MakalelerÜRETİM

Gıda sektörüne fayda sağlayacak yenilikler

0

Şu anda dünya nüfusu 8 milyara yaklaşıyor ve gıda tüketimi her yıl giderek artıyor. Gıda sektöründeki teknoloji uygulamaları, robotlar, veri ve işleme teknolojileri de bu tüketim hızına yetişmek için gıdaların üretim biçimini yıllar içerisinde geliştirdi. Öyle ki 2021 yılına ait bir araştırmaya göre, üretimden teslimata kadar gıda endüstrisini bir bütün olarak etkileyen teknoloji, gıda üreticilerinin artan küresel nüfus için daha etkin bir şekilde üretim yapmalarını sağlıyor.

Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların rekabet güçleri ise artık yeni teknolojiyi kullanma kapasiteleriyle ölçülüyor. Yeni nesil teknolojiler gıda üreticilerine, verimlilikten enerji tasarrufuna kadar çok geniş çapta rekabet avantajı sağlıyor. 

Gıda sektöründe robotik yükselişte

Daha büyük gıda üretim süreci otomasyonunu simgeleyen robotlar, sektörde her geçen gün yaygınlaşıyor. Örneğin, görüntü tanıma ve kavrayıcı teknolojisi gibi robotların hassas ve çeşitli malları giderek daha fazla yönetmesini sağlayan teknolojik gelişmeler, katı gıda güvenliği standartları vb. ile buluşuyor. 

Otonom dronelar ve araçlar da genel maliyetlerden tasarruf sağlarken verimli ikameler olarak ortaya çıkıyor. Depolarda ve marketlerde bulunan dronelar ve diğer gıda işleme robotları, hızlı ve uygun maliyetli gıda etiketleme ve izleme sağlıyor. 

Gıda endüstrisindeki robotik sıçrama, artan hız ve hassas gıda kalitesi kontrolü ile gıda üretim gelirlerini hızlandırıyor. Gıda üreticileri bu yenilikçi ekipmanları kullanarak gıdaları taze tutma masraflarını azaltırken üretimi de iyileştirme fırsatı yakalıyor. 

Diğer taraftan, gıda güvenliği standartları giderek daha katı hale geldi. Robotlar yardımıyla, üretim sürecinde insan müdahalesi kontaminasyon tehlikesini azaltmak mümkün oluyor. Robotlar aynı zamanda daha tehlikeli gıda sektörü meslekleri için güvenlik sorunlarının azaltılmasına da yardımcı oluyor. Örneğin, bir teknoloji firması 2016 yılında, daha sert eti kesmek için robotları kullanarak birçok iş kazasını önleyebilmek için kasap yazılımı geliştirdi. Bu gibi kullanım durumları ise teknolojinin endüstriyi geliştirebileceği sayısız örneklerden sadece bir tanesi.

Gıda işleme yazılımları ile hata payı minimum seviyede

Uzun yıllardır gıda hijyeni, gıda üreticileri ve tüketicilerinin en büyük endişelerinden biri oldu. Bu endişeleri gidermek için sektörde ERP sistemleri öne çıkıyor çünkü ERP; çalışanlar, BT sistemleri, ekipman, sensörler, tedarikçiler ve müşteriler vb. olabilecek her şeyi birbirine bağlıyor. Ek olarak, maliyet ve reçete yönetimi ile satış ve üretim planlaması gibi geleneksel faaliyetlerde en uygun desteği sağlamak için ERP sayesinde makineler birbirine bağlanabiliyor, böylelikle sistemlerin yönetimi ile tüm insan ve teknik oyuncular arasında bilgi akışının koordinasyonu verimli bir şekilde sağlanıyor.

Akıllı gıda güvenliği teknolojisi ise tesis ve üretim yöneticilerinin bir ürünü geri çağırma risklerini ve maliyetlerini önlemek, aynı zamanda kurumsal standartlarla düzenleyici uyumluluğunu sürdürmek için bunu daha hızlı ve doğru bir şekilde yapmalarını sağlıyor. Örneğin, E. coli bakterisi gibi patojenik mikroorganizmalar, bu bakteriyi içeren hayvanlardan temas yoluyla çiğ gıda bileşenlerine bulaşıyor. Bu soya ait bileşenlerini doğru ve gerçek zamanlı olarak izlemek ve analiz etmek için de verimli bir üretim yürütme sistemi (MES), üretim yöneticilerini uyarıyor. Yöneticiler hangi partinin bu bakteriye sahip olduğunu hızla belirleyebiliyor ve ardından zincir boyunca geriye doğru çalışabiliyor.

Gıda üreticilerinin üretim süreçlerini ve tedarik zinciri operasyonlarını optimize etmeleri için gıda yönetimi çözümleri de giderek yayılıyor. Bu çözümler gıda üreticilerinin pazar gereksinimlerini daha iyi anlamalarına ve aksaklıkları tahmin etmelerine yardımcı olarak kayıpları azaltıyor ve fazla gıdayı yönetiyor. Örneğin, kuantum hesaplama, sektör oyuncularının pandemi gibi kritik aksaklıkları analiz etmesine ve piyasa dalgalanmalarını verimli bir şekilde simüle etmesine yardımcı oluyor. Müşteri ve pazar zekası da markaların pazarlama stratejilerini optimize etmesine ve ilgili kitleye etkili bir şekilde ulaşmasına olanak tanıyarak satışları artırıyor.

Otomasyon: Daha fazla esneklik, daha fazla tasarruf

Gıda üreticilerine daha iyi operasyon için birçok olanak sunan üretim ve lojistik otomasyonunun tüm süreçleri düzgün bir şekilde yönetmesi, izlemesi, optimize etmesi ve otomatikleştirmesi için homojen bir BT altyapısı, akıllı veri yönetimi ve akıllı bir iş akışına sahip olması gerekir. İster tam otomatik üretim hatları, ister yarı otomatik toplama sistemleri veya robot kontrollü nakliye sistemleri olsun, artık çok sayıdaki örnekler otomatik süreçlerin nasıl çalıştığını gösteriyor ve daha yeni sistemler gıda sektörü oyuncularına daha fazla esneklik ve gider yönetimi sağlıyor.

Gerçek zamanlı uygulamalarla katma değerli bilgi

Merkezi olmayan bilgi dağıtımı, gıda üretiminin başarısında kilit bir unsur haline geliyor. Web ve bulut tabanlı uygulamalar ise tüm üretim sürecini takip etmesi ve yönetmesi bakımından öne çıkıyor. Bu kabiliyetler, katma değerin oluştuğu veya çalışanların ihtiyaç duyduğu yerlerde, örneğin gelen mal departmanında, üretimde, sipariş toplama sırasında veya müşterinin ofisinde önemli bilgiler üretilmesini sağlıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up