DİJİTAL ŞİRKETLERÜRETİM

Turkcell ile çalışmak güvence veriyor

0

Paket bir ürün sunmak yerine kuruma özel çözümler sunulmasının işin daha gerçekçi olmasını sağladığını belirten Kartal Bombe Fabrika Müdürü Halil Kartal, “Personel Verimliliği Projesi sürecinde taleplerimizin dinlenilmesi, bunlara yönelik çalışmaların ve iyileştirmelerin yapılması da bizleri mutlu eden en önemli faktörlerdendi.” diyor.

Halil Bey öncelikle sizi tanımak isteriz…

Aile şirketimiz olan Kartal Bombe Sanayi (KBS) firmasının yaklaşık 3 yıldır fabrika müdürü görevini yürütmekteyim. Endüstri Mühendisi olarak eğitimimi tamamladıktan sonra Kaynak Mühendisliği programına katılarak bu konuda çalışmalar gerçekleştirdim. Kalite kontrol ve kalite güvence sektörde uzmanlaştığım alanların başında geliyor. Kartal Bombe’de göreve başlamadan önce, farklı firmalarda çalışarak ciddi deneyim ve birikimler elde ettim, ardından KBS’deki görevime başladım. O günden bugüne ilk günkü heyecan ile hedeflerimize yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kartal Bombe’nin faaliyetlerinden bize biraz bahseder misiniz?

Kartal Bombe yaklaşık 75 yıldır bombe ve bombeli ürünlerin imalatını yaparak bu alanda uzmanlaşmış küresel bir kuruluş. Sahip olduğumuz makine parkuru ve tecrübe ile tamamlayıcı ürünlerin imalatını da son yıllarda başarıyla yapıyoruz. Basınçlı kaplar, küre tankları, eşanjörler, seperatörler ve genleşme tankları bu tamamlayıcı ürünlerin başında geliyor. Bir diğer iş alanımız ise boru, silindir, profil vb. ürünlerin büküm imalatları. Son olarak sahip olduğumuz ısıl işlem fırınları ile ısıl işlem alanında da müşterilerimize hizmet veriyoruz. Enerji, sağlık, petrokimya, demir-çelik, inşaat gibi birçok sektörde uzun yıllardır tanınan ve güvenilir bir tedarikçi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Dijitalleşme hızı geçtiğimiz zorlu dönemle birlikte 10 katlara çıktı. Siz dijital dönüşüm yolculuğunda kendinizi nerede görüyorsunuz?

Biz bu yolculuğu uzun zaman önce başlattık aslında, ilk ERP deneyimimiz 2011 yılında oldu. O yıllardan önce makinelerimizden veriler topluyorduk fakat bu verileri anlamlı hale getiren programlar ya da yapılar olmadığı için makineye manuel bağlanarak verileri kısıtlı görebiliyorduk. Şu an geldiğimiz dönemde, Endüstri 4.0 projelerinin ülkemizde hız kazanması ile firma olarak bu alanlarda çalışmalar yapıyoruz. İhtiyacımıza yönelik dönem dönem dijital dönüşümler gerçekleştirdik fakat bu alan düşünce olarak bir okyanus gibi sınırları olmayan, sizi sürekli içine çeken bir derya. Bu nedenle yapacağımız daha birçok dijital dönüşüm elbette olacaktır.

Personel Verimliliği Projesini hayata geçirmenizde itici güç ne oldu?

Eskiden verimliliği artırmak için eleman ya da makine alınırdı ve bu şekilde verimliliğin çok daha kolay artacağına inanılıyordu fakat özellikle mes sistemleri bize makine ya da eleman almadan önce yapılabilecek iyileştirmelerin olduğunu gösterdi. Her ne kadar bunları öngörebiliyor olsak da kanıtlı bir şekilde gösteriyor olması sistemin en büyük ve etkili özelliklerinden. Personel Verimliliği ile ilgili yaptığımız çalışma da aslında bu temelden yola çıkıyor; “Personelimizi ne kadar verimli kullanıyoruz?” sorusunu kendimize sorduğumuzda bunu kendimize anlatamadık daha doğrusu somut veriler ile sonuç çıkaramadık. Bu nedenle yapılması gerekenin dijitalleşme ile olduğuna kanaat getirerek bu yatırımı yaptık.

