BÜYÜK VERİMakaleler

Turizm sektöründe akıllı seyahat hizmetleri

0

Günümüzde dijital dönüşüm, işletmelerin mevcut iş süreçlerine modern teknolojileri uygulamaları adına oldukça önemli. Dijital dönüşüm sürecine girmek, kuruluşları yalnızca zamandan tasarruf etmek ve genel kurumsal üretkenliği optimize etmekle kalmıyor, aynı zamanda uzun vadede rekabette önde olmalarını da sağlıyor. 

Sektör fark etmeksizin teknoloji, eninde sonunda işin merkezinde bir rol oynuyor. İşletmelerin yeni teknolojileri entegre etmesi ise rakiplerinin önünde olması adına atacağı başlıca adım. Başarılı bir dijital dönüşüm sağlamak için ise seçilen teknolojilerin, işletmenin değerlerine, misyonuna, kültürüne ve mevcut süreçlerine mükemmel şekilde uyarlanması gerekiyor. Peki turizm endüstrisi ne tür teknolojilere ihtiyaç duyuyor?

Teknoloji kullanımı ile zaman ve maliyetten tasarruf

Bir seyahat planlarken, seyahatin olabildiğince sorunsuz geçmesini sağlamak için yapılması gereken çok şey var. Önceden, yakınlardaki bir seyahat acentesine uğrarken, şimdilerde akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayardan birkaç tıklama ve kaydırma ile seyahatin tüm detayları öğrenilebiliyor, rezervasyon ve ödeme yapılabiliyor. Uçak biletini, gidilecek yere uçuşları ve konaklama için oteli dakikalar içinde rezerve etmek mümkün. 

Geçmişte, sadece tek bir bilet rezervasyonu yapmak için bile birçok onay belgesi ve formdan geçerek vakit kaybı yaşanıyordu. Ayrıca otellerdeki check-in masalarında sonsuz kuyruklar, havaalanları, araç kiralama ve daha fazlası gibi uzun süreli detaylar karşımıza çıkıyordu. Tüm bu işlemlerin bu kadar uzun sürmesinin nedeni ise hemen hemen tüm prosedürlerin çoğunun manuel olarak yapılması. Yıllarca unutulması, kaybolması ve hatta sahte olması kolay olan kağıt belgelerde de kapsamlı bir arama gerekiyordu. Ancak bugünlerde, isim ve kişisel bilgiler artık bir veri tabanından alınan bir ekranda bulunuyor. Süreç otomasyonundan veri analitiğine kadar teknolojilerin ortaya çıkması, bu süreçleri son derece hızlandırdı ve bu, turizm endüstrisinin dijitalleşmesinin sadece küçük bir parçasını oluşturuyor.

IoT, konum tabanlı hizmetler, yapay zeka, artırılmış ve sanal gerçeklik ve blok zinciri gibi teknolojilerin kullanımı, eskisinden daha çekici, verimli, kapsayıcı, ekonomik, sosyal ve çevresel olarak sürdürülebilir bir turizm tecrübesiyle sonuçlandı. Ayrıca, akıllı destinasyonlar olarak da bilinen belirli turistik lokasyonlardaki mevsimsel ve durumsal etkileri tespit edebilen teknolojileri uygulayarak, seyahat edenlere en uygun destinasyonları sağlamaya yardımcı oldu. Örneğin, bu tür algoritmaları kullanan bir rezervasyon platformu, hava koşullarının kötü olduğu veya aşırı kalabalık olacağını tahmin ettiği bir tatil yeri önermiyor.

İşte teknolojinin seyahat ve turizm endüstrisi üzerindeki diğer faydalı etkileri ve örnekleri:

Daha iyi bir deneyim için akıllı seyahat

Akıllı vizeler; güvenlik süreçlerini ve altyapıyı kapsayan birleşik bir akıllı seyahat modeli olarak akıllı telefonun telekomünikasyon ve medyayı dönüştürmesiyle turizmde devrim yaratacak. Tüm bu araçların birbiriyle bağlantılı olması sayesinde yolcular online bilet satın alabilecek, check-in yapabilecek, biniş kartlarını akıllı telefonlarına ekleyebilecek, otomatik geçiş kapılarından geçebilecek ve hatta biniş kartlarını elektronik olarak doğrulayabilecek. Bu yöntemler, güvenlik ve emniyetin yanı sıra seyahat rahatlığını da büyük ölçüde artıracak.

