MakalelerPERAKENDE

2022 yılında perakendeyi kökten değiştirecek trendler

0

COVID-19 pandemisi, 2020’de başlayarak bu yıl da perakende trendlerini etkileyen en önemli faktördü. Bu dönemin gündem başlığı ise iş gücü sıkıntıları, tedarik zincirlerindeki kaos ve değişen tüketici davranışları arasında gidip geldi. Salgın her ne kadar birçok eğilimin ortaya çıkışını hızlandırmış olsa da perakende sektörünün pandemiden öğrendiği en iyi derslerden birisi de “değişimin sürekliliği” oldu. 

Dijital dönüşüm ve teknoloji konusunda şüpheci olan perakendeciler, rekabette öne geçmek için modern teknoloji araçlarının gücünü de bu dönemde fark ettiler. Öyle ki dünya her geçen gün dijital dönüşüme doğru ilerlerken, online alışverişten sanal deneme odalarına, sıfır temaslı teslimatlardan temassız ödemelere kadar müşterilerin fiziksel mağazalardan beklentileri de her geçen gün arttı. Tüm bunların ışığında, 2022’nin en büyük perakende trendleri ise müşterileri ve perakende ortaklıklarını elde tutmak için getirileri kullanarak döngüsel ekonomiden yararlanmayı içerecek. 

Her geçen gün grafiğini yükselten çevrimiçi alışverişe dair mevcut istatistikler ise her iki kişiden birinin çevrimiçi ürün satın almayı tercih ettiğini gösteriyor. Peki fiziksel perakende mağazaları artık var olmayacak mı? Perakende sektörü önümüzdeki 10 yılda nasıl değişecek?

Sektördeki bu büyük değişimin arkasındaki en büyük sebep elbette teknoloji. Çevrimiçi siparişten güvenli ödeme işlemlerine, sosyal alışverişe ve gerçek zamanlı izlemeye kadar modern teknoloji araçları, insanların çevrimiçi alışverişe yönelik tercihlerini değiştirdi. Diğer bir önemli faktör ise kolaylık; akıllı telefonlarda birkaç tıklamayla işler kolayca yapılabildiğinden insanlar artık uzun kuyruklarda beklemeyi tercih etmiyor.

Burada perakendecilerin, sektörün nereye gideceğini ve hangi teknoloji trendlerinin sektörün önünü daha da açacağını fark etmesi gerekiyor. Yeni bir araştırma ise sektördeki bu dönüşümde sürekliliği sağlayacak teknolojileri sıraladı:

Click&collect

Müşteriler her geçen gün çok daha fazla çevrimiçi alışveriş yaptıkları için teslimat sistemleri zaman zaman tıkanıyor ancak tüketiciler hala paketlerinin mümkün olan en kısa sürede ulaşmasını bekliyor. Rakamlara bakıldığında, alıcıların yüzde 90’ı teslimat ücretsiz olsaydı daha fazla alışveriş yapacaklarını da belirtiyor. Eskiye kıyasla çok daha hızlı teslimat bekleyen müşteriler, bir alternatif olarak click&collect teslimatlarına da yöneliyor.

Perakende sektöründeki en büyük trend olan click&collect yeni bir hizmet olmasa da insanlar her şeyden önce rahatlığa öncelik vermeye başladığından beri popülaritesini artırıyor. Rakamlar, bir önceki yıla kıyasla click&collect tercihlerinde yüzde 60,4’lük bir artış olduğunu gösteriyor. Perakendeciler de satışlarını ve gelirlerini artırmak için kullandığı click&collect trendlerini her geçen gün daha da geliştirmeye odaklanıyor.

Robotik mağaza asistanları

Perakende sektöründe, alışverişi deneyimini değiştiren bir diğer teknoloji trendi de robotik mağaza asistanları. Bu asistan robotlar, alışveriş yapan insanların aradıkları ürünleri bulmalarına ve sorularını yanıtlamalarına yardımcı olurken, özel teklifleri veya kuponları da e-posta ile tüketicilere gönderebiliyor. Mağaza ziyareti sırasında veya sonrasında robota sözlü geri bildirimde bulunan müşterilerin geri bildirimleri ise gelecekteki analiz ve iyileştirme takibi için perakende firmaları tarafından kaydediliyor. Böylelikle markalar, müşteri deneyimini daha da mükemmel hale getirerek sadık müşteri sayılarını ve satış oranlarını yükseltiyor.