Turkcell ile çalışmak bu dönüşüm sürecinde kurumunuza ne tür faydalar ve kolaylıklar sundu? Çözümün entegrasyon süreci nasıl ilerledi ve ne tür kazanımlar sağladınız?

Turkcell alanında çok büyük bir firma ve önemli bir değer. Turkcell ile çalışmak en başta bir güvence oluşturuyor. Paket bir ürün sunmak yerine kuruma özel çözümler sunulması da işin daha gerçekçi olmasını sağlıyor. Sürecin en başında yapılan inceleme ve toplantılarda beklentilerimizi ilettik. Sonrasında ise Turkcell yetkilileri bize ihtiyaç duydukları altyapıyı ve fikirlerini söyledi, karşılıklı mutabakata vardıktan sonra projeye başladık. Süreç içerisinde taleplerimizin dinlenilmesi, bunlara yönelik çalışmaların ve iyileştirmelerin yapılması bizleri mutlu eden en önemli faktörlerdendi.

Endüstri 4.0 dönüşümleri günümüzün olmazsa olmazları arasında yerini alırken, tesisinizin uçtan uca dijital dönüşümü için gündeminizde yeni projeler var mıdır?

Bu alanda çalışma yapmaya başladıktan sonra istiyorsunuz ki olabildiğince her şeyi dijitalleştirelim ya da otomasyonlaştıralım. Elbette bu konuda yeni fikirlerimiz oluşuyor fakat yeni projeler için öncelikle mes sistemi alanında çalışmalarımızı tamamlamak, oradan gelecek verileri görerek karar vermek istiyoruz. Mes sistemi bize çok şey katacak, buna inanıyoruz. Sonrasında ise tesiste hareket eden her şeyi takip altına alacağız. Şu an kısmi olarak hemen her sürecimizde dijital çözümlerimiz var ancak ileride de bunların tamamını tam ve entegre bir şekilde görmek, kullanmak istiyoruz.

Dijitalleşme odağında baktığımızda, kendi sektörünüz içinde nasıl fark yarattığınızı düşünüyorsunuz?

Kartal Bombe çoğunlukla sektöründe ilkleri başaran firma olmuştur, bu alanda yaptığımız yatırımlar ile sektörümüze öncülük edeceğimizden hiç şüphemiz yok. Teklif alımından ürün sevkiyatına kadar bir e-ticaret sitesi gibi çalışarak her sürecimizde izlenebilirliği, verimliliği ön plana alacağız. Müşterilerimize çok daha hızlı çözümler ve dönüşler sunarak çağımızın en önemli gereksinimlerinden olan zamanı daha değerli kullanacağız. Tesisimizde tekrarlanan işleri sıfıra indirerek gereksiz maliyetleri ortadan kaldırıp elbette bu avantajı müşterilerimizin lehine kullanacağız. Diğer yandan kendimizi KBS’nin müşterisi sayarak; “Biz müşteri olsak ne isterdik?” diye kendimize sorup iyileştirmemiz gereken noktalarımızı da dijital dönüşümler ile geliştireceğiz.

Turkcell ile yeni projeleriniz olacak mı?

Turkcell ile yaklaşık 1 ay önce sözleşmesini imzaladığımız yeni projemiz var; akıllı fabrika sistemleri, OEE ölçümü ya da diğer adıyla mes sistemi. Bu alanda makinelerimizin hemen hepsinden anlık verileri, duruş süreleri ve sebeplerini, başlangıç ve bitiş süreleri vb. bilgileri alarak verimliliğimizi ve planlama kabiliyetimizi artırmak ve çok daha etkin kullanmak istiyoruz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up