İş yaratma

Seyahatin geleceği dijitalleşmeye odaklandığından, akıllı seyahat hizmetlerini verimli bir şekilde yürütmek ve yönetmek için turizm işleri belirli teknik beceriler gerektirecek. Turizmdeki dijital değişimin en büyük toplumsal etkisi, küresel ölçekte her on işten birini oluşturan endüstrinin iş gücü üzerinde olacak. Turizm sektörünün daha da büyümesi beklendiği için dijital destekli büyüme de birçok yeni iş fırsatı yaratacak.

Akıllı destinasyonlar

Akıllı lokasyon; seyahat öncesi, sırası ve sonrasında tüm turizm döngüsü boyunca teknoloji, yenilik, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve katılım stratejisine sahip olan bir lokasyondur. Akıllı bir destinasyon ise turizmi planlarken çok dillilik, kültürel faktörler ve mevsimselliğin yanında hem yerel halkı hem de ziyaretçileri dikkate alır. Aynı zamanda verimli karar verme, önceliklendirme ve zorlukların öngörülmesi için verileri sürekli ve doğru bir şekilde izleyerek, entegre ederek ve analiz ederek yerel kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yönetirken turistler için kusursuz bir deneyim sunar.

Dijital tur rehberleri

Dijital tur rehberleri, turistlerin akıllı telefonlarında veya tabletlerinde konumları hakkındaki bilgilere çevrimiçi ve çevrimdışı erişim sağlayarak yolculuklarını geliştirmelerine olanak tanır. Topluluk tavsiyelerinden konuma dayalı sesli rehberlere kadar, seyahat etmeyi daha kolay ve daha heyecan verici bir deneyim haline getirmek için dijital bir tur rehberi sunulur. İnternette ve uygulama mağazalarında bulunan mevcut tur rehberlerinin yanı sıra, yerliler çeşitli çevrimiçi platformlarda kendi özel turlarını oluşturarak kendileri de bir tur rehberi olmayı seçebilirler.

Online rezervasyon ve check-in

İnternetin ve akıllı telefonların ortaya çıkmasından önce biniş kartlarını almak ve check-in yapmak için havaalanında sonsuz kuyruklarda beklemek zorunda kalınıyordu. Günümüzde tüm bunlar daha havalimanına gitmeden rahatlıkla yapılabiliyor. Özellikle küresel bir pandemi zamanında bu kolaylık, yolcular tarafından check-in sürecinde havalimanlarında sosyal mesafe olasılığını artıran faydalı bir çözüm olarak görülüyor.

Çevrimiçi topluluklar

Çevrimiçi topluluklar, turizm endüstrisinde önemli oyuncular haline geldi. Gidilecek yerde bir otel veya restoran ararken, görülmeye değer yerler olup olmadığını öğrenmek için inceleme bölümü anında okunabiliyor. Bu anlamda bu toplulukların, seyahat hedefindeki ve çevresindeki en iyi noktaları toplu olarak öneren yeni bir tur rehberi türü haline geldiği söylenebilir.

Seyahat güvenliği yönergeleri

Küresel pandemi döneminde hükümetler, ülkelerinde seyahat ve turizmle ilgili özel düzenlemeler getirdi. Örneğin, bazı ülkeler sadece aşılı yolculara izin verirken, diğerleri turizme hiç izin vermiyor. Durum sürekli değiştiği için bu düzenlemeler de değişiyor. Dünyanın her yerindeki hükümetler, tam olarak nerede konaklanacağını bilmek için turistlere ve vatandaşlarına, ülkelerindeki kural ve düzenlemelerle ilgili mevcut durum hakkında gerçek zamanlı bilgiler sağlayan dijital bilgi platformları sağlıyor. Buna terör, sel veya orman yangınları gibi çevresel felaketler risklerine ilişkin uyarı seviyeleri de dahil ediliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up