Haberler

Gartner’ın 2019 yılı ve sonrası için kablosuz teknoloji trendleri

0

2019 yılının sonuna doğru yaklaştıkça küresel araştırma firması Gartner, kablosuz teknolojilerin 2019’u nasıl şekillendirdiğini ve gelecek yılda da yer alması beklenen teknolojileri analiz etti.

Gartner, 2019 yılı ve sonrası için kablosuz teknoloji trendlerini listeledi.

Gartner yetkilileri, En İyi 10 Kablosuz Teknoloji ve Trendleri’ni belirlerken gelişmekte olan teknolojilerin merkezinde inovasyonu destekleyen kablosuz teknolojinin olacağını belirtiyor. Bu teknolojiler robotlar, dronelar, otonom araçlar ve hatta tıbbi cihazları kapsıyor.

Gartner, ana hatlarıyla açıkladığı ilk 10 kablosuz teknoloji trendini aşağıdaki gibi listeliyor.

  1. WiFi

Uzun zamandır hayatımızda olan WiFi, 2024 sonuna kadar evlerde ve ofislerde birincil yüksek performanslı ağ teknolojisi olmaya devam edecek. Basit iletişimin ötesinde WiFi önümüzdeki yıllarda radar veya iki faktörlü kimlik doğrulama sistemlerinde yeni roller bulacak.

  1. 5G hücresel

5G hücresel sistemler 2019 ve 2020’de konuşlandırılmaya başlandı. 5G hala gelişim aşamasında ve başlangıçta çoğu şebeke operatörü yüksek hızlı genişbant sunmaya odaklanacak. Bununla birlikte evrimleşmeye devam eden 5G standardındaki yinelemeler, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve düşük gecikmeli uygulamalar gibi alanlarda 5G’yi geliştirecek.

  1. Her şey için kablosuz araç iletişimi (V2X)

V2X kablosuz sistemler, bilgi alışverişi ve durum verilerinin yanı sıra, V2X, güvenlik yetenekleri, navigasyon desteği ve bilgi-eğlence gibi birçok başka hizmetleri de sağlayacak.

  1. Uzun mesafeli kablosuz güç

Uzun mesafeli kablosuz güç, dizüstü bilgisayarlar, monitörler ve hatta mutfak aletleri gibi masaüstü cihazlardaki güç kablolarını ortadan kaldırabilir. Bu da tamamen yeni çalışma tasarımları ve yaşam alanları sağlayacak.

  1. LPWA ağları

Mevcut olan Dar Bant IoT (NB-IoT), LTE-M, LoRa ve Sigfox LPWA teknoloji modülleri nispeten ucuzdur. Bu nedenle IoT üreticileri bunları sensörler ve izleyiciler gibi küçük, düşük maliyetli, pille çalışan aygıtlar sağlamak için kullanabilir.

  1. Kablosuz algılama

Kablosuz sensör ağı teknolojisi, örneğin robotlar ve dronlar için iç mekan radar sistemi olarak kullanılabilir. Sanal asistanlar, aynı odada birden fazla kişi konuşurken performanslarını artırmak için radar izlemeyi tercih edebilir. Kablosuz algılamayı içeren sistemler, tıbbi tanılamadan nesne tanımaya ve akıllı ev etkileşimine kadar çok çeşitli kullanım durumlarına entegre edilecek.

  1. Geliştirilmiş kablosuz konum takibi

Bir metre hassasiyetinde yüksek hassasiyetli izleme doğruluğu, IEEE 802.11az standardı tarafından sağlanacak ve bunun gelecekteki 5G standartlarının bir özelliği olması amaçlanıyor. Yüksek hassasiyetli konum izleme, iç mekan robotları ve droneları içeren uygulamalar için bir gereklilik.

  1. Milimetre kablosuz dalga 

Milimetre kablosuz dalga teknolojisi kısa mesafeli, yüksek bant genişliğine sahip iletişim (örneğin, 4K ve 8K video akışı) için WiFi ve 5G gibi kablosuz sistemler tarafından tercih edilebilir.

  1. Backscatter ağı

Backscatter ağ teknolojisi, akıllı evlerde ve ofislerdeki sensörler gibi nispeten basit IoT cihazlarına ihtiyaç duyulan uygulamalarda önem arz edecektir.

  1. SDR

Bir radyo sistemindeki sinyal işlemenin büyük bölümünü yongalardan ve yazılıma aktaran SDR’ın yeni protokoller ortaya çıktıkça kendi popülaritesinin artması bekleniyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up