FİNANSMakaleler

Tüketicilerin beklentileri fintech ile karşılanıyor

0

Perakende sektörü, alışverişi daha hızlı, daha rahat ve daha keyifli hale getirme hedefiyle yeni fintech yeniliklerinde bir trend görüyor. Böylelikle perakendedeki fintech trendleri, tüketicilerin daha fazla kişiselleştirme ve rahatlık talep ederken paradan ve zamandan tasarruf etmenin yollarını arayarak perakendecilerle ilişkileri hakkında nasıl düşündüklerini değiştiriyor.

Müşteriler için daha kolay dijital ödemeler

Perakendede en belirgin fintech trendlerinden biri, ödemeleri daha kolay hale getirme işlemidir. İşleyiş biçimindeki bu değişim, mobil cüzdanları ve temassız ödemeleri kullanmaktan insanların alışveriş yaparken ürünleri taramalarına ve daha sonra ödemelerine olanak tanıyan uygulamalara kadar uzanıyor. Tüketiciler, satın almayı kendileri için kolaylaştıran ödemeler talep ettikçe de telefona dokunma ve pin-on-glass teknolojisi veya müşteri deneyiminin doğal bir parçası gibi hissettiren hızlı ödeme gibi yenilikçi seçenekler ortaya çıkıyor.

Finansmana erişimin iyileştirilmesi

Diğer bir eğilim ise satın alma sürecinde finansmana erişim sağlayan ve birçok farklı kanaldan kullanıma sunulan fintech’lerdeki istikrarlı artıştır. Bunlar arasında anında kredi puanı sağlayan uygulamalar, mağazada veya çevrimiçi satın almalar için krediler ve tüketicilere harcamalarını takip etme olanağı sağlayan finansal yönetim araçları yer alıyor.

Araştırmalara göre, dünyadaki çoğu küçük ve orta ölçekli şirketlerin operasyonları için finansmana erişimleri. Bununla birlikte fintech, şirketlerin işlemlerine görünürlük kazandırarak KOBİ’lerin işlerini finanse etmeleri ve ölçeklendirmeleri için yenilikçi yöntemlerle yerleşik bir finans dünyasını mümkün kılıyor. Böylelikle, işletme sermayesi ürünlerinin veya “şimdi al, sonra öde” seçeneğinin talep yoğunluğu da artıyor. Tüketiciler de daha fazla seçeneğe sahip oldukları için bu durumdan memnun kalıyor.

Ödeme teknolojisi desteği

Tüketicilerin ödeme yapmasını kolaylaştırmanın yanı sıra, yetersiz hizmet alan pazarlarda yerel satıcılara yardımcı olmak için teknolojiyi kullanma eğilimi de bulunuyor. Bu eğilim, satıcılara çevrimiçi satış yapmalarını ve daha geniş bir müşteri tabanına ulaşmalarını sağlamak için finansal hizmetlere ve araçlara erişim sağlamayı içeriyor.

Fintech çözümleri, artan satıcı katılımı için oyun alanını giderek açıyor. Daha fazla ülkede satıcılara erişimi genişletmek, yerel para biriminde ödemelere izin vermek ve aşırı FX ücretlerini ortadan kaldırmak, pazar yerlerinin satıcılarıyla anlaşmalarına yardımcı olarak bu alanı daha da genişletiyor. 

Dijital ödeme alanındaki kötü aktörler

Perakende dünyası, yasaları çiğneyen kişileri belirlemek için yeni teknolojinin kullanıldığını da görüyor. Bu kategori, elektronik ödemeler ve işlemlerle ilgili mali kayıpları azaltarak işletmelerin kârlılıklarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için daha iyi kimlik doğrulama, kredi puanlama araçları ve gelişmiş dolandırıcılık tespit çözümlerinin kullanılmasını içeriyor.

