BÜYÜK VERİHaberler

Yarının tüketicisine ulaşmak için veriler daha akıllı nasıl kullanılır?

0

Veri zengini bir çağa girdik ancak hangi veriye yatırım yapılacağı konusunda akıllıca karar vermek karmaşık ve zorlu bir görev olabilir.

Müşteri yolculuğunun tüketici beklentilerindeki hızlı yükseliş, organizasyonlar üzerindeki dijital ve fiziksel platformlarda kesintisiz bir hizmet sunma baskısını daha da artırıyor.

Accenture’den yapılan araştırmaya göre 10 yöneticiden neredeyse sekiz tanesi (yüzde 79) verilerini benimsemediği ve etkin bir şekilde kullanmayan şirketlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Data-led ve Data-driven

Bir şirket verilerin gücünü kullandığında alınabilecek iki temel yaklaşım vardır.

Veri odaklı şirketler verileri toplamak, AI ile makine öğrenmeyi kullanarak sayıları ve öngörüleri ele geçirmek ve bunları kararları yönlendirmek için kullanır.

Veri odaklı şirketler ise stratejiyi yönlendirmek için verileri kullanır ancak sonuçta insan yapımı kararlara sahiptir. En azından şu anki “istihbarat” aşamasında, makineler insani duygular ve arzuların nüanslarını anlamada yetersiz kalıyor.

İnsan olan bir müşterisini verileri yönlendirecek bir insan, bir makineden çok daha iyi anlayabilir.

Kişiselleştirme talebi

Kişiselleştirme, veri odaklı yaklaşımın güzel bir örneğidir. Teknoloji, her zamankinden daha fazla dağınık hale gelse bile tüketiciler hakkında geniş bilgi birikimi toplanmasını mümkün hale getirdi.

Birden fazla kanaldaki bireylerle bağlantı kurmaya yönelik geniş demografik bloklarla meşgul olmaktan çıktık. Buna karşılık tüketiciler, kişiselleştirme ve özgünleştirme talep ediyorlar.

Pew Araştırma Merkezi’ne göre ABD’deki sosyal medya kullanıcılarının yüzde 75’i bir şirket kendileriyle ilgili tavsiyelerde bulunabilirse, verilerini paylaşmaktan mutluluk duyuyor.

Tüketiciler ayrıca dünya genelinde veri gizliliği yönetmelikleri sıkılaştırırken, pazarlama konusunda giderek daha alaycı ve meraklı hale geliyor. Daha iyi güven sağlamak için reklamverenlerin ve pazarlamacıların yeni şeffaflık ve açıklama yöntemlerini dahil etmeleri gerekir.

Organizasyonlar, yasal düzenlemeleri tam olarak anlamalıdır çünkü ihlaller sadece ağır cezalarda değil, markanın zedelenmesi ve müşteri kaybına neden olabilir.

2030 müşterisi

Danışmanlık hizmetleri firması EY’nun 200 iş lideri ve fütüristiyle yaptığı görüşmeler sonucu tahmin ettiği gibi, 2030’un başarılı ürün ve hizmetleri bugün muhtemelen mevcut değil ve işletmeler genellikle AI tarafından belirlenen alımlar ile yeni bir “aşırı akışlı” müşteri türüyle karşı karşıya kalacak. Bu ortamda izleyicileri ile birden fazla seviyede bağlantı kuran markalar, gelişen ülkeler olacak.

Bu, gelecekte hayatta kalabilmek için markaların, müşteri deneyiminin mevcut kapsamının çok ötesine geçmesini sağlayan şeyleri anlamak için tüketicilerle kapsamlı ve bütünsel, iki yönlü bir diyaloğa sahip olmaları gerektiği anlamına gelir.

Daha doğru ve değerli tüketici verilerinin geliştirilmesi, bir kuruluşun 2030 müşterilerinin istediklerini sunma yeteneğini belirleyecek. Veri odaklı organizasyonlar, veri odaklı kavrayışları güçlü bir stratejik düşünce ile birleştirerek hayatta kalacak.

Düzenleyici konular

Veriler, tüketicilerle iletişim kurmak ve daha derin, daha anlamlı müşteri ilişkileri geliştirmek için heyecan verici fırsatlar sunarken, dengeleme izni ve mahremiyet zor olabilir.

Kuruluşların küresel gizlilik mevzuatından haberdar olmaları ve bunlarla uyumlu olmaları büyük önem taşıyor. Bu, zorlu bir alan çünkü düzenleyiciler hızlı bir şekilde gelişiyor ve cezaları hem finansal cezalar hem de itibarî zarar açısından oldukça ağır.

Rıza ve mahremiyet etrafında sağlam politikalar belirlemek ve geçilmeden önce yeni düzenlemelere uyum sağlamak, en akıllı ve en güvenli yaklaşımdır. Sonuçta tüketiciler, etik markaları daha az etik olanlara göre tercih ediyor.

Birden fazla rapor bu eğilimi gösteriyor ki 2018 Hareketli Markalar raporuna göre küresel tüketicilerin yüzde 97’si teknolojinin etik kullanımını, müşterilerin odaklı inovasyonun yanı sıra markalardan da bekliyor. Aynı zamanda son skandallar alarma neden olmuş, tüketicilerin yüzde 84’ü kişisel verilerinin güvende olmadığından korkuyor.

Tüketicilerin yüzde 94’ü markaların teknolojiyi etik olarak kullanamadığı durumlarda hükümetlerin devreye girmesi gerektiğini söylüyor. Bu, etik politikaları, uyumu ve şeffaflığı marka avantajı olarak kullanabilen sorumlu şirketler için bir fırsat yaratıyor.

Verilere akıllı ve stratejik bir yaklaşım getiren kuruluşlar, geleceğin tüketicilerini çekmek konusunda büyük bir rekabet avantajına sahip olacak.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up