Haberler

Kaos teorisi kullanılarak tasarlanan çip prototipi ‘mükemmel gizlilik’ vaat ediyor

0

Yeni yongalar ve gelişmiş şifreleme girişimleri yeni değil ancak bu prototipin öne çıktığı nokta, ışık hızında sinyalleri iletmek ve ölçmek için kaos teorisi ve termodinamiğin ikinci yasası kullanılarak geliştirilmesidir. Kaos teorisi ise doğası gereği öngörülemeyen sistemlerin davranışını tahmin etme bilimidir kısaca beklenmeyeni beklemek de denebilir.

Kaos teorisi kullanılarak tasarlanan çip prototipi ‘mükemmel gizlilik’ vaat ediyor

Çalışan çip tabanlı prototip, İskoçya’da bulunan Saint Andrews Üniversitesi tarafından tasarlandı. Prototip çipte, standart CMOS uyumlu silikon yongalar kullanıldı.

Çiplerin, içerik oluşturucuların maliyet olarak tanımladıkları şeylerle küresel ölçekte mükemmel gizlilik şifrelemesinin uygulanmasına yönelik bir yol sunmak için, klasik optik iletişimin teknolojik olgunluğu, hızı ve ölçeklenebilirliğini kullanarak genel bir optik ağda bilgi ilettiği söyleniyor.

“Mükemmel gizlilik” yongası ayrıca her iletişim için değiştirilen anahtarları kullanıyor ve bir hacker tarafından hiçbir zaman yakalanamayan tek seferlik anahtarda bilgi gönderiyor ve bu anahtar asla ikinci kez aynı olmuyor.

Teknolojinin geliştirilmesinin ve ticarileştirilmesinin bir sonraki adımlarını koordine eden CUP Sciences’ın kurucusu Aluizio M. Cruz, yeni gizlilik yongası hakkında “Fizik ve rastgelelik yasalarında faaliyet gösteren doğal ilkelere uygun olarak, teknoloji geliştirmenin tamamen yeni bir yolunu başarıyla yeniden tasarladık. Bu nedenle teknolojilerimiz doğrusal ve nispeten katlanarak ölçekleniyor, enerji ve maliyet verimliliğinde atılımlar yaratıyor.” şeklinde konuştu.

Teknoloji ayrıca kuantum hesaplamanın yükselişinin getirdiği riske karşı koymak üzere de tasarlandı.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up