Makaleler

Sosyal ticaret ile yenilikçi alışveriş deneyimi

0

E-ticaret mağazaları, geleneksel perakendecilerden pazar payını istikrarlı bir şekilde alıyor. Bu eğilim özellikle pandemi sırasında artış gösterdi. Ancak 2022’de e-ticaret ve mağaza içi perakende, rekabet etmek yerine birleşiyor. Bunun nedeni ise sosyal ticaret, canlı yayın alışverişi ve “quot” (karanlık) olarak adlandırılan mağazalar gibi teknolojilerin ortaya çıkışı olarak sıralanıyor. Bu yeni teknolojiler ise tüketicilere daha tatmin edici alışveriş yolları sunarken perakendecilerin alışveriş yapanları müşterilere dönüştürmeleri için daha fazla fırsat sağlayacak.

Sosyal ticaret hızla yükseliyor

Geleneksel olarak tüketiciler, paralarını harcamadan önce ürünleri şahsen deneyimlemenin faydalarına karşı çevrimiçi alışverişin rahatlığını tartmak zorunda kaldılar. İşletmeler de bu konuda uzlaşmanın yollarını aradı. Çevrimiçi perakendeciler dönüşüm oranlarını, düşük tek haneli rakamlarla %21’e yaklaşan getiri oranlarını absorbe etmek zorunda kaldılar. Geleneksel mağazalar da yaya trafiğinde keskin düşüşler ve daha yüksek işletme maliyetleri yaşadı. Pandemi sonrası yaya trafiği şimdi tekrar yükselişte olsa da bu eğilimin devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Sosyal ticaret ve canlı yayın alışverişi gibi gelişen teknolojiler ise bu açığı kapatmanın yollarını sunuyor. Facebook, Instagram ve TikTok gibi platformlar da ürünleri doğrudan tüketicilere sunmak için bu teknolojiye entegre alışveriş imkanı sağlıyor. Ayrıca güvenilir influencerların, arkadaşların ve aile gibi çevresel faktörlerin önerileri daha fazla önem taşıyor ve bu da doğrudan satışların artmasına neden oluyor. Öyle ki ABD’li internet kullanıcılarının neredeyse yarısı, 2021’de büyük sosyal ağlardan biri aracılığıyla bir satın alma işlemi yaptı. 2025 yılına gelindiğinde ise ABD sosyal ticaret satışlarının yaklaşık 80 milyar dolara ulaşacağı ve tüm çevrimiçi satın alımların %4’ünü oluşturacağı tahmin ediliyor.

Canlı yayın alışverişinin en iyi yanları

Sosyal ticaretin ortaya çıkardığı canlı yayın alışverişi, gösterilen ürünleri gerçek zamanlı olarak görme veya yardım alma yeteneği sunuyor. Soruları yanıtlayabilen ve ek seçenekler sunabilen bilgili satış görevlileri de e-ticaret ile mağaza içi satışlar arasındaki çizgileri siliyor. Mckinsey’e göre, 265 milyon insan, büyük çoğunluğu Çin’de olmak üzere canlı yayın video ticaretiyle uğraşıyor. ABD’de ise canlı yayın alışverişi göreceli olarak emekleme aşamasında. Bununla birlikte, müşteriler arasında özellikle de genellikle en az bir mağaza içi ziyareti içeren lüks ürünler gibi daha yüksek maliyetli ürünler için etkileyici sonuçlar çıkıyor. Canlı yayın alışverişini gerçekleştiren kuyumcu perakendecileri, çevrimiçi dönüşüm oranlarının 20 kat arttığını söylüyor. Coresight Research’e göre, 2023 yılına kadar hem sosyal ticaret platformlarını hem de mağaza içi videoları içeren ABD’deki canlı yayın satışları bu yıl 11 milyar dolara ve daha sonra 25 milyar dolara ulaşacak.

“Karanlık” mağazaların parlak bir geleceği var

Çevrimiçi ve kişisel ticaret arasındaki sınırları ortadan kaldıran 3. önemli eğilim, karanlık mağazaların ortaya çıkmasıdır. Çevrimiçi alışverişin artması nedeniyle, bazı perakendeciler odaklarını geleneksel mağazalardan uzaklaştırdılar ve bunun yerine e-ticaret satış operasyonlarını yönetmek için veya mikro yerine getirme merkezleri olarak kiralanan alanlarını kullanıyorlar.

Karanlık mağazaların devreye girmesi, perakendecilere çeşitli işletme avantajları sunar. Bu, depolarını ve perakende ayak izlerini sağlamlaştırmalarına ve ek yüklerini önemli ölçüde azaltmalarına olanak tanır. Yaya trafiği oluşturmak için de pahalı gayrimenkulleri güvence altına alma ihtiyacını ortadan kaldırır. Öyle ki perakende başarısı için geleneksel satış mantığı artık geçerliliğini yitiriyor. Ve onları, yalnızca çevrimiçi mağazaların önemli bir avantajını ortadan kaldırarak eve teslim seçeneği sunmak için daha iyi konumlandırıyor.

Buna karşılık, bu finansal tasarruflar perakendecilerin ortak işlerini korumalarına ve yukarıda belirtilen video araçları ve canlı yayın gibi teknolojiye yatırım yapmalarına yardımcı olabilir. Research and Markets tarafından hazırlanan bir raporda, mikro yerine getirme merkezlerine ayrılan kare görüntülerin 2030 yılına kadar 20 kat büyüyeceği ve piyasa değerinin yaklaşık 36 milyar dolar olacağı tespit edildi. Teknoloji girişimleri de bu tür tesislerin oluşturulmasını ve yönetimini kolaylaştıran, halihazırda yaklaşık 8 milyar dolarlık sermaye yatırımı yapıyor.

Veriler günün kazananı

Önümüzdeki dönemde görmeye devam edeceğimiz diğer perakende trendleri arasında çevrimiçi satın alma, mağaza içi satın alma (BOPIS) hizmetlerinde artış, alışveriş yapanların mağazayla anında bağlantı kurmasını sağlayan QR kodları, iş ortaklarının bir mağazanın herhangi bir yerinde satışları tamamlamasını sağlayan mobil satış noktası sistemleri ve bir dizi temassız ödeme seçeneği yer alıyor. Bu gelişmekte olan teknolojilerin ortak noktası ise gelişmiş veri toplama yeteneğidir. Tüketici verilerini analiz etmek için kullanan perakendecilerin satın alımları takip etmek, tüketici davranışlarını tahmin etmek ve alışveriş deneyimini kişiselleştirmek için daha fazla metriklere ihtiyacı vardır.

Çevrimiçi veya hibrit perakendeciler, alışveriş sepetleri terk edildiğinde e-posta üreten otomatik sistemlerden yararlanabilir ve müşterilerin yeniden katılımını sağlamak için analitik kullanabilir. Veriler ayrıca hem çevrimiçi hem de mağaza içi operasyonlara süreçlerini optimize etme, tedarik zinciri yönetimini iyileştirme ve satış yaşam döngüsünü iyileştirme olanağı sağlar.

Kısacası, heyecan verici yeni teknolojiler hem e-ticarete hem de IRL operasyonlarına yeni bir soluk getiriyor. Sonuç olarak, müşteriler ister çevrimiçi ister mağazada alışveriş yapıyor olsunlar, yüksek bir deneyim arıyor. Daha iyi, daha kişiselleştirilmiş hizmet sunmak için bu teknolojilerden yararlanan kuruluşlar ise müşterilerinin sadakatini daha iyi kazanabilecek ve koruyabilecek.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up