MakalelerSİBER GÜVENLİK

E-ticarette müşteri güveni veri gizliliği ile kazanılacak

0

Son yıllarda internet üzerinden ürün ve hizmet satışları hızla arttı. Çevrimiçi alışveriş, özellikle karantina dönemlerinde hem satıcılar hem de tüketiciler için bir nimet olduğunu kanıtladı ancak yeni güvenlik risklerini de beraberinde getirdi. Bu nedenle, e-ticaret şirketleri için veri güvenliği her zamankinden daha önemli hale geldi. E-ticaret sektörünün arzu edilen güvenli alışveriş deneyimini sunabilmesi için de şirketlerin güçlü veri güvenliği önlemleri alması ve modern veri koruma araçlarını benimsemesi gerekiyor. Önde gelen güvenlik önlemlerinden bazıları ise kullanıcı kimlik doğrulaması ve kimlik güvencesi, veri kaybını önleme ve olağanüstü durum kurtarma ile modern şifrelemeyi içeriyor.

Öte yandan, kişisel verilerin güvenliğini sağlamak da dijital bir pazarda gerekli bir adım ve mutlak bir zorunluluk. Müşterilerin kişisel verilerini toplaması gereken işletmelerin artık kötü niyetli tehditlere karşı koruma sağlamaları, kötü aktörleri kovuşturmaları ve statükoyu hızla geri getirebilmeleri bekleniyor. Herhangi bir güvenlik ihlali olayının hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve buna göre hareket edilmesi gerektiğinden, e-ticaret operasyonu yöneten şirketler için bu unsurlar ek bir sorumluluk olarak karşımıza çıkıyor.

Günümüzde bilgisayar korsanları, zayıf noktaları belirlemek ve tüm ağı ele geçirmek için kimlik avı, kötü amaçlı yazılım başlatma, sosyal mühendislik saldırıları vb. gibi çeşitli teknikler kullanıyor. Ayrıca kullanıcıları ve işletmeleri kandırmak için sürekli olarak yeni yollar buluyorlar ancak genel olarak personel ihmalinden yararlanıyorlar. Yeni bir çalışma ise e-ticaret kuruluşlarının bir saldırıdan önce güvenlik açıklarını kapatmasının 5 yolunu sunuyor:

Sistemlerde iyi veri hijyeni gerçekleştirin

Desteklenmeyen işletim sistemleri ve yama uygulanmamış yazılımlar, kötü amaçlı yazılım bulaşmalarına ve diğer saldırgan istismarlarına kapı açar. Tehdit aktörleri çevreye bir kez eriştikten sonra da sistemli bir şekilde yararlanacakları önemli sistemleri ve hassas verileri ararlar. Bu nedenle, kritik yamalar ve güncellemeler için üç ila yedi gün ve diğerleri için en fazla 30 gün hedefiyle, yamalar ve güncellemelerin yayınlandıktan hemen sonra uygulanmasını destekleyen iyi tanımlanmış bir yama yönetimi programına sahip olmak faydalıdır. Sistem yanlış yapılandırmaları da ihlallere yol açabilir. Açık bağlantı noktaları ve yanlış yapılandırılmış güvenlik duvarları veya yönlendiriciler, bilgisayar korsanlarının şirket ağına erişmesine veya ağ hakkında erişime yol açabilecek bilgiler sağlayabilir.

Tüm sistemler için çok faktörlü kimlik doğrulama ve yönetici kimlik bilgileri kasasını uygulayın

Kötü parola yönetimi uygulamaları ve uygun olmayan güvenli uç nokta cihazları, güvenlik açıkları oluşturabilir. Ancak ayrıcalıklı erişime sahip parolalar ve kimlik bilgileri özellikle değerlidir. Kimlik bilgileri kasası ve yönetim kimlik bilgileri, ağda paylaşılan kaynakların kimlik bilgileri için ekstra koruma sağlayarak, her oturum açma işleminden sonra parolaların otomatik olarak yenilendiği bir havuz sunar. Bir çalışan birden fazla kişisel ve şirket hesabı için aynı parolayı kullanırsa ve hesaplardan birinin güvenliği ihlal edilirse, saldırganlar ele geçirilen kimlik bilgilerini kullanarak diğer hesaplara erişebilir. Çok faktörlü kimlik doğrulama da bu noktada, kimliği kanıtlamak için kişisel bir cihaz veya biyometri gerektiren ekstra güvenlik adımları ekler.

