MakalelerYAPAY ZEKA

Sigortacılık 10 yıl sonra bugünden çok farklı olacak!

0

Hızlanan bazı teknoloji trendleri, sigortacılığın doğasını değiştirmeye hazırlanıyor. Otomobil sigortasında risk, sürücülerden yapay zekaya (AI) ve sürücüsüz arabaların arkasındaki yazılıma kayacak. Uydular, insansız hava araçları ve gerçek zamanlı veri setleri, sigortacılara tesislerin etrafındaki risklere karşı eşi görülmemiş bir görünürlük sağlayarak daha fazla doğruluk sağlayacak. Doğal afetlerden sonra ödemelerin işlenmesi ise otomatik, sonsuz ölçeklenebilir ve çok hızlı olacak. Hayat sigortası endüstrisi de müşterilerinin gelişen ihtiyaçlarına göre kapsamı sorunsuz bir şekilde düzenleyen “paketlenmiş” ürünleri pazara sunacak.

Bu senaryolar, arkalarındaki teknolojiler ve yenilikçi tekliflerle önümüzdeki 10 yılda ana akım haline gelecek. Sigorta şirketlerinin faaliyetlerini sürdürmesi için yerleşiklerin işletim modellerini, ürünlerini ve temel süreçlerini yeni bir gerçekliğe uyarlamaları gerekecek. Liderlerin de yerleşik algıları ve iş modellerini bırakmaları ve temelde farklı olacak ürünleri üretmenin ve dağıtmanın yeni yollarını benimsemeleri şart olacak. Bu nedenle, tüm yöneticilerin bu teknolojilerin etkisini anlaması ve kuruluşlarının potansiyellerini açığa çıkaracak şekilde konumlanması gerekiyor. 

Sigortanın geleceğini şekillendiren teknoloji trendleri

Geçtiğimiz birkaç yıl, neredeyse her sektörü etkileyen temel teknoloji trendlerinin ortaya çıkmasına tanık oldu. Çok sayıda teknolojik gelişme ve değişim, ürün ve hizmetleri yeniden şekillendirdi. McKinsey de bu kapsamda, sektördeki üst düzey yöneticiler için rekabet avantajı sağlayacak en önemli 5 teknoloji trendini belirledi.

1- Uygulamalı yapay zeka

Pek çok sigorta şirketi yapay zeka ile denemeler yaparken, çok azı yeteneklerini kuruluş genelinde gerçek anlamda ölçeklendirebildi. AI daha yaygın hale geldikçe ve algoritma oluşturma metalaştıkça, sigorta şirketleri doğada daha öngörülü olmak için temel süreçleri daha temelde yeniden yapılandırabilecekler. 

Yapay zeka, temel süreçler yapay zeka ile etkin hale geldikçe dağıtımı, taahhütleri, talepleri ve hizmeti kesintiye uğratacak ve üretkenliği artıran ve müşterilerle daha yüksek kaliteli temas noktalarına olanak tanıyan bir “döngüdeki insan” modeli yaratacak. Önde gelen sigorta şirketleri ve ekosistem oyuncuları ise temel süreçleri yeniden yapılandırmaya ek olarak, veri ve analizlere dayalı ürünler ve hizmetler oluşturmak için yapay zekayı kullanacak.

2- Dağıtılmış altyapı

Dünyanın dört bir yanındaki sigortacıların önemli teknoloji borcu var ve birçok temel süreç, kapsamlı şirket içi eski teknolojiler tarafından ağırlaştırılıyor. Bulut olgunlaştıkça, tüm temel sistemler için buluta hızlı bir geçiş, sigortacıların yeni ürünleri piyasaya sürme ve daha iyi müşteri hizmetleri oluşturma konusunda daha çevik olmalarına yardımcı olacak. 

Bulut, inanılmaz derecede büyük veri kümelerini tam olarak anlamak ve bunlardan yararlanmak için gereken bilgi işlem gücü türünü etkinleştirmek için de kritik olacak. Ekosistemler küresel olarak gelişmeye devam ettikçe yerel bulut sigortacıları, ekosistem düzenleyicileri olarak en iyi şekilde konumlanacak ve diğerleri arasında müşteriler, distribütörler, sigorta teknolojileri, sağlık hizmeti sağlayıcıları, sigorta şirketleri ve reasürörler arasında bir bağlantı merkezi görevi görecek.

3- Bağlantının geleceği

IoT’nin daha geniş çapta benimsenmesi yaşam, sağlık, mülk ve ticari alanlarda benzer bir ürünün yeniden şekillendirilmesine yol açacak. IoT cihazları aracılığıyla paylaşılan verilerin sıklığını ve özgüllüğünü artırmak, müşterilerin ihtiyaçlarını daha doğru bir şekilde görmelerine ve sigortacıların hem satın alma sırasında hem de sürekli olarak riski daha iyi anlamalarına yardımcı olacak. 5G’nin artan yaygınlığı da bu verilerin daha düşük gecikmelerde paylaşılmasına olanak tanıyacak ve sigorta şirketlerinin müşterilere gerçek zamanlı hizmetler sunmasını mümkün kılacak.

4- Bir sonraki seviye süreç otomasyonu ve sanallaştırma

Sigortacılar, özellikle back office operasyonlarında süreçleri otomatikleştirmek için uzun yıllardır robotik süreç otomasyonuna yatırım yaptı ancak gelişen teknolojiler, sigorta şirketlerinin ürün ve hizmetlerini temelden yeniden düşünmesini sağlayacak. Örneğin, endüstriyel IoT, talepler gerçekleşmeden önce tahmine dayalı bakıma izin vermek için ekipmanın gerçek zamanlı izlenmesini sağlayabilir. Benzer şekilde dijital ikizler ile 3D ve 4D baskı da tüm fiziksel hasar alanları için talep deneyimini dönüştürme potansiyeline sunabilir.

5- Güven mimarisi

Farklı alanlardaki sigortacılar, hassas müşteri bilgilerini ele alıyor. Ürün ve hizmetlerin devam eden evrimi ise müşterilerin bu bilgilerin daha fazlasını sigorta şirketleriyle paylaşmasını gerektirecek. Yeni teknolojiler, sigorta şirketlerinin riski daha etkin bir şekilde yönetmesine ve karmaşık müşteri verilerini kullanmasına olanak tanıyacak. Bu da verilerin taraflar arasında daha sık paylaşıldığı ve sigortacıların hasarlarda daha aktif bir rol oynadığı bir “tahmin et ve engelle” sigorta modeline geçişte kritik bir adım olacak. Blok zinciri daha yaygın olarak benimsendikçe, sigorta şirketlerinin müşteri verilerini güvenli ve tutarlı bir şekilde daha etkin bir şekilde yönetmesine, kimlik yönetimi ve doğrulama gibi mevcut sorunları basitleştirmesine yardımcı olacak. Sıfır güven güvenliği ve benzer yaklaşımlar da sigorta şirketlerinin siber saldırılara karşı koruma sağlayan esnek ağlar oluşturmasını sağlayacak.

Müşteri talepleri önemli ölçüde değişiyor ve sigortacılık sektörünün diğer hizmetlere ve ürünlere ek olarak, “entegre müşteri deneyimi” yaratması yönünde artan bir baskı var. Bu nedenle, sigortacıların dijital ekosistemlere ve özellikle belirli müşteri ihtiyaçlarına odaklanan dijital pazarlara dahil olması, aynı zamanda farklı bir müşteri deneyimi ve özel sigorta çözümleri ile teknoloji destekli B2B2C modellerini hayata geçirmeleri gerekiyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up