olarak IBM Bluemix’i verebiliriz ancak bu tür platformlar uygulamaların daha stabil ve multi-tenant çalışabilmesi için geliştirilmiş ölçeklenebilir platformlardır. Odağınız nesnelerin interneti olduğunda, IBM Watson Internet of Things gibi platformlar karşınıza çıkacaktır.

· Cihaz/Çözüm Bağımlı Platformlar: Bu gibi platformlar, sektörde yer alan çözüm sağlayıcılarının geliştirdikleri kendi ürün ve yazımlarına bağımlı platformlardır. Ayrıca, Tüketim Verimliliği uygulaması örneğimizde olduğu gibi firma, cihaz ya da çözüm bağımlı platformlardır. Google Nest, Çöp Takip ya da Akıllı Aydınlatma gibi çözümler; firma, çözüm ve cihaz bağımlı olduğu sürece IoT Platformu olarak değerlendirilmemelidir.

· Yan Özellik Olarak IoT Desteği Veren Yazılımlar/Platformlar: Telegram ve Windows 10 gibi bazı mobil ya da masaüstü uygulamaları, IoT cihazlarını yönetmeyi kolaylaştıran birtakım özellikler sunuyor. Fakat bu özellikler, kişinin sınırlı sayıdaki cihazını yönetme ihtiyacını karşılamaya yetiyor olsa da bir IoT Platformu olarak değerlendirilmemelidir.

Bu minvalde değerlendirdiğimizde Turkcell olarak, IoT Platform altyapımız için çok sayıda platform incelendik.

Turkcell IoT Platformu

Turkcell IoT platformu; micro servis tabanlı, cloud native, in-memory bir engine içeren elastik, ölçeklenebilir, teknoloji bağımlılığı yaratmayan bu sayede operasyonel mükemmeliyeti garanti altına alan açık bir IoT platformudur. Uçtan uca bütün nesnelerin interneti yaşam döngüsünü yönetebileceğiniz ve bu nedenle, kurumların Akıllı Şehircilikten Endüstri 4.0 yolculuklarına en önemli enstrümanlarından biridir.

Veri perspektifinden bakıldığında sistem; sadece küçük ve büyük veri değil, akan ve yapısal olmayan veriye de erişebilmekte ve veri iletişimi senkron, asenkron ya da olay temelli şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Sistem toplu (batch), gerçek zamanlı (real-time) ve akan verinin yapılabilmesine olanak sağlayan altyapıyı içermektedir. Operasyonel Mükemmelliyet, verinin “indatabase”, ”in- memory”, ”in-stream” ve web servis/API çağrımları üzerinden işlenebilmesi ve yaşam döngüsünün bu odaklarda uçtan uca işletilebilmesiyle gerçekleştirilebilmektedir. Sistem, ölçeklenebilirlik ve cloud elastik olma özellikleriyle yüksek performans sağlar. Sistemin sağladığı ölçeklenebilirlik yalnızca büyük veri setleriyle çalışabilmesi değildir. Otonom çalışma prensibine ek olarak minimum gecikmeyle yüksek hacimli verilerin işlenmesi de sağlanmaktadır. Platform kurum içi (on-premise) desteğine ek olarak; aynı zamanda özel, genel ve hibrit bulut ortamları da destekler ve herhangi bir altyapı veya konteyner etkin uygulama ekosistemine, kodlama değişikliği yapılmadan sorunsuz bir şekilde dağıtılır. Turkcell IoT Platformu’nun konfigürasyona dayalı gerçek çok kiracılı (multi- tenancy) altyapısı ve çözüm hızlandırıcı bileşenleri ile yeni IoT uygulamalarının çok hızlı şekilde hayata geçirilmesi mümkündür.

Platform önceden paketlenmiş hazır uygulamaları ile kurumların Akıllı Şehircilik ve IoT insiyatiflerindeki riskin azaltılmasını, yatırımın geri dönüş değerinin hızlıca ispatlanmasını, pazara sunma süresinin oldukça minimize edilmesini ve böylece Endüstriyel IoT Platformu’ndan daha hızlı katma değer sağlanmasını mümkün kılmaktadır. Bu esneklik ile müşteriler Endüstriyel IoT yolculuklarına sınırlı bir kapsamda başlayabilir, platformun değeri hızlı bir şekilde ispatlanabilir ve ölçek sofistike şekilde büyüyerek işletme ve fiziksel dünyayı birbirine bağlayabilmektedir.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up