BÜYÜK VERİMakaleler

Yeni nesil teknolojilerle yeni nesil perakendeciliğe

0

Süha Bayraktar

Sektörlerin dijital dönüşüm yolculuğuna perakende sektörü ile devam ediyoruz…

Pandemi koşullarının mevcut iş dinamiklerini en çok değiştirdiği sektör, perakende sektörü oldu. Her ne kadar bu dönemin ana teması “temassızlık” üzerine kurulsa da gündelik hayatımıza en çok temas eden sektör olması sebebiyle perakende dünyasının dijital dönüşüm kavramını nasıl hızla içselleştirdiğine şahit olduk. Hem müşteri davranış şekillerinin değişimi hem de ekosistemde yeni iş modellerinin oluşması için bulunmaz bir ortam oluştu. Peki nasıl oldu bu dönüşüm?

Tüketiciler artık eskisi gibi değil

Tüketiciler artık çok daha bilinçli ve çok daha talepkar. Aynı anda hem kalitenin hem de hızın bizleri mutlu ettiği bir zamanda yaşıyoruz. Müşterisinin gözünde “her şeye her yerden erişim” kavramının önemi arttıkça, firmalar bu ihtiyaçları karşılamak için “çoklu kanal” stratejileri geliştirmeye başladı. Bu sayede, müşterilere satın alma süreçlerinde tüm kanallardan aynı pürüzsüz deneyimi yaşatabileceği bir ortam sağlanıyor.

İlk başlarda e-ticaret hacimlerinin neredeyse 2 katına çıkması bizlere dijital kanalların fiziksel kanalların yerini alacağını düşündürmüştü. Fakat zaman içerisinde bu yapıların müşteride uyandırdığı duyguların çok farklı olduğunu ve birbirini tamamlayan deneyimler olduğunu kavradık. Bugün çoklu kanal çözümleri sayesinde mağazalar, yeni lojistik noktaları ya da kişiselleştirilmiş deneyim alanları gibi farklı kurgulara rahatlıkla entegre olabilmekte.

Turkcell olarak biz de büyük bir perakende operasyonuna sahibiz. Yıllardır iletişim teknolojilerine erişimi kolaylaştıran ve hızı önemseyen bir dijital operatör olarak bu değişime kayıtsız kalmadık. Çoklu kanal uygulamalarımız ile müşterilerimize hayatlarını kolaylaştıracak deneyimleri sağlıyoruz. Aynı zamanda elde ettiğimiz bu tecrübeyi dijital entegratör şirketimiz Turkcell Dijital İş Servisleri aracılığıyla kurumsal müşterilerimizle buluşturarak onların dönüşümüne de katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Verinin gücü perakendeye değer katıyor

Tüketici kitlesindeki değişim, perakende dünyasını da yeniliğe ayak uydurma noktasında motive ediyor. Özellikle bulut, IoT, büyük veri, yapay zeka gibi yeni nesil teknolojilerin de yardımıyla firmalar müşterilerini daha yakından tanımak, onlara özel kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak, operasyonlarını daha verimli hale getirmek ve maliyetlerini azaltmak adına çok sayıda proje gerçekleştiriyor. Bu projeler bazen kendi iç süreçlerinin dijitalleştirilmesi bazen de içerisinde bulundukları ekosistemin dönüşümü adına önemli adımlar oluyor. Biz de bu ekosistemin bir parçası perakende sektörüne yönelik farklı uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Gelin birkaç örneğe birlikte bakalım.

Perakendede veriye dayalı kararların sağladığı avantajlara hepimiz tanık oluyoruz. Yapay zeka ve video analitik çözümleri ile hem mağazalara gelen müşterilerin analizi hem de personellerin verimlilik ölçümleri uygun maliyetlerle yapılarak gelirler artırılabiliyor. Bunun yanında, birçok kurumsal müşterimize mevcut ve potansiyel müşterilerinin kendilerine ulaştıkları kanal bilgilerine, ortak demografik özelliklerine erişerek satışlarını artırmaları için farklı çözümler sunuyoruz.

Bir diğer önemli konu tedarik zinciri operasyonlarının verimliliği. Özellikle stoklama maliyetleri perakende firmaları için önemli bir bütçe kalemi. Diğer yandan, ürünlerin satış noktalarında bulunurluğu müşteri deneyimi ve gelirler açısından kritik. Hem stoklama hem de lojistik süreçlerinizi yapay zeka teknolojileri yardımıyla optimize ederek maliyet avantajı sağlayacak aksiyonlar önerebiliyoruz.

Sadece süreçlerin değil, artan enerji maliyetleri karşısında enerji tüketimlerinin de optimizasyonu önemli bir tasarruf fırsatı sağlıyor. Kurduğumuz IoT tabanlı otomasyon sistemleri ile mağazalarındaki enerji tüketimini uzaktan izleyip %20’ye yakın tasarruf sağlayan önemli müşterilerimiz var. Bu çalışmalar firmaların sürdürülebilirlik hedefleri için de önemli bir yer tutuyor.

Uzaktan çalışmanın da yaygınlaşması ile kurumların birçok süreci dijitalleştirdiğini görüyoruz. Gerek şirket içi süreçleri (İK süreçleri, iş akışı yönetimi, kurum içi platformlar) gerekse sahaya yönelik uygulamaları dijital ortama taşıyacak yazılım tabanlı çözümleri oluşturarak verimlilik artışı sağlayabiliyoruz. Böylelikle tüm perakende sektörünün dijital dönüşüm sürecinde uçtan uca yanlarında yer alıyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up