BÜYÜK VERİMakaleler

Soğuk zincir lojistiği IoT ile artık daha güvenilir

0

Soğuk zincir lojistiği çabuk bozulan ürünler, kimyasallar ve ilaçlar gibi malzemelerin güvenli bir şekilde teslimatı için oldukça önemlidir. Daha uzun sevkiyat süreleri ve artan harcamalar nedeniyle de lojistik şirketleri ürünlerinin kalitesini sağlamak için yeni yollar arıyor. Nesnelerin interneti ise uzun mesafeli gıda, ilaç ve diğer çabuk bozulan tedarik zincirlerinin verimliliğini ve gücünü dönüştürüyor ve aynı zamanda, lojistik şirketlerinin ürünlerini taşıma ve dağıtma şeklini değiştirerek gıda ve ilaç atığı miktarını sınırlandırıyor. Dijital yazılım çözümleri ile izleme cihazlarının sıcaklık ve konum hakkında canlı veriler sağlaması, gereken sıcaklığı koruyabilmesi ve zincirle ilgili sorunları ortaya çıkmadan önce azaltması ile soğuk zincir sistemi giderek daha akıllı hale geliyor.

1. Sıcaklık verilerine gerçek zamanlı erişim

Soğuk zincir lojistiği beraberinde birçok zorluğu da getiriyor. Sıcaklık, hava akımı veya nemdeki hafif bir değişiklik tüm sevkiyatı uygunsuz hale getirerek toplumu temel gıda ve ilaçlardan mahrum bırakabilir, çevreye ve şirketin itibarına zarar verebilir. Bu olumsuzlukları önlemek, ürünlerin kalitesini korumak ve tüketim için güvenli olmalarını sağlamak adına uzaktan dijital termostatlar ideal bir seçenek oluyor. Ürünlerin sıcaklığını gerçek zamanlı olarak kaydetmek ve müşterilerle paylaşmak için kullanılan bu akıllı termostatları, ürünler belirli bir sıcaklığın altına düştüğünde bir uyarı veya bildirim gönderecek şekilde programlamak da mümkün. Bu programlama ile sıcaklık düşmeye başladığında sürücü veya soğuk zincir lojistik yöneticisi kolay bir şekilde uyarılarak gerekli aksiyonları alması sağlanıyor.

2. Daha fazla görünürlük için gerçek zamanlı gönderi takibi

IoT’nin yükselişi sayesinde kargo konteynerleri artık gerçek zamanlı olarak da takip edilebiliyor. Böylece sıcaklığa duyarlı ürünlerin doğru yerde olup olmadığı her zaman biliniyor. Ürünler ne kadar uzun süre hareket halinde kalırsa, bir soğuk zincir lojistiği arızası olasılığı o kadar yüksek olur. Herhangi bir nedenle gecikmesi durumunda ürünlerin hedeflerine doğru sıcaklıkta ulaşmasını sağlamak için IoT teknolojisi ekstra önlemler alabilmeye de imkan veriyor.

3. Artan ürün güvenliği

Müşteriler ürünleri fiziksel olarak tüketirken ürünün güvenli olması da son derece önemlidir. Ürünlerin konumunu ve sıcaklığını izlemenin yanı sıra, herhangi bir şekilde kurcalanmadığından da emin olmak gerekiyor. Bu tür sorunları önlemek adına açılmadıklarından veya kontamine olmadıklarından emin olmak için ürünlerin kurcalanmasına karşı koruma alarmları eklenebiliyor. Böylelikle birisi ürünleri açmaya veya karıştırmaya çalışırsa, bu uzaktan sensörler hemen uyarıda bulunarak tedarik zinciri yöneticisinin harekete geçmesine ve zarar gören ürünlerin tüketicilere ulaşmasını engellemeye yardımcı oluyor.

4. Kalıcı tazelik

Yeni teknolojiler, sıcaklığa duyarlı ürünlerin raf ömrünü de uzatıyor. Gelişmiş görüntüleme sistemleri, ürünlere hiçbir şekilde zarar vermeden gönderilerin tazeliğini de analiz edebiliyor. Hiperspektral kameralar, ürünün kimyasal bileşimini gösteren belirli bir ışık spektrumu yayarak ürünler hakkında detaylı bilgiler veriyor. Bu teknolojinin olmadığı senaryoda, soğuk zincir lojistik yöneticilerinin ürünün taze olduğundan ve ürüne zarar gelmediğinden emin olması için ürünü somut bir şekilde kontrol etmesi veya paketi açması gerekirdi. Ancak yeni görüntüleme teknolojileri sayesinde ise ürünlerin güvenli bir şekilde teslim edileceğinden emin olmak oldukça basit bir hal alıyor.

5. İnsan hatasına daha az yer

Çalışanların ürünleri manuel olarak ne kadar çok incelemesi gerekiyorsa, insan hatası olasılığı da o kadar yükseliyor. Ayrıca görevlilerin ürünlerin sıcaklığını yanlış okuma, yanlışlıkla kullanma, kirletme veya saklama kabının sıcaklığını değiştirme ihtimali de her zaman söz konusu oluyor. Yalnızca kapıyı açmak dahi saklama kaplarının veya soğutmalı kamyonların sıcaklığını değiştirebiliyor. IoT teknolojisi ise çalışanların ürünlere fiziksel olarak etkileşimde bulunma sayısını sınırlandırmaya yardımcı olarak soğuk zincir lojistik arızası olasılığını azaltıyor.

Soğuk zincir lojistiği, şirketler ürünlerini yeni pazarlara gönderip dağıttıkça önümüzdeki yıllarda giderek daha önemli hale gelecek. IoT sayesinde ise şirketler, çalışanların bu öğeleri fiziksel olarak incelemesine gerek kalmadan ürünlerin yerini, tazeliğini ve sıcaklığını uzaktan kaydetme ve inceleme esnekliği kazanacak. Ürünlerin hedeflerine sağlam bir şekilde ulaştığından emin olmak için nakliye konteynerlerine eklenen uzak sensörler, izleyiciler ve kurcalamaya karşı koruma alarmları hem ürünlerin zarar görmesine dair endişeleri ortadan kaldıracak hem de lojistik şirketlerinin karını artıracaktır.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up