MakalelerVERİ MERKEZİ & BULUT

Devir değişiyor, üretim dönüşüyor!

0

Süha Bayraktar

Bugün tüm sektörlerde, iş sürekliliklerini ve operasyonel verimliliklerini artırıken maliyetlerden tasarruf etmek ve en önemlisi de rekabette fark yaratmak için dijital dönüşümün artık tercihten çok zorunluluk olduğu kabul edildi. Biz de yeni yazı dizimizde birçok farklı sektörde dijital dönüşüm adına yapılan çalışmalardan bahsedeceğiz.

Bugüne kadar içinde bulunduğunuz «sektörün geleceği» konulu sayısız etkinliğe katıldığınızı düşünüyorum. Bu etkinliklerde her sene belirli bir ivme ile büyüyen sektörümüzün gelişimi için ihtiyaç duyduğumuz konularını masaya yatırır, fikirler üretirdik. Dijital dönüşüm konusu da ele alınan konuların başında gelirdi. Her ne kadar sektörün öncü kuruluşlarından bu alanlarda başlattıkları yeni inisiyatifleri dinlesek de çoğu kurum için dijital dönüşüm adına yapılacak bu çalışmalar genelde bizlere «daha uzak» ve «daha maliyetli» gelirdi.

Ama artık durum eskisi gibi değil. Geçmişe göre bütün bildiklerimizi, bütün varsaydıklarımızı sorguladığımız bir dönemdeyiz. Bilgiye ve teknolojiye erişimin kolaylaşması, teknolojik donanım maliyetlerinin azalması, yapılan projelerden alınan faydaların daha somut bir şekilde ortaya koyulması ile sektörler artık dijital dönüşüme çok daha fazla ilgi gösteriyor ve bu dönüşümü stratejik öncelikleri arasına alıyor. Hatta kurumların bu uygulamaları hayata geçirmek için yeni organizasyon yapıları kurduğunu biliyoruz.

Yıkıcı Teknolojilerle Hızlanan Dijital Dönüşüm

Son dönemde yaşadığımız pandemi koşullarının dijital dönüşüme etkisi elbette ki büyük, süreçleri hızlandırmak adına önemli katkısı var fakat bu durumu sadece pandemiye bağlamak bizi eksik bırakabilir. Pandemi dışında da bugünü şekillendiren başka kritik etmenlere gelin birlikte bakalım:

  • Öncelikle geleceğe şekil vereceğini düşündüğümüz yeni nesil teknolojilerin uygulama alanları daha net ortaya çıkmaya başladı. Bu yıkıcı teknolojiler arasındaki iç uyum da sürekli güçleniyor. Bulut, IoT, görüntü işleme gibi teknolojiler, yapay zeka ve büyük veri teknolojileri ile güç birliği yaparak sektörlerin ihtiyaç noktalarına daha somut çözümler sunmaya başladılar. Bu çözümlerin «fayda analizleri» daha belirginleşti. Firmalar kendilerine sağlanan faydayı daha net görmeye başladılar.  
  • Ülkemiz ve sektörlerimizin en büyük gücü, insan kaynağı. Kurumlarımızda çalışan yenilikçi vizyoner profesyonellerin sayısı artıyor. Onların bu teknolojileri uygulama konusundaki istekleri ciddi değer yaratıyor. Bu istek aynı zamanda sektörlerin dönüşümünü de etkiliyor. Sektörlerin geleneksel iş modelleri cesur girişimciler ya da girişimci ruha sahip beyaz yakalılar tarafından sorgulanıyor. Ve sonuçta geleceği hayal ettiğimiz değil, her gün yaşadığımız bir atmosfer oluşuyor. 
  • Güçlü bir ekosistemimiz var, daha önce de belki vardı ama son dönemde ekosistem oyuncuları arasındaki sinerji güçleniyor. Dijital dönüşümü en başından bu yana destekleyen, teşvik eden bakanlıklarımız sadece bu teknolojilere odaklanarak değer yaratan teknoloji sağlayıcılarımız, nereden başlanılması gerektiği konusunda yönderlik eden uzman danışmanlarımız, tüm paydaşları uçtan uca çözüm sunma konusunda orkestre eden entegratörlerimiz ve bu teknolojilere kapılarını açan kurumlarımız… Son dönemde bütün bu paydaşların ciddi bir uyum içerisinde çalıştığını görüyoruz.

Biz de yaptığımız altyapı yatırımları, 27 yıllık tecrübemiz ve teknoloji gücümüzle Turkcell olarak, güçlü mobil hizmetlerimizin yanında sektörlerin dijital dönüşümlerine de eşlik ediyoruz. Türkiye’nin en büyük veri işletmecisi olarak yeni nesil teknolojiyle donatılmış Avrupa veri merkezimizi yakın bir zamanda hizmete sunduk. Toplamda 122 bin m2 kapalı alan ve 40 bin m2 ye yakın beyaz alan ile Türkiye ekonomisine katkı sağlayan işletmelere güvenilir ve kesintisiz hizmet sağlıyoruz. Ve elbette bulut teknolojileri… Sektörlerin ihtiyaçlarına uygun, iş sürekliliğini sağlayacak en yeni teknolojileri yatırım maliyetlerini üstlenmeden Turkcell Bulut üzerinden kullanmalarını sağlıyoruz.

Her sektöre özel projelerle işletmelere yeni nesil teknolojileri entegre ederken, gerek kendi geliştirdiğimiz ürünlerimizi gerekse ekosistem ile oluşturduğumuz çözümleri kullanarak ihtiyaç duydukları alanlarda çözümler oluşturuyoruz. Bazen bu dönüşüm projeleri farklı teknolojilerin bir arada kullanıldığı ya da çok sayıda iş ortağının aynı anda birlikte çalışmasını gerektiren projeler de olabiliyor. Tam da bu noktada güçlü ekosistem ve teknolojimiz sayesinde Turkcell Dijital İş Servisleri şirketimiz aracılığıyla müşterilerimize uçtan uca tüm hizmetleri Turkcell güvencesiyle ile tek noktadan sunuyoruz. Konusunda uzman ekiplerimiz ve esnek finansal modellerle çözüm sunabilme becerilerimiz ile müşterilerimize değer yaratıyoruz. 

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up