Gerçek zamanlı karar verme, iade kötüye kullanımını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle kötü oyuncuları veya tekrarlayan istismarcıları belirleyebilmek ve mevcut politikaları da düzenlemek gerekiyor. Örneğin, sık sık ‘ürün teslim alınmadı’ bahanesini kullanan bir kişiye teslimat için imzalama seçeneği sunulabilir. İşletmeler ayrıca, e-ticaret’e daha fazla tüketici zekası getirerek en iyi müşterileri için farklılaştırılmış politikalar sürdürürken, kötüye kullanım kayıplarını da azaltabiliyor.

Perakendeciler için işlem oranlarını artırma

Artırılmış güvenlik ihtiyacı, perakendecileri parolalara olan bağımlılığı azaltmak gibi yeni kimlik doğrulama araçlarını ve süreçlerini benimsemeye zorluyor. Bu değişiklik, gerçek zamanlı olarak dolandırıcılık düzeylerini düşürürken, işlem onay oranlarını artırmalarına da olanak tanıyor. Fintech’ler, bireylerin kimliğini doğrulamaya yardımcı olmak için biyometrik verileri depolayan giyilebilir cihazlar veya cep telefonları gibi akıllı cihazları kullanarak perakendecilerin bunu başarmasına yardımcı oluyor.

İşlemlerin giderek artan sınır ötesi doğasından kaynaklanan önemli zorluklar, dünyadaki herhangi bir perakendeci için son derece önemli olan onay oranlarıdır. Ödemeler yerel olarak işlenmediğinde onay oranları önemli ölçüde düşme eğilimindedir ve bu da alışveriş sepetinin boşalmasına neden olabilir. Bu nedenle satıcıların, yerel ve küresel müşteri tabanlarına hitap eden ödeme yöntemleri, tek API bağlantısı ve onay oranı optimizasyon özellikleri dahil olmak üzere bu zorlukların üstesinden gelmek için yeni yöntemler benimsemesi gerekiyor.

İşlem verilerinde büyük resmi görmek

Perakendeciler, işletmelerinin nasıl büyüdüğünü görmek ve daha kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi sağlamak için işlem verilerinden elde edilen bilgileri kullanabilir. Bir şirket, bir sonraki ziyaretlerinde özel indirimler sunmak ve satışları artırmak için müşteri satın alma geçmişini kullanabilir. Fintech dünyası gerçek zamanlı içgörülere ve analitiklere doğru ilerledikçe, bu tür veriye dayalı kişiselleştirme daha da yaygın hale gelebilir.

Fintech’ler ve bankalar, küçük işletme sahiplerinin faaliyetlerini analiz etmek ve işlerini daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmak için günlük hayatın temellerinden başlayarak sorunlardan kurtulmaya kadar araçlara ve veri kaynaklarına sahiptirler. İşletme sahipleri iş operasyonlarını iş akışları açısından düşünme eğilimindeler ve siparişten nakde, tedarikten ödemeye kayıt ve rapor sürecindeki yenilikler her iki tarafa da fayda sağlıyor.

Perakende alanı, değişen tüketici beklentileri ve gelişmiş kullanım kolaylığı talebi nedeniyle önemli değişikliklerden geçiyor. Fintech’in ortaya çıkışı, perakendecilere tüketiciler için alışveriş deneyimini daha iyi hale getirirken karlılıklarını iyileştirmelerine yardımcı olan yenilikçi çözümler de sağlıyor. Birkaç yıl önce, müşteri kazanmak için bir kerelik yeni ve heyecan verici teklifler yeterliyken, perakende bankaları sadakati korumak istiyorsa, artık sadece güzel bir banka kartı sunmak veya kayıt sürecini daha hızlı hale getirmek değil, her alanda müşterilere kendilerini değerli hissettirmesi gerekiyor.

Sonuç olarak, perakende dünyası değişiyor ve fintech bu değişimi ileriye taşımaya yardımcı oluyor. Finansal teknoloji gelişmeye devam ettikçe de perakende sektörüne hizmet edecek daha etkileyici yeniliklerin ortaya çıkması muhtemel.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up