5G & İLETİŞİMMakaleler

5G’de Odaklanılması Gereken 10 Unsur

0

Beşinci nesil kablosuz iletişime geçiş, günden güne dünyada yaygınlaşıyor. İnternete çok daha hızlı ve daha güvenilir bir erişim vaat eden 5G, bu iyileştirmelerle uygulamalar için daha iyi bir çalışma kalitesi sağlıyor.

Hem iş hem de sanayi dünyası hız ve güvenilirlik yükselişinden faydalanmaya başlasa da pek çok şirket, teknolojideki bu büyük adımdan yararlanmaya tam anlamıyla hazır değil.

Tam da bu noktada uzmanlar, 5G teknolojisi söz konusu olduğunda uygulamayı geliştirmek ve daha hızlı benimsenmesini sağlamak için hem işletmelerin hem de bir bütün olarak sektörün odaklanması gereken birtakım tavsiyelerde bulunuyor, 5G’nin tüm olanaklarından yararlanmak adına odaklanılması gereken 10 unsuru listeliyorlar.

1. Cihaz Entegrasyonu

Cihazlar 5G ile uyumlu olmaya başladıkça satın alınma oranında da bir artış görülüyor. Uzmanlar kullanıcıların bu önemli teknolojik değişiklikten haberdar edilmesi gerektiğine dikkat çekerken 5G’nin neler yapabileceğini doğru bir şekilde aktarmanın ve işletmelerin, müşterilerini 5G’ye hazırlarken onlara nasıl yardımcı olduğunu paylaşmanın başlıca unsurlar arasında olduğunu belirtiyor.

2. Güvenlik

Şirketler işlerinde neredeyse her yerde bulunan güçlü 5G cihazlarıyla IoT’yi etkinleştirmek için sabırsızlanıyor. Bu cihazların çoğunlukla şirket ağlarının dışında yaşayacağı ancak yine de hassas bilgiler sağlayacağı ise unutulmaması gereken noktalardan birisidir.

Uzmanlar, şirketlere ürünleri için güvenlik tasarımı, sertifikasyon ve sürekli sızma testi için bütçelerinin önemli bir bölümünü eklemeyi unutmamaları konusunda uyarıda bulunuyor.

3. Dağıtım Maliyetleri

Teknoloji, bazı ‘şeylerin’ çalışma şeklini önemli ölçüde değiştireceğini vaat ediyor. Doğal olarak bu yeni teknoloji, dağıtım maliyetleri bakımından ele alınması gereken bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Kurulum ve optimizasyon görevlerini otomatikleştirmek ve maliyetleri düşürmeye yardımcı olmak adına uzmanlar, analitik tabanlı araçlar kullanılmasını öneriyor.

4. Test ve Doğrulama

Mevcut bant genişliği ve performansında büyük bir artış bekleyen uygulamaların, hedef pazarlarındaki gerçek davranışı doğrulaması gerekir. Örneğin, tüm 5G yetenekleri uçtan uca doğru sıralanmamışsa, ekranlardaki yüksek çözünürlüklü görüntü sayısını iki katına çıkarmak, 5G’nin faydalarını tam anlamıyla karşılamaz.

Uzmanlar 5G’ye hazırlanırken kuruluşların bu yolda bazı zorluklarla yüzleşmelerini, ardından kusursuz 5G olanakları için test ve doğrulama yatırımı yapılması noktasında tavsiyede bulunuyor.

5. Özel Uygulamalar

Robotik cerrahi, AR/VR oyun ve ev interneti 5G’den yararlanabilirken bazı uygulamalar 5G olanaklarının dışında kalabiliyor. 5G özelliklerinden tam fayda sağlamak adına düşük gecikme süresinden yararlanacak uygulamaların geliştirilmesi, 5G’nin benimsenmesi noktasında anahtar unsurlardan birisi haline geliyor.

Uzmanların ortak görüşleri, yeni deneyimler oluşturmak için 5G’yi kullanabilen yeni mobil uygulamaların 5G’yi tüketiciler için daha değerli hale getirebileceği yönünde.

6. Cihaz Performansı Analitiği

5G’ye hazırlanırken eksik olan ve ihtiyaç duyulan şey, 5G’nin cihaz perspektifinden performansı ve davranışı hakkında ayrıntılı analiz yapılmasıdır.

5G’nin işletmeler içinde etkili olabilmesi için, bu yeni nesil yüksek hızlı bağlantının değerinin ölçülebilir bir şekilde anlaşılması adına uzmanlar, kuruluşların büyük ağ analizi geliştirmelerini ve ağın diğer bölümleriyle ilişkilendirmelerini öneriyor.

7. Artan Güç Gereksinimleri

İletişim hızlarını ve sensör raporlama frekanslarını artıran 5G, elbette bu olanakları sağlarken önceki teknolojiye göre daha fazla cihaz gücü gerektirir.

Üreticilerin bu sorunu daha büyük pillerle çözemeyeceklerini söyleyen uzmanlar, 5G kablosuz bağlantı ile uzun menzilli kablosuz güç teknolojilerini gömmenin; üreticilere pilleri çıkarma, güç kablolarını kesme ve güç sınırlamaları olmadan yenilikçi özellikler geliştirme özgürlüğü vereceğinin altını çiziyor.

8. Kamu Hazırlığı

Telefon operatörleri; sokak lambaları, elektrik direkleri, toplu ulaşım durakları, binalar gibi şehirlere ait öğelere 5G küçük hücreler kuracak.

Uzmanlara göre bu noktada şehirlerin küçük hücreleri konuşlandırmaya ve desteklemeye hazır olduklarından emin olunmalı.

9. Kırsal Alan Kapsama Alanı

Kapsama alanı bakımından büyük şehirler ya da kentler ile kırsal alanlar arasındaki makas, dijital açıdan ele alındığında daha da fazlalaşıyor.

Uzmanlar 5G’nin tam anlamıyla efektif kullanılabilmesi için kırsal bölgelerde de altyapı çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğine değiniyor.

10. Azalan Gecikmenin Kullanılması

Gecikme, 5G’nin en faydalı kısımlarından biri olsa da çok az şirket bunu tek bir faktör olarak düşünüyor.

Uzmanlar yüksek performanslı makinelerden mobil cihazlara veri akışı yeteneği sağlamak için teknoloji mimarisine daha az yatırım gereksinimi duyulacağını ve daha kullanışlı cihazlardan daha fazla yararlanılacağını aktarıyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up