Haberler

Google’ın şarkı sözlerini izinsiz aldığı iddia edildi

0

Google’ın arama sonuçlarında herhangi bir siteye yönlendirmeksizin görüntülediği şarkı sözlerini Genius.com’dan çektiği belirtiliyor. Şarkı sözlerinin izinsiz alındığı kanıtlayan argüman ise Genius.com’un sözler arasına Mors alfabesinde izler bırakmış olması.

Google’ın şarkı sözlerini izinsiz aldığı iddia edildi

Google’ın son bir kaç senedir kullanıma sunduğu, bir web sitesine yönlendirmeden arama sonucu ekranında bilgi paylaşma özelliği kullanıcı deneyimi açısından Google’ın elini güçlendiriyor. Kullanıcıların bilgiye hızlı erişimini bu gibi hizmetlerle merkeze koyan Google’ın bir diğer yandan web sitelerdeki içerikleri doğrudan kullanmış oluyor.

Bu duruma ilişkin bir iddia bu kez Genius.com isimli müzik platformundan geldi. Kullanıcılarına sorguladığı hemen her şarkının sözlerini görüntüleyebilen Genius, Google arama sonuçlarındaki şarkı sözlerinin kendi sitesinden alındığını belirtiyor.

‘’Şarkı sözleri zaten tek ve bir. Nereden alındığı neden önemli olsun’’ ya da ‘’Genius.com’dan alındığı nasıl anlaşılabilir’’ gibi sorular doğal olarak çoğu kimsenin aklında beliriyor. Ancak Genius.com’un bu noktadaki açıklaması oldukça ilginç. Genius yönetimi şarkı sözlerindeki virgül gelmesi gereken noktaların bazılarına düz, bazılarına ise kavisli noktalama işaretleri konumlandırmış ve kullandığı bu şifre sayesinde Google’ın bir emek harcamaksızın sözleri kendilerinden kopyaladığını iddia ediyor.

Google ise bu duruma açıklama olarak içerik üreticilerin haklarını ihlal etmemek adına titiz bir şekilde çalıştıklarını ve şarkı sözleri için de LyricFind isimli şirket ile işbirliği yaptıklarını doğal olarak tüm şarkı sözlerinin LyricFind tarafından paylaşıldığını açıklıyor. Ayrıca Google, LyricFind’ın Genius.com’dan böyle bir kopyalama yaptığını kesinleşmesi halinde mevcut olan lisans anlaşmasının da iptali için çalışmalara başlayabileceğinin de garantisini verdi.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up