Haberler

Huawei CEO’su Çin’in Apple’ı cezalandırmaması gerektiğini söyledi

0

Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin CEO’su ve kurucusu Ren Zhengfei, yaşanan son olaylara ilişkin ABD’li rakibi Apple’ı savunuyor. Çin’de Apple’ı boykot etme çağrılarına ilişkin yaptığı bir röportajda Ren, ABD’nin gerginliği artarsa da Pekin’in benzer herhangi bir misilleme eylemine karşı olacağını söyledi.

Huawei CEO’su Çin’in Apple’ı cezalandırmaması gerektiğini söyledi

Bloomberg’e konuşan Ren, Bloomberg’e “Apple dünyanın lider şirketi. Apple olmasaydı, mobil internet olmazdı” dedi. Cümlesine “Apple benim öğretmenim, bizim önümüzde ilerliyor, öğrenci olarak neden öğretmenime engel olayım?” diye ekledi.

ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei’ni bu ayın başlarında ulusal güvenlikle ilişkili bir kararname kapsamında ticari kara listesine ekledi ve Amerikan şirketleriyle iş yapmasını engelledi. Yasak, Google ve ARM Holdings gibi tedarikçileri Çin şirketi ile bağlarını kesmeye zorladı. Bu durum Huawei akıllı telefonların piyasaya sürülmesini de geciktiriyor.

ABD kısıtlamaları, Huawei’nin dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi ve 2 numaralı akıllı telefon markası olarak konumunu tehdit ediyor. Huawei ve Apple, Huawei’nin merkezi olan Çin pazarında çok farklı servetlere sahipti. Araştırma şirketi Canalys’e göre Huawei Mart ayında, geçen yıla göre %41 artışla yaklaşık 30 milyon telefon sevk etti. Bu esnada Apple aynı dönemde Çin’deki iPhone satışlarında %30 düşüş yaşadı. Yine de Çin, Apple için önemli bir pazar olmaya devam ediyor. Tayvan ve Hong Kong’unda yer aldığı Çin pazarı Apple’ın Mart ayı sonunda net satışlarının yaklaşık %18’ini oluşturdu.

Apple CEO’su Tim Cook geçtiğimiz ay, Çin’deki iPhone satışlarının Pekin ve Washington arasındaki gelişmiş ticaret diyaloğu ve Çin pazarındaki fiyatlandırma eylemlerinin olumlu müşteri tepkisiyle yükselmesi gerektiğini söyledi. Fitch Ratings’in analistlerine göre, yenilenen ticaret anlaşmazlığı Apple’a zarar verebilir. Apple’ın ABD-Çin ticaret savaşının başka bir kurbanı olabileceğini ve Çin pazarındaki pazar payı kaybının hızlanabileceğini belirtildi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up