Yapay zeka ve öngörülü analiz

Perakende sektörünün dönüşümünde kritik bir konuma sahip olan yapay zeka, kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimlerinden yapay zeka destekli sohbet robotlarına kadar artık sektörde kendisini kalıcı olarak konumlandırdı. Bazı perakendeciler, müşterilere kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak için yapay zekayı çoktan benimsemiş durumda. Örneğin, yapay zeka ile müşterilerine öneri kolaylığı sunan şirketler, tüketicilerin ürünleri hızlı bir şekilde sipariş etmesini ve satın almasını sağlıyor.

Pandemi sırasında perakendeciler, müşterileriyle uzaktan etkileşimin de gerekli olduğunu keşfetti. Ürünleri müşterilere önermek ve stokta ürün olduğundan emin olmak için talebi tahmin etmek zorundaydılar. Bu nedenle, e-ticaretteki artışın ürettiği verileri kullanmak için yapay zeka ve makine öğrenimine yöneldiler. Bununla birlikte, bu büyük miktardaki veriyi filtrelemek her ne kadar göz korkutucu olsa da yapay zeka ve perakende sektörünü daha fazla veri odaklı hale getiren uygulamalar bulunuyor. Böylece perakende işletmeleri, akıllı iş kararları vermek için tahmine dayalı analizden yararlanabiliyor. Yapay zeka ayrıca belirli faktörlerin de analiz edilmesinde fayda sağlıyor:

  • Müşterinin davranışı ve satın alma geçmişi: Yapay zeka, markaların tüm alışveriş yolculuğu boyunca özelleştirilmiş deneyimler sunmasına olanak tanıyor.
  • Satın alma dinamikleri ve stok raporlama: Makine öğrenimi yardımıyla perakendeciler, mevcut eğilimleri belirleyebiliyor ve kişiselleştirilmiş stratejilerini geliştirebiliyor.
  • Müşteri davranışındaki kalıplar: Bu gibi müşteri bilgilerini kullanmak, dönüşüm oranlarını artırmaya, alışveriş sepetinden vazgeçmeyi azaltmaya ve satışları artırmaya yardımcı oluyor.
  • Müşterinin tercihleri ​​ve ilgi alanları: Perakende şirketleri, yapay zeka kullanarak müşteri sadakat programlarını ve müşteri tercihlerine uygun teklifleri oluşturabiliyor.

Dijital cüzdanlar yükselişte

Dijital cüzdan kullanan perakende mağaza sayısı gün geçtikçe artıyor. Tüketici verilerini analiz eden bir araştırma firmasının verileri, geçen yıl Avrupa’daki tüketicilerin yüzde 31’den fazlasının dijital cüzdan kullanımına geçtiğini göstererek bu eğilimi doğruluyor. 

Uzmanlar, dijital cüzdanların popülaritesinin daha da artacağını söylüyor çünkü insanlar, e-ticaret ve mobil ödemeler sayesinde ürünleri ve hizmetleri çevrimiçi olarak kolayca buluyor ve ödemesini yapıyor. Ayrıca, ödeme sistemleri gelişen teknolojilerle ödemeleri kabul etme ve güvence altına alma biçimlerini değiştiriyor. Kredi ve banka kartı ödemelerinden UPI ödemelerine ve QR kod taramasına kadar çevrimiçi ödemelerde sürekli bir artış görülüyor. Markalar artık müşteriler ve mağaza veya teslimat sağlayıcıları arasındaki nakit alışverişi sırasında pandemiyle hassaslaşan hijyen kurallarını önemseyerek, bulaşı önlemek için temassız ödeme sistemlerinden de yararlanıyor.

Teknoloji, perakendecilerin ilerlemesi için büyük bir fırsat sunuyor

Perakendenin hızla gelişen ortamının bir parçası olan teknolojik gelişmelerle sektör, her sektörün ana hedefi olan iyi bir alışveriş deneyimi sağlamayı ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamayı, trend teknolojileri benimseyerek daha az harcamayla büyüyüp daha hızlı yönlendirebilir konumda. Benimsenecek yeni fırsatlar sayesinde perakendeciler, pandemi krizinden her zamankinden daha güçlü çıkabilir. 2022 standartlarını karşılamak için de kesinlikle adaptasyon gerekiyor çünkü değişen perakende dünyasında hayatta kalmak ancak bu şekilde mümkün olacak.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up