BÜYÜK VERİMakaleler

Büyük veri emlak sektörünü nasıl değiştirecek?

0

IDC’nin Veri Çağı 2025 araştırmasına göre, dünya genelinde analize açık veri miktarı sadece altı yıl içinde 50 kat artacak. Dolayısıyla, 2025 yılında, dünya her sene 163 zetabayt (163 trilyon gigabayt) veri oluşturmaya hazırlanıyor.

Bu veri, giderek artan bir şekilde bulut hizmetleri çok daha fazla kullanmaya başlayan tüketicilerden gelecek. Fakat daha da büyük bir veri kaynağı iş dünyası olacak. Daha fazla bilgi depolayan, sorgulayan ve erişen şirketler, 2025’te üretilen verilerin neredeyse %60’ını oluşturacak.

Üretim sektörü bu alanda genelde önde görünüyor ancak emlak sektörü de kesinlikle çok geride değil.

Veriler emlak endüstrisini nasıl zorlaştırıyor?

Potansiyel bir ev sahibi bir mortgage kredisi için başvuruda bulunduğunda, söz konusu finans kurumu kolayca kredi geçmişine bakabiliyor. Bu işlemi yapabilmek için artık farklı kaynaktaki büyük verileri sorunsuz bir şekilde sorgulayıp karşılıklı olarak analiz edebilen sistemler yapıyor.

Aynı ev sahibinin Google’a ulaşması ve yaşamak istediği alanı, okulların kalitesini, yerel suç oranı ve ortalama emlak fiyatlarındaki dalgalanmalar hakkında ayrıntılı istatistiksel bilgi edinmesi de giderek kolaylaşıyor. ABD’de hızlıca hayata geçen emlak portalları, şimdiden 27 milyon konut hakkında bilgi sahibi olmanıza imkan veriyor. Ancak bu verilerin her biri tek başına emlak satışı yapmak isteyen ajans ve emlakçılara rekabet avantajı getirmiyor. Emlakçılar halen işleri basitleştirmek ve süreçleri kolaylaştırmak için doğru araçlara ihtiyaç duyuyorlar.

Önümüzdeki dönemde 3 farklı teknoloji ve veri kaynağı, bu verinin elde edilmesinde kritik öneme sahip olacak:

Makine öğrenmesi (ML), daha hızlı bir şekilde öngörü alabileceği noktaya doğru ilerliyor ve zamanla, ML teknolojisi sadece şu anda ne istediğini değil, müşterinin ne isteyeceğini de düşünerek emlakçılar yerine düşünmeye ve karar vermeye başlayacak.

Sosyal medyadan, e-postalardan ve aramalardan veri toplayan ve bunu işlem ve piyasa verileriyle birleştiren acenteler, müşteri tercihleri ​​hakkında daha derinlemesine bilgiler edinebilecekler.

Nesnelerin İnterneti (IoT) ile birlikte artık emlak sektörü evlerin içinden daha fazla veri almaya başlayabilir. Evlerin içinde bulunan akıllı cihazlar, konut kredilerinin belirlenmesinden tutun da, evlerin bakımları ve ortalama hane büyüklüklerine kadar birçok konuda bilgi verecek. Yeni nesil IoT cihazları ile birlikte kiracı davranış modellerinin de çıkarılması hedefleniyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up