Haberler

Apple, yeni Mac Pro’yu Çin’de üretecek

0

The Wall Street Journal’ın haberine göre Apple yeni Mac Pro’nun montajını Çin’de yaptıracak. Şirket, şu an piyasada olan Mac Pro’ları 2013 yılından beridir ABD’nin Teksas eyaletinde üretiyordu.

Apple, yeni Mac Pro’yu Çin’de üretecek

Apple, WWDC 19’da tanıttığı yeni Mac Pro modelini, ABD-Çin ticari gerginliğine rağmen Tayvan merkezli bilgisayar üreticisi Quanta Computer ile anlaşarak Çin’de birleştirme kararı aldı. Wall Street Journal’ın kaynaklarına göre Quanta fabrikaları Apple’ın Asya’daki tedarikçilerine daha yakın olduğu için sevkiyat masraflarını azaltabileceğini belirtiyor.

Bir Apple sözcüsü, montaj işleminin üretimin bir aşaması olduğunu ve firmanın 30 farklı ABD eyaletinde üretim yaptığını söyledi. Ayrıca “Yeni Mac Pro da diğer tüm ürünlerimiz gibi tamamen Kaliforniya’da tasarlandı. Üstelik yeni bilgisayar, ABD’nin de dâhil olduğu birçok ülkede üretilen parçalardan oluşuyor.” ifadelerini kullandı.

ABD başkanı Trump’ın getirdiği vergi artışlarından dolayı Apple’ın üretimi taşıması şirkete pahalıya mal olabilir. Bu nedenle Apple, hükûmetin bu politikayı gözden geçirmesi için ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’e geçen hafta bir mektup yollamıştı. ABD’li teknoloji devi, ABD vergilerinin Apple’ın küresel rekabet gücünü azalttığını, bu nedenle bu verginin kaldırılmasının onlara yardımcı olacağını söyledi.

Apple ürünlerinin büyük çoğunluğu Çin’de üretildiğinden yeni Mac Pro montajının Çin’de gerçekleşmesi pek şaşırtıcı değil. Ancak Apple, 2013 model Mac Pro’yu duyurduğunda, bilgisayarın ABD’de monte edilmesi konusunda yoğun çaba göstermişti. Öyle ki lansmandan önce Apple CEO’su Tim Cook, ABD’de üretimin yapılması için Apple’ın uzun zamandır çalıştığını ve bununla gerçekten gurur duyduklarını söylemişti. Nitekim ‘ABD’de üretildi’ ibaresi bulunan Apple’ın tek büyük cihazı Mac Pro 2013 olmuştu.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up