Tüm ortamda sürekli günlük kaydı

Güvenlik ve erişim günlükleri, bir saldırının kaynağını veya “ilk yayılan sıfır noktasını” belirlemeye yardımcı olmak için kritik öneme sahiptir. Bunu ne kadar erken yapabilirseniz, gerekli yamaları o kadar çabuk uygulayabilir ve temiz bir yedeği geri yükleyebilirsiniz. Bir saldırıdan sonra bu günlükler ayrıca, düzenleyici kurumlara ne olduğunu tanımlayabileceğiniz ve kuruluşunuzun aslında gerekli önlemleri aldığını gösterebileceğiniz gerekli uygunluk kanıtını sağlamanıza da olanak tanır. Yalnızca güvenlik günlüklerini tutmak yeterli değildir. İzlerini gizlemek için bu günlükleri silme veya değiştirme için hedef alacak bilgisayar korsanlarından da bunların korunması gerekir.

Ortamdaki tehdit aktörlerinin izlerini belirlemek için hızlı bir analiz platformu

Hızlı ve gerçek zamanlı analitik, sizi bir saldırı olasılığına karşı uyarmak için şüpheli davranışları, anormallikleri ve daha fazlasını tespit etmenize yardımcı olabilir. Ortamınızda olağandışı bir etkinlik oluyorsa, hızlı analiz platformları bunu çok geç olmadan fark eder. Tehdit avcıları bunları tanımlayabilir ve verileriniz büyük ölçüde tehlikeye atılmadan önce bunları ortadan kaldırabilir. Bu noktada mimariniz, esneklik ve dayanıklılık göz önünde bulundurularak oluşturulmalıdır. Örneğin, bir anlık görüntü özelliği uygulamak, kritik yedekleme verilerini silinmeye karşı koruyabilir.

Fidye yazılımına odaklanan güvenlik eğitimleri ve masaüstü programları

Çalışanlar, özellikle siber tehditler söz konusu olduğunda, bir şirketteki en zayıf halka olabilir. Çalışanlar, en yaygın fidye yazılımı saldırı vektörlerinden biri olan e-posta kimlik avı dolandırıcılığının kurbanı olur. Kimlik avı e-postaları, kötü amaçlı yazılım eklerini indirmeye veya gizli kötü amaçlı kodla güvenliği ihlal edilmiş içeriğe yol açan bağlantılara tıklamaları için kullanıcıları kandırır. Yetersiz parola güvenlik politikaları ise kimlik hırsızlığına veya üst düzey bilgilere yetkisiz erişime neden olabilir.

Şirketin ağındaki uzak cihazlar da güncel olmayan yazılım veya işletim sistemlerini kullanarak siber saldırılara kapı açabilir. Net internet ve e-posta politikaları olmadan, çalışanlar hassas verilere nasıl güvenli bir şekilde erişileceğini, kullanılacağını ve paylaşılacağını veya hangi bilgilerin e-posta yoluyla paylaşılıp paylaşılmaması gerektiğini bilemez. Veri erişim ilkeleri, her çalışanın yalnızca işini yapmak için ihtiyaç duyduğu sistemlere ve verilere erişmesini sağlar.

Fidye yazılımı saldırılarından etkilenen kuruluşlar, modern bir veri koruma stratejisine sahip olmanın önemini zor yoldan öğrendiler. Uygun önleyici tedbirlerin, gerçek zamanlı veri yedeklemelerinin ve hızlı geri yükleme çözümünün bir karışımıyla e-ticaret işletmeleri, dijital varlıklarını siber tehditlere karşı koruma altına alabilir ve bu sayede, dijital dünya için daha iyi konumlanabilir.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up