IoT - NESNELERİN İNTERNETİMakaleler

Fabrikalar için IoT: Endüstriyel Nesnelerin İnterneti

0

Ömer Gazimihal

“IoT nedir?” ile başladığımız yazı dizisi boyunca, IoT platformlarından IoT mimarisine ve stratejilerine kadar birçok konuya değindik. Aralık ve sonraki sayılarda ise IoT’nin bir parçası olan IIoT yani Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’ne odaklanarak yazı serisine devam edeceğiz.

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT); üretim ve enerji yönetimi dahil olmak üzere bilgisayarların endüstriyel uygulamalarıyla birlikte ağa bağlanarak birbirine bağlı olan sensörleri, cihazları, makineleri ve robotik uygulamaları ifade ediyor. Bu bağlantı, potansiyel olarak üretkenlik ve verimlilikteki iyileştirmelerin yanı sıra, diğer ekonomik faydaları da kolaylaştıran veri toplama, veri alışverişi ve veri analizine olanak tanıyor. IIoT, diğer taraftan da süreç kontrollerini iyileştirmek ve optimize etmek için bulut bilişimi kullanarak daha yüksek düzeyde otomasyona izin veren dağıtılmış kontrol sisteminin (DCS) evrimini temsil ediyor.

Üretim (Endüstri 4.0), lojistik, petrol ve gaz, ulaşım, enerji ve kamu hizmetleri gibi sektörler, Endüstriyel IoT’nin en tipik uygulama alanlarının başında geliyor. IIoT; siber güvenlik, bulut bilişim, sınır bilişim (edge computing), mobil teknolojiler, makineden makineye iletişim, 3D baskı, gelişmiş robotik, büyük veri, nesnelerin interneti, RFID teknolojisi ve yapay zeka gibi teknolojilerle etkinleştiriliyor. IIoT sistemleri genellikle dijital teknolojinin katmanlı modüler mimarisi olarak da düşünülüyor.

Endüstriyel IoT Platform’unu nasıl tanımlayabiliriz?

Herhangi bir endüstriyel IoT platformu tanımı, öncelikle IoT’nin ağa bağlı binlerce endüstriyel IoT cihazı ile yeni bir entegrasyon seviyesi oluşturduğunun anlaşılmasını gerektiriyor; çünkü bir üretim tesisinin takip ve yönetmesi gereken çok daha fazla uç nokta sayısı her geçen gün artıyor. Ancak mesele sadece cihazlarla ilgili değil. Endüstriyel bir IoT ağı gerçekten insan sistemleri ve nesnelerinden oluşan dijital bir ekosistemi oluşturuyor. Bunun için de ekosistemdeki her bir öğeyi güvenli ve etkili bir şekilde yönetmek için endüstriyel bir IoT platformu gerekiyor.

En iyi endüstriyel IoT platformu; bağlı kişiler, sistemler ve nesneler arasında sorunsuz çalışmalıdır ve güvenli veri akışını sağlamak için cihazları kurumsal uygulamalarla entegre etmeye olanak sağlamalıdır.

Endüstriyel IoT Platform bileşenleri nelerdir?

IIoT, akıllı fabrika trendi olan Endüstri 4.0’ın arkasındaki teknolojidir. Böyle bir büyük sistem ağı ise farklı parametreler ve bileşenlerden meydana gelir.

Cihaz entegrasyonu: Endüstriyel IoT cihaz örnekleri arasında; sensörler, aktüatörler ve makineler gibi veri üreten fiziksel cihazlar bulunuyor. Tesisteki tüm endüstriyel IoT cihazlarının bağlanması, yönetimi ve kullanımdan kaldırılması da cihaz entegrasyonu ile mümkün oluyor. Endüstriyel IoT platformu, IoT verilerinin alımını otomatikleştirebilmenin yanı sıra, verileri ağdaki diğer unsurların kullanımına da sunabilmeli ve marka ya da tedarikçi bağımlılığını ortadan kaldırabilmelidir.

Veri entegrasyonu: Endüstriyel IoT’nin değeri verilerinde yatıyor. Bu noktada da IIoT’den verileri çeşitlendirmesi, entegre etmesi ve yönetmesi bekleniyor. Endüstriyel IoT platformu da yeni IoT ana verilerini, mevcut uygulama verileri ve farklı kurum verileri gibi diğer kaynaklardan gelen verilerle ilişkilendirebilmelidir.

Süreç entegrasyonu: Dijital bir ekosistemin parçası olarak, Endüstriyel IoT öğeleri tek başına işletilmez. Bunun için de endüstriyel IoT çözümlerinin iş süreçlerine ve iş akışlarına mutlaka dahil edilmesi gerekiyor. Endüstriyel IoT platformu tam da burada, endüstriyel IoT iş mantığını diğer arka uç sistemlere entegre ederek ve endüstriyel IoT verilerini iş akışı yönetimine dahil ederek koordine ediyor.

Ekosistem servisleri: Endüstriyel IoT platformunun sorumlulukları arasında insanların, sistemlerin, verilerin ve cihazların dijital ekosisteminde etkileşimlerini güvenli bir şekilde kuruması, etkinleştirmesi ve yönetmesi yer alıyor.

Farklı Endüstriyel IoT Platform türleri nelerdir?

Endüstriyel IoT, fabrikalarda Endüstri 4.0 uygulamalarını kolayca geliştirmek ve hazır modüllerden faydalanmak için en doğru teknolojidir. Endüstriyel IoT cihazlarının ve verilerinin yönetimi ve kontrolü her endüstriyel IoT platformunun ilk değer teklifi olsa da, farklı kullanım durumlarına uyacak bir dizi farklı platform türü karşımıza çıkıyor. Bu noktada ise endüstriyel IoT sağlayıcıları, müşteri gereksinimlerini ve belirli iş ihtiyaçlarını karşılamak için platform tekliflerini geliştiriyor.

Endüstriyel IoT platformları, endüstriyel IoT uç nokta yönetimi ve bağlanabilirliği, IoT verilerinin üretilmesi, alınması ve işlenmesi, verilerin görselleştirilmesi ve analizi ile IoT verilerinin süreçlere ve iş akışlarına entegrasyonu dahil olmak üzere farklı yetenek kombinasyonları sunuyor. Burada da herhangi bir endüstriyel IoT platformu için iş gereksinimlerine ve belirli BT altyapısına dayanması, aynı zamanda endüstriyel IoT çözümünün bu unsurlarla eşleşmesi üzerinden kıyas yapılmalıdır.

Yazı dizisinin devamında endüstriyel IoT platformlarının özelliklerine değinerek bu platformların avantajlarını ele alacağız…

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up