Haberler

Sunucu pazarı ve ESS gelirleri COVID-19 yayıldıkça düştü

0

Küresel Üç Aylık Sunucu İzleyicisi’nden gelen IDC verileri, mevcut olası senaryoda sunucu pazar gelirlerinin yıllık %3.4 düşüşle 88.6 milyar dolara düşeceğini öngörüyor. Sunucu pazarının ilk çeyrekte %11,0, ikinci çeyrekte %8,9 gerilemesi ve yılın ikinci yarısında büyümeye başlaması bekleniyor.

Sunucu pazarı ve ESS gelirleri COVID-19 yayıldıkça düştü

Başka bir kaynaktan alınan Küresel Üç Aylık Kurumsal Depolama Sistemleri İzleyicisi bilgileri, harici kurumsal depolama sistemleri (ESS) gelirlerinin de 2020’de %5,5 azalarak 28,7 milyar dolara düşeceğini gösteriyor. IDC’ye göre dış ESS pazarının ilk çeyrekte %7,3 ve ikinci çeyrekte %12,4 azalması beklenirken, 2020 sonunda hafif bir büyümeye dönmesi bekleniyor. 

Olası senaryo, Çin’de başlayan ve yıl sonuna doğru yavaşlamadan önce diğer bölgelere yayılan BT altyapı pazarları üzerinde geniş bir olumsuz etki olduğunu varsayıyor. Etkinin unsurları arasında çeşitli BT alıcı gruplarından değişen talep beklentileri, tedarik zinciri eksiklikleri ve lojistik gecikmeler, kısa vadeli bileşen fiyat artışları ve bastırılmış ekonomik ve sosyal iklim yer alıyor.

Koronavirüs tarafından ilk vurulan Çin, 2020’nin ilk çeyreğinde en büyük olumsuz etkiyi görürken, diğer bölgeler ikinci çeyrekte bu etkiyi yaşamaya başlayacak. Ekonomik belirsizlikle karşı karşıya kalan birçok işletme, bilgi işlem ve depolama ihtiyaçlarını karşılamak için bulut hizmetlerinin daha hızlı benimsenmesini düşünmeye zorlanıyor. Bu talep artışı, bulut servis sağlayıcı veri merkezlerindeki BT altyapısı üzerinde planlanmamış bir baskı oluşturuyor ve bu da sunucular ve sistem bileşenleri için artan bir talebe yol açıyor.

IDC’nin IT altyapısı araştırma direktörü Kuba Stolarski “COVID-19’un etkisi, şirketler geçici olarak kapatıldıkça ve çalışanlar işten çıkarıldıkça BT altyapısına yapılan toplam harcamaları kesinlikle azaltacaktır.” diyerek şöyle devam ediyor: “IDC, kısa vadeli etkinin önemli olacağına inanıyor olsa da, kriz kontrolden daha fazla uzaklaşmazsa, bunun 2021’den sonraki piyasaları etkilemeyeceği muhtemeldir, bu noktada bulut platformlarıyla güçlü bir toparlanma göreceğiz.”

Sonuç olarak, BT Altyapısı pazarının farklı yönlere giden iki alt pazarı vardır: kurumsal alıcılardan gelen talebin azalması ve bulut servis sağlayıcılarından gelen talebin artması. Bu dinamik, en fazla sunucu pazarını etkilemekte ve 2020’de genel pazarda sadece ılımlı bir düşüşe neden olmaktadır.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up